Αυγενάκης: Να μιλήσουν και άλλοι αθλητές

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου - Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος «πάγωσε» δωρεά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας - Νέα παραίτηση - Τι λέει ο πρώην σύζυγός της

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2021 10:09

ΑΘΗΝΑ
Συνάντηση με την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου θα έχει σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τη Σοφία Μπεκατώρου στις 2 μ.μ.
Η συνάντηση έρχεται μετά τη συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία περιέγραψε την τραυματική εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησής της από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, κατονομάζοντας τον Αριστείδη Αδαμόπουλο ως τον θύτη.
Μετά τη δύναμη που βρήκε η Χρυσή Ολυμπιονίκης, πολλές γυναίκες από τον χώρο του αθλητισμοί πήραν το θάρρος να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες.
Το κύμα αντιδράσεων μάλιστα φαίνεται πως οδηγεί σε εισαγγελική παρέμβαση, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, να διατάσσει τις επόμενες ώρες αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τι ακριβώς έγινε. Η Ολυμπιονίκης, δε, πιθανότητα θα κληθεί καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται να τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

 

ΠΑΓΩΣΕ ΔΩΡΕΑ
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι θα σταματήσει τη δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ΑΜΕΑ, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ιδρύματος:
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση και τις δηλώσεις της Ομοσπονδίας, σχετικά με τη σοβαρότατη καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αναστέλλοντας την τρέχουσα δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ΑΜΕΑ.
Με το «πάγωμα» της δωρεάς το ΙΣΝ δεν έχει στόχο να πλήξει τους άμεσα ωφελούμενους που είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι που τους υποστηρίζουν αλλά να προστατεύσει και αυτούς, καθώς και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας.
Το ΙΣΝ επιλέγει τους δωρεοδόχους του δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στο ήθος και χαρακτήρα των ανθρώπων τους, καθώς και στην αποτελεσματική διοίκηση και την ορθή διαχείριση του οργανισμού.  Υπόνοιες σκανδάλων που αφορούν τη λειτουργία των οργανισμών και τη συμπεριφορά των στελεχών τους δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για τη δυνατότητα ενός οργανισμού να επιτελέσει το έργο του και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοούνται.

 

ΝΕΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας παραιτήθηκε εγγράφως χθες και ο Γιώργος Χριστόπουλος του ΝΟ Καλαμακίου, ακριβώς όπως είχε ήδη πράξει από προχθές ο Γιάννης Παπαδημητρίου (πρόεδρος του ΙΟΠ και υποψήφιος Προέδρος της Ομοσπονδίας στις προσεχείς αρχαιρεσίες).
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι παραίτηση από τα καθήκοντά του, ως Νομικός Σύμβουλος της ΕΙΟ, έχει υποβάλει και ο δικηγόρος Χρήστος Ηλιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι αργά  προχθές το απόγευμα, σε συνεδρίαση του ΔΣ, ζητήθηκε και ελήφθη η παραίτηση του αντιπροέδρου, Αριστείδη Αδαμόπουλου, ο οποίος είναι ο καταγγελλόμενος από τη Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική βία εναντίον της.

 

Ο ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΌΣ ΤΗΣ
Με τρεμάμενη φωνή μίλησε για την πρώην σύζυγό του, Σοφία Μπεκατώρου στην ΕΡΤ, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος με τον οποίο η Ολυμπιονίκης έχει αποκτήσει δύο παιδιά.
«Την έχω δει να κουβαλάει την αδερφή της στην πλάτη της κατάκοιτη και να πεθαίνει στα χέρια της. Και μετά από δυο μήνες να παίρνει την Ολυμπιακή πρόκριση και να γίνεται σημαιοφόρος στην ολυμπιακή μας ομάδα» είπε με τη φωνή του να σπάει.
Και συνέχισε: «Την έχω δει να βγαίνει πριν λίγο καιρό με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία την ξέρω, τη θαυμάζω, τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία».

 

Ο Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Νόμο για την εκπροσώπηση των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, με δικαίωμα ψήφου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος παρότρυνε τους αθλητές να «ανοίξουν τα στόματά» τους ώστε να διαμορφωθεί ένα υγιές τοπίο για τη νέα γενιά των αθλητών.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ , για τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε αυτόν τον χώρο. Ο χώρος της Ομοσπονδίας χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει φρέσκος αέρας σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου».
«Η Σοφία εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Είναι οι πολλοί. Οι λίγοι ευτυχώς, αλλά κραταιοί μέχρι πρότινος, ήταν αυτοί οι εν λόγω κύριοι της διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι, ότι είναι ακίνητοι γιατί όντως περνούσαν πολλές διοικήσεις και κανένας δεν τους άγγιζε», σημείωσε.
«Είναι αρκετά τα περιστατικά και θέλουν φιλτράρισμα και πολύ προσεκτική διαχείριση, να μην πάμε στο άλλο άκρο. Επίσης έχει σημασία ποιος το λέει, η προσωπικότητα του καθενός, γιατί ενέχει και ο κίνδυνος να υπάρχει και η επιθυμία της προσωπικής εκδίκησης», ανέφερε. Κάλεσε δε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Μπεκατώρου κι άλλοι αθλητές. «Να ανοίξουν τα στόματά τους, να μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα αν έχουν αντίστοιχα περιστατικά και να τα καταγγείλουν στη δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ, δίπλα τους να τους βοηθήσουμε. Παράλληλα, θα βοηθήσουμε να διαμορφωθεί ένα υγιές τοπίο για τη νέα γενιά των αθλητών. Είναι υποχρέωσή μας», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.
«Άνθρωποι που δεν είχαν το θάρρος από την πρώτη στιγμή που βγήκε δημόσια η Σοφία Μπεκατώρου να καταγγείλει αυτό που της συνέβη, που έσπασε τη σιωπή της, να την αγκαλιάσουν. Αντίθετα, βγήκαν με μια κατάπτυστη ανακοίνωση που άφηνε υπονοούμενα, κάτι που δεν αρμόζει στους ανθρώπους του αθλητισμού. Συν τοις άλλοις, εγώ θα καυτηριάσω την ακόμα πιο προκλητική ανάρτηση, την οποία την εξαφάνισε λίγες ώρες αργότερα, η γενική γραμματέας της ίδιας Ομοσπονδίας που κι εκείνη αντί να συμπαρασταθεί στην Ολυμπιονίκη, βρέθηκε να αναρτά φράσεις και κουβέντες που μόνο εκνευρισμό προκαλούν», κατέληξε.

 

Η ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΗ
«Πάλεψες με τα μέσα σου κι έξω λυσσασμένα κύματα και κράτησες τα πανιά σου ανοιχτά». Με αυτά τα λόγια αναφέρεται η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη στην Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου η οποία αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Το άρθρο της κυρίας Κανέλλη με τίτλο «Ένα μικρό γράμμα για τη Σοφία» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα katiousa.gr.
Αναλυτικά το άρθρο της Λιάνας Κανέλλη:
«Αυτός μόλυνε τη θάλασσα κι εσύ κορίτσι μου, Σοφάκι θα σ’ έλεγα αν ήσουν κόρη μου, κόπιασες, πάλεψες με τα μέσα σου κι έξω λυσσασμένα κύματα και κράτησες τα πανιά σου ανοιχτά, το σκάφος σου σε πορεία νικηφόρα, ακόμη και για όλες κι όλους εκείνους που δεν ξέρουν από θάλασσα και θύελλες. Ευχαριστώ θ’ ακούσεις πολλά. Για το κουράγιο, το θάρρος κι άλλα τέτοια. Το μεγάλο θα στο πει μόνο η ψυχή σου, που ξεχωρίζει όμορφη, μέσα στο βούρκο των «ευγενών» τεράτων του καθωσπρεπισμού και της εκβιασμένης «κανονικότητας».
Με νοιάζει μόνον να μην κινδυνέψεις να τραυματιστείς, γρατσουνιά να μην πάθεις, πικρή γεύση στο στόμα να μη νιώσεις από δω και μπρος, επειδή αποφάσισες να μιλήσεις. Να μη σε κάνει να αισθανθείς, αυτή η σάπια, γλυκερή και ύπουλη κριτικολαγνεία των διαδικτυακών ημερών και της «δημοκρατίας της πλατφόρμας», που πλουτίζει απ’ τα δράματα κι εμπορευματοποιεί τα ανίχνευτα κλάματα, ποτέ μονάχη σου και ξανά. Ποτέ μονάχη στη θέση της άφατης αδυναμίας, που είναι ο βιασμός.
Θα σου πω ό,τι είπα κάποτε για τη ζωή, στο δικό μου το παιδί: Κράτα το τιμόνι σου. Χάραξε την πορεία σου. Βρες τις θάλασσες και τα λιμάνια σου. Εγώ μπορώ μόνο να φυσάω μ’ όλες μου τις δυνάμεις, άνεμο ούριο στα πανιά σου. Ώσπου ν’ ανοίξει ο καιρός, να καθαρίσει ο ουρανός και να σκιαχτεί η γενική άπνοια. Την άδολη αγάπη σου εύχομαι να συναντάς, σε κάθε λιμάνι που θα δένεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass