Η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο Rafale

Εξασφαλίζουν καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους ουρανούς μας, ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος - Θα εγκατασταθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2021 9:48

ΑΘΗΝΑ
Στα χέρια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέρασε και επισήμως το πρώτο από τα 18 γαλλικά μαχητικά Rafale.


Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Dassault Aviation, στην αεροπορική βάση στο Ιστρ της νότιας Γαλλίας. Εκεί παρευρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.
Αρχικά, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έγραψε στα γαλλικά ότι «τα Rafale έρχονται» ενώ στη συνέχεια δημοσίευσε φωτογραφίες από την εκδήλωση, σε μια ιστορική πραγματικά ημέρα.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε αρχικά: «#Rafale_En_Route Έτσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες… Με «Ριπές» Ανέμου Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!!!».
Σε δεύτερη ανάρτηση δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Θαυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο 1ο #Rafale! Πραγματικά μοναδική στιγμή για την #ΠΑ και τις #ΕΔ. Εν αναμονή για τις ακόμα 17 «Ριπές» που θα «αλλάξουν τα δεδομένα», εξασφαλίζοντας καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους Ουρανούς μας!!Οι πρώτοι Πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται πυρετωδώς και σύντομα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους αιθέρες μας με τα ολοκαίνουρια φτερά τους! «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ».
Πολλαπλασιαστής ισχύος και ταυτόχρονα εγγυητής ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας! Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στην σημερινή ιστορική ημέρα! Νέος ζωτικός σύνδεσμος στην ιδιαίτερη σχέση , που και πάλι επιλέγουν να βρεθούν στην σωστή πλευρά της ιστορίας, με σεβασμό και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας! Vive les relations Franco-Grecques!».
Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια.
Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.
Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).
Πρόκειται για μαχητικά πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών (αναγνώρισης, κρούσης κα).
Η ελληνική μοίρα Rafale θα εγκατασταθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass