ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΝΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ

Tο Σεπτέμβριο τα κρίσιμα ζητήματα με την τρόικα

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2014 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:49

ΑΘΗΝΑ

Στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου παραπέμπονται όλα τα ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που ολοκλήρωσε τη μίνι αξιολόγησή της και αναχωρεί. Στο τραπέζι τέθηκαν όχι μόνο τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση, αλλά «όλη η γκάμα των θεμάτων».

Οι δύο πλευρές έδειξαν τις προθέσεις, τους στόχους και τις «κόκκινες γραμμές» τους. Για κάποια ζητήματα φαίνεται να υπάρχει περιθώριο σύγκλισης, για άλλα όμως, όπως ρυθμίσεις χρεών προς τα Ταμεία, Ασφαλιστικό και εργασιακά, οι οιωνοί είναι μάλλον αρνητικοί.

Από το υπουργείο Οικονομικών μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών εξέπεμπαν θετικά μηνύματα περί εποικοδομητικών και παραγωγικών συζητήσεων, στις οποίες εκτός από τις συστάσεις για επίσπευση της υλοποίησης των προβλέψεων του μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων, υπήρξε και αναγνώριση της καλής δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας, που αποτελεί και το «μεγάλο όπλο» της Αθήνας.

Ενδεικτικό βέβαια του όγκου δουλειάς που απομένει μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ότι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας «μήνας σκληρής δουλειάς».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για φοροελαφρύνσεις

Για το φλέγον θέμα της προώθησης φοροελαφρύνσεων, για το οποίο η κυβέρνηση φέρεται ανυποχώρητη, το οικονομικό επιτελείο δείχνει τον Σεπτέμβριο, οπότε η συζήτηση με την τρόικα θα επαναληφθεί στη βάση των δεδομένων του φθινοπώρου (σε ότι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος, κτλ.)

Πάντως, σημειώνεται, ότι η τρόικα δεν εμφανίζεται πλέον τόσο αρνητική όσο στην αρχή και φέρεται διατεθειμένη να παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο δημοσιονομικό πεδίο, αρκεί να διαφυλαχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εάν οι προσευχές της κυβέρνησης εισακουστούν, το πρώτο δείγμα φοροελαφρύνσεων θα δοθεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σκούρα τα πράγματα για Ασφαλιστικό, εργασιακά

Ωστόσο, αυτό το «καταρχάς ναι» -έστω υπό πολλούς όρους και προϋποθέσεις- που επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία δεν φαίνεται να ισχύει σε ό,τι αφορά άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης για βελτιώσεις στις ρυθμίσεις των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, θέτει ζήτημα περιορισμού των «κοινωνικών μεταβιβάσεων», της κρατικής χρηματοδότησης δηλαδή που απευθύνεται σε κοινωνικές πολιτικές, καθώς διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε σημαντικά το κονδύλι για το ΕΚΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε εκτενώς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να αναλάβει τον συντονισμό του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων, που χορηγούνται από άλλα υπουργεία, όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να υπάρχει έλεγχος των δαπανών.

Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ακόμη και ο τρόπος εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, -η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών όπως λένε στο υπουργείο Εργασίας-, που απασχόλησε πολύ τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, υπακούει στην αρχή να συγκρατηθούν, αν όχι και να περιορισθούν, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Διαφωτιστικά τα όσα είπε για το θέμα ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου, μιλώντας στο Real FM, ο οποίος καταρχάς τόνισε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα εφαρμοστεί πανελλαδικά από τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, για μία τετραμελή οικογένεια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπολογίζεται στα 400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων, ενώ θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

«Θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης αυτών που βιώνουν την ακραία φτώχεια με οικονομική ενίσχυση, πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και αγαθά και προσπάθεια για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία. Αυτά τα τρία θα είναι το εγγυημένο εισόδημα», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ύψος του: «Θα το πω όπως ακριβώς είναι για να φύγει και η αμφιβολία σε αυτούς που λένε ότι θα κόψουμε επιδόματα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως οικονομική ενίσχυση, το ένα σκέλος του δηλαδή, θα είναι συμπλήρωμα αυτών που λαμβάνει πιθανόν κάποιος μέχρι ένα ορισμένο ύψος. Να δούμε τώρα ποιο είναι το ορισμένο ύψος της ακραίας φτώχειας. Εξαρτάται από τον αριθμό μελών μίας οικογένειας ή αν είσαι μόνος. Ετσι, για μία 4μελή οικογένεια θα είναι περίπου 400 ευρώ τον μήνα. Αν λοιπόν αυτός λαμβάνει 200 ευρώ από κάποιο άλλο – και μιλάμε για πραγματικό εισόδημα και όχι για τεκμαρτά- ή αν εργάστηκε και αναλογεί το μήνα 200 ευρώ, τότε το υπόλοιπο θα είναι άλλα 200 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο. «Πιλοτικά θα εφαρμοστεί για εφέτος και από τον καινούργιο χρόνο καθολικά. Γι’ αυτό θα περιλαμβάνεται στον εφετινό προϋπολογισμό το σύνολο του ποσού που χρειάζεται για να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την Ελλάδα. Το δικαίωμα σε όλη την Ελλάδα θα ισχύει από τον Ιανουάριο».

Για τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κτλ) αλλά και για το Ασφαλιστικό (αλλαγές ορίων ηλικίας, ύψος συντάξεων κτλ) η επίσημη ενημέρωση επέμενε ότι δεν τέθηκαν στο τραπέζι με την τρόικα. Ωστόσο υπήρξαν αρκετές διαρροές που διέψευδαν τις πληροφορίες αυτές.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα όπου τόνιζε ότι σύμφωνα με τη δική του πληροφόρηση δεν συζητούνται με την τρόικα δυσμενείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και προς παν ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ στην ίδια ανακοίνωση υπενθύμιζε τις δικές τους θέσεις και κόκκινες γραμμές.

Σίγουρος ότι τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν με την τρόικα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «για σχεδιαζόμενες νέες περικοπές σε συντάξεις και δικαιώματα».

«Η καταρρέουσα συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα σχεδιάζουν νέα ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με την κυβέρνηση να κάνει μια ακόμα φορά λόγο για –τις προκλητικά ανύπαρκτες- 'κόκκινες γραμμές' της» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αιχμή του δόρατος της νέας επίθεσης, σύμφωνα με τις 'διαρροές', θα είναι για μια ακόμα φορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά: απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, που ουσιαστικά θα τις απαγορεύει, - τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κυβερνητικό σχέδιο αυταρχισμού, ποινικοποίησης και απαγόρευσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως με την επιστράτευση στη ΔΕΗ και με την απεργία της ΑΔΕΔΥ για την «αξιολόγηση»- 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο το 2014, αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος των ασφαλισμένων, νέες, δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, ακόμα και στις κύριες.»

» Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που εκμηδενίζουν συντάξεις, μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε. Να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα μέτρα και επιθέσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους βλέπει και το ΚΚΕ. «Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα δεν αφορούν την ανακούφιση του λαού, γι’ αυτό άλλωστε και δρομολογούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα, απολύσεις εργαζομένων, ανατροπές στο ασφαλιστικό, ενώ και το πολυδιαφημισμένο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί το όχημα για την περικοπή επιδομάτων και την περαιτέρω συμπίεση του εισοδήματος, με κάποια ψίχουλα για την ακραία φτώχεια.»

» Οι όποιες αντιθέσεις κυβέρνησης – τρόικα αφορούν τα μέσα για την επίτευξη του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στο πλαίσιο της οποίας ο λαός θα είναι μόνιμα ζημιωμένος» τονίζει το ΚΚΕ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass