ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ «ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»

Θα επιλέξουν... όρκο (θρησκευτικό ή πολιτικό) οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης

* Όποιοι δεν ορκιστούν θα εκπέσουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:26

Του Γιώργου Μακρή

Με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο έχουν τη δυνατότητα να ορκισθούν οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ώστε να αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε στους ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, η τελετή ορκωμοσίας πρέπει να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε πριν την 1η Σεπτεμβρίου σε ώρα και ημέρα που θα επιλέξει ο εκλεγείς δήμαρχος, ο οποίος και οφείλει να προσκαλέσει τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους «με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο» όπως «συστημένη επιστολή, επίδοση μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο».

Ο κ. Αργ. Ντινόπουλος διευκρινίζει ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία συγκεκριμένο τελετουργικό. Προβλέπεται, όμως, το εξής περιεχόμενο του όρκου:

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Όσοι αιρετοί επιθυμούν δίνουν τον παραπάνω όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου ή ανάλογα με το θρήσκευμα ή το δόγμα που πιστεύουν κατά τον ίδιο τρόπο (για παράδειγμα, ενώπιον του κορανίου).

Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «εάν κάποιος αιρετός δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία ή σε θρησκεία που δεν επιτρέπει όρκο, δηλώνει τα αναφερόμενα στον όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, με τον εξής τρόπο:

«Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, υποχρεούνται να ορκιστούν:

-ο δήμαρχος,

-οι τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι,

-οι τακτικοί σύμβουλοι των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων,

-οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων,

όπως αυτοί αναφέρονται στην απόφαση επικύρωσης της εκλογής του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Επισημαίνεται ότι κάθε εκλεγείς έχει δικαίωμα να αποποιηθεί την εκλογή του αλλά αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέχρι τις 21 Αυγούστου 2014. Αν δεν το κάνει, τότε οφείλει να ορκισθεί και μπορεί, εφ’ όσον το επιθυμεί, να υποβάλει παραίτηση αλλά μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Όποιος ή όποιοι τυχόν δεν ορκισθούν εκπίπτουν του αξιώματός τους με διαπιστωτική πράξη του οικείου γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος οφείλει να κινήσει ταχεία διαδικασία για την ορκωμοσία των αναπληρωματικών και την ανάληψη των καθηκόντων τους.

«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ

ΑΔΥΝΑΜΙΑ»

Κάποιος από τους εκλεγέντες μπορεί να μην ορκιστεί επικαλούμενος λόγους «πραγματικής αδυναμίας». Για τους λόγους οφείλει να ενημερώσει εγγράφως τον εκλεγέντα δήμαρχο και η έγγραφη αυτή ενημέρωση πρέπει να πρωτοκολληθεί στον δήμο. Ο εν λόγω αιρετός μπορεί να ορκισθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014, όποτε δηλαδή αρθούν οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας που έχει επικαλεσθεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών καθιστά σαφές πως «οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας, των οποίων γίνεται επίκληση, ώστε να μην δοθεί ο όρκος, θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά και να μην είναι γενικοί, αόριστοι ή αναπόδεικτοι. Έτσι, δεν μπορεί να γίνει αόριστη επίκληση «εκτάκτου οικογενειακού προβλήματος» ή «ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων», γεγονότα τα οποία δεν αποτελούν αντικειμενικούς λόγους αλλά υποκειμενικούς, συνδεόμενους με τη βούληση του φυσικού προσώπου».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η ορκωμοσία πραγματοποιείται στο δημοτικό κατάστημα της έδρας του Δήμου σε δημόσια συνεδρίαση. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις η ορκωμοσία μπορεί να διεξαχθεί και σε άλλο χώρο, πέραν του Δημοτικού καταστήματος - για παράδειγμα, εξαιτίας της στενότητας του χώρου που διαθέτει αυτό. Η επιλογή, όμως, χώρου διάφορου του δημοτικού καταστήματος για την τέλεση της ορκωμοσίας πρέπει να αιτιολογηθεί στο πρακτικό της ορκωμοσίας.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

-ΠΑΡΑΛΑΒΗ

Η θητεία των δημοτικών αρχών ορίζεται να είναι πενταετής και η εγκατάσταση των αιρετών γίνεται τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014, κατά ρητή επιταγή του νόμου, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη πράξη παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης του Δήμου, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 πρόκειται να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια για να εκλέξουν το προεδρείο τους καθώς και την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass