Βενιζέλος: Να κερδίσουμε τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της ιστορίας

ΓΑΠ: ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ * ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΞΕΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2022 9:00

ΑΘΗΝΑ
«Εύχομαι στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Και πρόσθεσε: «Η περίοδος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, και η νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδος, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, θα έχει πολλαπλές δυσκολίες. Πολλά ανοικτά μέτωπα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα. Οφείλουμε να φέρουμε τη δημόσια συζήτηση και τη χώρα, εντός θέματος».
Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο θεμελιώδεις δημοκρατικές και εθνικές υποχρεώσεις στις οποίες οφείλουν να ανταποκρίνονται όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, το εθνικό καθήκον ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής αντίληψης της πραγματικότητας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο και το εθνικό καθήκον αλήθειας και ειλικρίνειας που έχει πάντα κόστος γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «πάντα κάποιοι δεν ανταποκρίνονται σε αυτό και έτσι η αλήθεια δύσκολα αντιμετωπίζει το ευχάριστο ψέμα ή τις στερεότυπες υπεκφυγές. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία είναι εγγενή στοιχεία της δημοκρατίας».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «τα κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις κι αυτό προφανώς ισχύει για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που δικαιούται το καλύτερο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα άλλα. Ενδέχεται όμως, η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό». Συμπλήρωσε δε ότι «η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου».
Κατέστησε ωστόσο, σαφές ότι «η δημοκρατία κινείται πάντα μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Τα πράγματα κρίνονται καταρχάς εκλογικά. Αργότερα όμως κρίνονται ιστορικά. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και πολλές εκλογικές αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας. Περήφανη όμως είναι σήμερα για τη θετική αξιολόγηση της εισφοράς της στο επίπεδο της Ιστορίας».

ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ
Πρόσθεσε ότι κάθε γενιά ζει τη δική της συγκυρία και θέλει μέσα σε αυτήν τα καλύτερα αποτελέσματα, άμεσα και χειροπιαστά. «Ιδίως όταν έχει ταλαιπωρηθεί. Είναι απολύτως εύλογο και φυσικό. Κάθε γενιά γράφει όμως και το δικό της κεφάλαιο στην Ιστορία του τόπου. Και εκεί σίγουρα όλοι θέλουμε η αυστηρή κρίση της Ιστορίας να είναι θετική».
Ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε διεξοδικά τα μεγάλα διακυβεύματα Δημοκρατίας, Ευρωπαϊκής και Εθνικής ταυτότητας και νομιμότητας που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, εκτενής ήταν η αναφορά του στον οικονομικό πόλεμο φθοράς στον οποίο μετέχει πρωτίστως η ΕΕ εκ μέρους της Δύσης, η ανάγκη για ταχύρρυθμη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και η πλήρης διαταραχή της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, συνυπάρχουν με την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας, με προβλήματα εφοδιασμού, με την ανάγκη αποφυγής της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού, με την ανάγκη να διατηρηθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες και να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Όλα δε αυτά κρίνονται τελικά στο επίπεδο των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των εθνικών πολιτικών συστημάτων. Στο επίπεδο της πολιτικής και της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Για ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που προκύπτει από τη σημερινή πολιτική συγκυρία μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Όλα αυτά, στην ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του κόμματος τονίζοντας ότι πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να απαντήσει στις πρωτοφανείς προκλήσεις της εποχής μας ανατρέποντας κατεστημένα πρακτικές και αντιλήψεις.
«Κάποιοι, αυτό φοβούνται. Τη διαχρονική μας πορεία αλλαγών για μια δίκαιη και δημοκρατική Ελλάδα. Για αυτό επιμένουν να μας εγκλωβίζουν σε ένα αδιέξοδο δίλημμα: με ποιον θα πάτε, μας ρωτούν;» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για το θέμα των συνεργασιών καθώς, όπως είπε, «θέλουν να μας καταστήσουν στη συνείδηση του λαού, κομπάρσους στη διαχείριση της υπάρχουσας εξουσίας, στήριγμα στις πελατειακές ορέξεις των ισχυρών. Έτσι, προσπαθούν να συντηρήσουν έναν μύθο. Ότι, τίποτα δεν αλλάζει».
Κατέστησε σαφή τη θέση του υπογραμμίζοντας: «Οι επιδιώξεις της δεξιάς, ουδέποτε συναντήθηκαν με τις αξίες της Παράταξής μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, οι δρόμοι μας δεν μπορούν να συναντηθούν με τη συντήρηση όποιο χρώμα και να έχει. Για εμάς, η λυτρωτική, η απελευθερωτική διέξοδος για τη χώρα, για τον Ελληνικό λαό, δεν μπορεί παρά να έχει προοδευτικό πρόσημο. Είναι η ώρα να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Ας κυβερνήσουν οι άλλοι».
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «το πραγματικό στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε, αλλά πού θέλουμε να πάει η χώρα, ποιες ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα συσπειρώσουμε ώστε να ανατραπεί η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΠΟΛΩΣΗ
Συμπλήρωσε ότι τα δύο κόμματα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν την πόλωση που δεν αφορά τα πραγματικά διλήμματα για την Ελλάδα, την κοινωνία αλλά πρόκειται για επικοινωνιακή πόλωση που εξυπηρετεί μια καταστροφική σκοπιμότητα, τον εγκλωβισμό ψηφοφόρων στις μικρο-κομματικές επιδιώξεις. «Το δικό μας στοίχημα, δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό. Στο προσκήνιο της ιστορίας, να έρθουν ξανά οι δυνάμεις της κοινωνίας, και οι νέοι, που θέλουν, ξέρουν, μπορούν, να πάνε τη χώρα μπροστά, αν τους δώσουμε ξανά ελπίδα. Βολεύονται οι συντηρητικές δυνάμεις της χώρας στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Το δήθεν δίλημμα για αυτούς είναι, ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της μιζέριας και του πόνου μας». Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε γεγονός πολύ αισιόδοξο ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες η παράταξη οργάνωσε διαδικασίες που γέννησαν ελπίδα κι αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη. «Να μην τους απογοητεύσουμε. Να υπάρχει ουσιαστική - όχι προσχηματική επικοινωνία με τους πολίτες. Οι προβληματισμοί τους να είναι ορατοί στη χάραξη των θέσεων και των πολιτικών μας», σημείωσε. «Είμαστε δημοκράτες, είμαστε σοσιαλιστές. Αυτή τη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχει απλά ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά μια κρίσιμη και ευνοϊκή συγκυρία. Για να μεγαλώσουμε τον χώρο μας. Να αγκαλιάσουμε όσους δεν μπορούν να ταυτιστούν με την πελατειακή λογική» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ κατέστησε σαφές ότι «είμαστε απέναντι στην πρακτική μιας κυβέρνησης που στις επιλογές της ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας οδηγήσει ξανά σε οδυνηρές περιπέτειες».
Μηνύματα έστειλαν ξένοι ηγέτες στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Εκτός του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του, απηύθυναν χαιρετισμό η επικεφαλής της ευρωομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία - Πέρεθ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass