ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Στον Κορυδαλλό για κατοχή όπλων ο Κασιδιάρης

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2014 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:35
ΑΘΗΝΑ
Στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται και οι συνάδελφοί του, οδηγήθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μετά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσε για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Ο βουλευτής, τελευταίος που απολογήθηκε για την υπόθεση, κρίθηκε -με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτριών και εισαγγελέα- προφυλακιστέος για την κατηγορία.
Συγκεντρωμένοι οπαδοί φώναζαν "αλήτες, ρουφιάνοι, παραδικαστικοί".
Πρόκειται για τον ένατο βουλευτή του κόμματος, που κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεσή του και σύμφωνα με τον συνήγορό του Νίκο Αντωνιάδη, εντός πέντε ημερών θα προσφύγει κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης με σκοπό το δικαστικό συμβούλιο να άρει την κράτησή του.
Ο κ. Αντωνιάδης χαρακτήρισε "δικαστικό έγκλημα" την απόφαση για προφυλάκιση του εντολέα του, ενώ κατήγγειλε πως ο εισαγγελέας της υπόθεσης Ισίδωρος Ντογιάκος "δεν είχε να υποβάλει καμία ερώτηση στον κατηγορούμενο και απλά ζήτησε την προφυλάκισή του".
Το σκεπτικό της απόφασης
Η "βιαιότητα του χαρακτήρα του", η παράνομη μετατροπή των δυο κυνηγετικών όπλων σε πυροβόλα και ο ρόλος του "ως εκπαιδευτή" στη δομημένη στρατιωτικού τύπου οργάνωση, ήταν οι κύριοι λόγοι που βάρυναν στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την προφυλάκιση Κασιδιάρη.
Τόσο οι εφέτες ανακρίτριες όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας έκριναν ότι, εξαιτίας των παραπάνω τριών συνισταμένων, ο Ηλ. Κασιδιάρης πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ως ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρίση ανακριτριών και εισαγγελέα βάρυνε ιδιαίτερα η ιδιαίτερη σχέση που φαίνεται να έχει ο κατηγορούμενος με τα όπλα.
Είναι χαρακτηριστική η φράση που αναφέρεται στο κατηγορητήριο για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλκατοχής, που νωρίτερα κλήθηκε να αντικρούσει ο Η. Κασιδιάρης: "Κατείχες λειτουργικά πυροβόλα όπλα χωρίς να διαθέτεις την κατά το νόμο απαιτούμενη άδεια".
Οι ανακρίτριες, παρά τον ισχυρισμό του ίδιου του βουλευτή πως τα επίμαχα όπλα ήταν δύο νόμιμες καραμπίνες, τού προσάπτουν πως είχε "μετασκευάσει και τροποποιήσει" τα δύο όπλα "κατά τρόπο ώστε να χαρακτηρίζονται πυροβόλα".
Θεωρούν δε οι δικαστικοί λειτουργοί, πως ο βουλευτής κατείχε τα όπλα "με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης αποδεχόμενος τους σκοπούς της, ήτοι της εξόντωσης των στοχοποιημένων από αυτήν “πολιτικών και φυλετικών της εχθρών”".
Στο πολυσέλιδο σκεπτικό, οι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονται σε βίαια περιστατικά όπου εμπλέκεται ο βουλευτής, με πιο χαρακτηριστική τη σκηνή επίθεσής του στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.
Γίνεται επίσης επίκληση και σε φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία όπου ο κατηγορούμενος είτε πυροβολεί είτε ποζάρει με όπλα.
Αναφέρονται επίσης οι δικαστικοί λειτουργοί στη δομή της οργάνωσης και στον ρόλο που αποδίδεται στον Ηλία Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή νέων μελών.
Βάσει κυρίως των στοιχείων αυτών ανακρίτριες και εισαγγελέας θεώρησαν πως ο κατηγορούμενος "πιθανολογείται" ότι θα διαπράξει νέα αδικήματα.
ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ
Νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Κασιδιάρης με υπόμνημα που παρέδωσε στην ανάκριση χαρακτήρισε "φαιδρή" την κατηγορία που του απαγγέλθηκε για "δύο νόμιμες καραμπίνες" και τονίζει πως "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται".
Στους ισχυρισμούς του αναφέρει:
"Κατηγορούμαι, λοιπόν, ότι με τα... δύο αυτά όπλα “προμήθευα” την εγκληματική οργάνωση με σκοπό την... “εξόντωση των πολιτικών και φυλετικών εχθρών” της: Η φαιδρότητα της κατηγορίας είναι, πιστεύω, αυταπόδεικτη.
Εάν στο ποσοτικό στοιχείο προσθέσει κανείς και την ασύλληπτου παραλογισμού παραδοχή ότι εγώ διευθύνω μία εγκληματική οργάνωση και την προμηθεύω με όπλα, πλην όμως τα όπλα αυτά είναι ... καταχωρημένα με νόμιμες άδειες, που σημαίνει ότι κάθε πυροβολισμός έχει ... ταυτότητα «Κασιδιάρης», αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της φαιδρότητας της κατηγορίας.
Κάθε φυσίγγι έχει την ταυτότητα τη δική μου (ή του πατέρα μου): Είναι σαν να μοίραζα κάρτες με τα στοιχεία μου και τα τηλέφωνά μου και να έγραφα πάνω “διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης”.
Τονίζει επίσης πως είναι αθλητής της σκοποβολής, πως έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες αγώνες και πως ασκείται "συστηματικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο άθλημα της σκοποβολής μέχρι και σήμερα".
Εμβρόντητος
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει το "Βήμα", ο κ. Κασιδιάρης άκουσε εμβρόντητος την ανακοίνωση της προσωρινής του κράτησης. Τότε έκανε μια μικρή παύση και εγκατέλειψε το γραφείο των ανακριτριών στον 7ο όροφο του Εφετείου Αθηνών.
Ο εκπρόσωπος της Χ.Α. είχε προεξοφλήσει την προφυλάκιση του, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν την απολογία του.
Αιφνίδια αλλαγή συνηγόρου
Χωρίς τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος τον εκπροσωπούσε από την πρώτη στιγμή, έφτασε στα δικαστήρια ο Ηλίας Κασιδιάρης. Συνήγορος του είχε οριστεί ο Νίκος Αντωνιάδης, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τον Νίκο Μιχαλιάκο και την Ελένη Ζαρούλια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αιφνίδια αλλαγή συνηγόρου αποδίδεται σε διαφωνία στην υπερασπιστική τακτική.
Δηλώσεις
Νωρίτερα, προσερχόμενος στο εφετείο, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα προβεί σε δήλωση "τώρα γιατί δεν ξέρω αν θα μπορώ μετά", προσθέτοντας πως η συμπληρωματική δίωξη που του ασκήθηκε αφορά δύο καραμπίνες, τις οποίες κατείχε νόμιμα.
Επέδειξε τις άδειες κατοχής των δύο όπλων στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για δύο κυνηγητικά "και όχι πολεμικά όπλα", ενώ τόνισε πως η δίωξη σε βάρος του "είναι ξεκάθαρα πολιτική".
Επίσης, αναφέρθηκε σε παλαιότερη τοποθέτηση του εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κ. Κασιδιάρης, είχε πει πως "κάτι κρύβεται πίσω από τη δίωξη βουλευτή για μία καραμπίνα".
Ο κ. Κασιδιάρης επισήμανε πως η κατηγορία για την οποία κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία επισύρει 20ετή κάθειρξη "για δύο καραμπίνες" και κάλεσε τον λαό και οποιονδήποτε "εχέφρονα άνθρωπο να κρίνει αυτή την κατάσταση".
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass