ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 24 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Νέα τραγωδία στα νερά του Αιγαίου

* Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών σε Αττική και Βοιωτία

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2014 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:39
ΑΘΗΝΑ
Δύο νεκροί (ένας άντρας και μια γυναίκα) και τουλάχιστον 24 αγνοούμενοι είναι ο θλιβερός απολογισμός ενός ακόμα ναυαγίου στα νερά του Αιγαίου.
Ειδικότερα, στη Σάμο και τη Χίο οδηγήθηκαν οι 13 διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο που σημειώθηκε δέκα ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σάμου.
Ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν και οι σοροί δύο άτυχων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους.
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους ίσως είναι μεγαλύτερος, αφού ο αριθμός των επιβαινόντων στο μοιραίο, όπως αποδείχτηκε, σκάφος ήταν περίπου 38, σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών.
Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι δύο μετανάστες διέσωσε τουρκική ακταιωρός.
Στην περιοχή έσπευσαν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν και παραπλέοντα πλοία.
Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων, ενώ για άλλη μια φορά γεννάται το μείζον θέμα για το πώς οι δουλέμποροι έστειλαν τους μετανάστες με τέτοιες καιρικές συνθήκες να περάσουν στην Ελλάδα, στέλνοντάς τους στον βέβαιο θάνατο.
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η τουρκική ακτοφυλακή αρχικά πήγε στο σημείο του ναυαγίου αλλά αποχώρησε.
Τα ξημερώματα λιμενικοί διέσωσαν 47 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου και κοντά στο Φαρμακονήσι.
Μ. Βαρβιτσιώτης
Τη βαθιά θλίψη του για τον χαμό ανθρώπινων ζωών, στο νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών από τη θάλασσα ανοικτά της Σάμου, εξέφρασε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη Σύμη που περιοδεύει.
«Παρά το γεγονός» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική».
«Τα συνεχή περιστατικά διασώσεων», συνέχισε ο υπουργός, «αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργασθήκαμε σκληρά για μία μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του και θα καθιστά ισότιμη τη συνεισφορά όλων των Εταίρων στην αντιμετώπισή του».
«Με εντολή του Πρωθυπουργού το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις συντονίζουν τη δράση τους, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου» κατέληξε.
ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες χωρίς χαρτιά, από την Ελλάδα στην Ιταλία, ενώ είχε προβεί και σε απαγωγή μεταναστών, απαιτώντας λύτρα.
Με την εξάρθρωση του κυκλώματος εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις απαγωγής και εκβίασης μεταναστών, από τις οποίες, στη μία περίπτωση, το θύμα πέθανε.
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στο Δήλεσι Βοιωτίας, συνελήφθησαν έξι άτομα, τρεις Έλληνες και οι τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση παράνομων μεταναστών, αρπαγές, ληστείες, θανατηφόρα σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κύρια δράση της συμμορίας ήταν η παράνομη διακίνηση μεταναστών, από την Ελλάδα στην Ιταλία, με πλωτό σκάφος.
Ωστόσο, εξαιτίας οικονομικών διαφορών, σχετικά με τις αμοιβές που λάμβαναν από αυτή τους δραστηριότητα, κάποια μέλη της οργάνωσης προέβησαν και σε δύο απαγωγές μεταναστών από το Πακιστάν, για να εξαναγκάσουν τους συγγενείς ή συνεργούς τους, να τους δώσουν χρήματα.
Ο ένας μετανάστης δε έχασε τη ζωή, από τραύματα που του προκάλεσαν.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται εάν οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass