Απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα οι εκπαιδευτικοί

«Παράνομη και καταχρηστική» έκρινε την απεργία-αποχή τους και το Εφετείο - Με νέες Γενικές Συνελεύσεις και συλλαλητήριο την Παρασκευή απαντά η ΟΛΜΕ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2021 9:42

ΑΘΗΝΑ
«Παράνομη και καταχρηστική» κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό η απεργία των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Το Εφετείο μάλιστα, απειλεί με τσουχτερά πρόστιμα ύψους 3.000 τους παραβάτες της απόφασής του.
Τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μαζική απεργία και συγκέντρωση μπροστά στο Εφετείο. Η απόφαση του Εφετείο, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Απέρριψε ως μη νόμιμα τα αιτήματα της αγωγής περί απαγόρευσης συνέχισης της απεργίας, περί καταδίκης άλλως απειλής χρηματικής ποινής σε βάρος των εναγόμενων για κάθε παραβίαση της απόφασης που θα εκδοθεί και περί κήρυξης της απόφασης προσωρινά εκτελεστής έκρινε νόμιμη την αγωγή ως προς το αίτημα της περί αναγνώρισης της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής και, αφού ερεύνησε αυτήν στην ουσία της, την έκανε δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη, κρίνοντας ότι η πρώτη και τρίτη των εναγομένων αποφάσισαν την απεργία με απόφαση του ΔΣ τους και όχι της ΓΣ, όλες δε οι εναγόμενες δεν υπέβαλαν στον ΟΜΕΔ αίτηση διεξαγωγής δημοσίου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας και δεν διέθεσαν κατά τη διάρκεια της απεργίας προσωπικό λόγω της έλλειψης των άνω προϋποθέσεων του νόμου για την άσκησή της, απέρριψε δε στη συνέχεια την πρόσθετη παρέμβαση.
Κατά της απόφασης αυτής παραπονοείται τόσο το ενάγον όσο και οι εναγόμενες, με τις κρινόμενες εφέσεις τους, για τους αναφερόμενους σ’ αυτές λόγους που ανάγονται σε εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και κακή εκτίμηση των αποδείξεων και ζητούν την εξαφάνισή της, ώστε κατά μεν το ενάγον να γίνει δεκτή η αγωγή στο σύνολό της, κατά δε τις εναγόμενες να απορριφθεί αυτή στο σύνολό της».
«Απαγορεύει στις εναγόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις τη συνέχιση της κηρυχθείσας από αυτές απεργίες – αποχής, που γνωστοποιήθηκε στο ενάγον στις 16-9-2021, 13-9-2021, 21-9-2021 και 20-9-2021, αντίστοιχα, από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης, εσωτερικής αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπεται από το Ν. 4692/2020, το Ν.4823/2021 και την Υ.Α. 108906/ΓΔ4/10-9-2021. Απειλεί σε βάρος καθεμιάς των εναγομένων χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) για κάθε παράβαση του διατακτικού της παρούσας, ως προς την παραπάνω καταψηφιστική διάταξη».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΕ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις, στις 14 και 15 Οκτωβρίου, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, στις 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ. Ολες αυτές οι κινήσεις έρχονται λίγη ώρα μετά και τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο Αθηνών, που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κατά της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.
Σύμφωνα με την απόφαση, συνεχίζει η ανακοίνωση:
- δεν έγινε δεκτή η έφεση του ΥΠΑΙΘ που ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία-αποχή και καταχρηστική, εκτός από παράνομη
- έκρινε τελεσίδικα παράνομη την απεργία-αποχή
- διατάσσει την απαγόρευση της συνέχισης της απεργίας- αποχής και επιδικάζει πρόστιμο 3.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης.
Η ΟΛΜΕ διευκρινίζει, ότι «όσοι και όσες έχουν δηλώσει απεργία-αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία αποχή θεωρείται νόμιμη».
Με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, καλεί τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 97 του 4823/21 αυτήν την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου.
Επίσης, η ΟΛΜΕ χαιρετίζει «τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση, στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11 Οκτώβρη (100.000 απεργοί, περίπου 70%) και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα». Τέλος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ-ΟΛΜΕ την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass