Εννιά Λαρισαίοι στη μάχη της νέας Κεντρικής Επιτροπής

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΚΑΙ Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ *Η ΟΜΙΛΙΑ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ «ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ»

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2022 21:00

ΑΘΗΝΑ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και τυπικά από χθες το απόγευμα η μάχη του σταυρού και της λίστας για τους υποψήφιους για μία θέση στη νέα Κεντρική Επιτροπή, που εμφανίζεται διευρυμένη μετά την έγκριση της σχετικής καταστατικής τροποποίησης.


Γεγονός που έχει εκτινάξει στα ύψη το ενδιαφέρον των συνέδρων, με αποτέλεσμα οι υποψηφιότητες να κινούνται σε τετραψήφιο αριθμό.
Στη μάχη για μία θέση στη νέα Κεντρική Επιτροπή έχουν ριχτεί 9 Λαρισαίοι σύνεδροι, που αντιστοιχούν στο 10% των συνέδρων, και έχουν ενταχθεί στα μπλοκ των προεδρικών, των Παπανδρεϊκών και των Λοβερδικών, παρά τις διαβεβαιώσεις για στήριξη και ψήφο και με τοπικά χαρακτηριστικά στη σημερινή εκλογική διαδικασία.
Στην Κεντρική Επιτροπή πάντως αναμένεται να εκπροσωπηθούν όλες οι εσωκομματικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (προερχόμενοι από ΔΗΜΑΡ, Οικολογία κ.λπ.), καθώς θα μπει και ποσόστωση, ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα από κάθε τάση.
Ποσόστωση υπάρχει και για τις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να μετέχουν κατά τουλάχιστον ένα τρίτο (100 άτομα) στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ θα διευρυνθεί και η ποσόστωση στους αποδήμους, ώστε να μπουν περισσότεροι νέοι από το εξωτερικό.
Σε πολιτικό επίπεδο η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, η πολιτική στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και η ηλικιακή σύνθεση των συνέδρων κυριαρχούν στα «πηγαδάκια», ενώ παρά τις επιθυμίες περισσοτέρων, μόλις τρεις Λαρισαίοι –αναμενόταν και τέταρτος το βράδυ- ανέβηκαν στο βήμα του Συνεδρίου, δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Το όραμα και τα πολιτικά προτάγματα των νέων νικηφόρων αγώνων του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου στις 12.30 το μεσημέρι, λίγη ώρα πριν μιλήσουν οι δύο πρώην πρόεδροι του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επιλέγοντας σημειολογικά ένα πράσινο σακάκι στους τόνους της εξέδρας, η κα Λιακούλη επισήμανε ιδιαίτερα τη συγκίνηση που προκαλεί το αντάμωμα όλων των γενιών, με ενότητα, αυτοπεποίθηση και πίστη στο νέο εγχείρημα της Παράταξης.
«Σήμερα νιώθουμε περισσότερο φωτεινοί και αισιόδοξοι, αντλώντας τη δύναμη από τον λαό μας και τις δυνατές, βαθιές ρίζες μας, που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αρχές και τις αξίες μας, επικαιροποιούν το Σχέδιό μας για την περηφάνια της πατρίδας μας και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων μας», υπογράμμισε.
Επιπλέον, σημείωσε με έμφαση πως «σήμερα ξανά, ανοίγουμε μαζί ένα μεγάλο παράθυρο στον ήλιο και φωτίζουμε το νέο κοινωνικό μας σπίτι, αυτό που χτίζουμε για τους απλούς ανθρώπους που παλεύουν μέσα στη ζωή, για όσους νιώθουν αδύναμοι, είναι ευάλωτοι και ανίσχυροι μπροστά στην ανισότητα και την αναξιοκρατία».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τοξικότητα, λαϊκισμό και εκπομπή θολών μηνυμάτων στην κοινωνία για να προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική πραγματικότητα, «δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου, του απλού, του αυτονόητου, με προτάσεις που λύνουν τα προβλήματα, απαντούν στην καθημερινότητα των πολιτών και στα μεγάλα θέματα της χώρας».
Ο Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης ήταν εκ των βασικών ομιλητών στη θεματική συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα μεγάλο βήμα από την πλευρά της Ε.Ε., όπως είπε, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για να βοηθήσει τις χώρες να αποκτήσουν οικονομίες πιο ανθεκτικές, δυναμικές και συνεκτικές. Ο Ελασσονίτης πρώην υπουργός υποστήριξε ότι μετά την εμπειρία των πρόσφατων κρίσεων ενισχύθηκε το αίτημα για δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου για να στηρίζει τις οικονομίες της Ε.Ε. όταν αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με ασύμμετρες κρίσεις, για να επισημάνει ότι για την Ελλάδα που δικαιούται 20,2 δισ. χορηγήσεων τα 17,8 από το RRF και διεκδίκησε 12,7 δισ. χαμηλότοκων δανείων είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να μετασχηματίσει την οικονομία.
Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, δεν δόθηκαν ποτέ ποσοτικά στοιχεία για τα προγράμματα που προκρίθηκαν, ούτε ποιο θα είναι το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα για την οικονομία, ούτε προκύπτει γιατί οι συγκεκριμένες επιλογές θα συνεισφέρουν σε αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, για να προσθέσει πως:.
* Δεν υπάρχει πρόταση για ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας με κεντρική Ευρώπη μέσω μιας ηλεκτρικής λεωφόρου.
* Δεν γίνονται επενδύσεις για αύξηση χωρητικότητας, άρα θα αποκλείονται επενδύσεις σε ΑΠΕ ή η αυτοπαραγωγή.
* Έμφαση στους δρόμους και όχι στις σιδηροδρομικές γραμμές και στα λιμάνια.
* Πολύ λίγα ποσά για έρευνα και καινοτομία.
* Πολύ λίγα για υποδομές στην υγεία σε αντίθεση με Ιταλία. Το μεγαλύτερο μέρος που πάει στα νοσοκομεία αφορά ψηφιακό μετασχηματισμό και ενεργειακή θωράκιση.
* Υστέρηση στην πραγματοποίηση δαπανών και εκταμίευση.
* Μπήκαν ώριμα έργα που αφαιρέθηκαν από ΕΣΠΑ με κίνδυνο να μείνουν αναξιοποίητοι οι πόροι του ΕΣΠΑ.
* Δεν ενισχύει την κοινωνική συνοχή.
* Αποκλείονται πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν τραπεζικό προφίλ.
* Είναι επιφυλακτικές προς μικρές επιχειρήσεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών είναι αμφίβολο αν οι πόροι θα διατεθούν για χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και αναβάθμιση παραγωγικής δομής επιχειρήσεων, ενώ επέσεισε τον κίνδυνο απώλειας πόρων.
Εγγεγραμμένοι για ομιλία, με εκτίμηση να ανεβούν στο βήμα του Συνεδρίου, ήταν η πρώην βουλευτής Λάρισας Βάσω Αλεξανδρίδου και ο Κώστας Σάββας.ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Ε.
Συνολικά εννέα Λαρισαίοι είναι υποψήφιοι και διεκδικούν την εκλογή τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή, με τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων να κλείνει στις 7.30 το απόγευμα.
Με το μπλοκ των «προεδρικών» του Νίκου Ανδρουλάκη κατεβαίνουν ο Κώστας Σάββας, ο Βαγγέλης Γιαννούλας, η Ελένη Μπουζάνα και ο Ελασσονίτης Κώστας Μουσιός.
Με το μπλοκ των «Παπανδρεϊκών» κατέρχονται ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Τολίκας και ο Γιώργος Βαλάρης, ενώ ο μαθηματικός Κώστας Καραμπάτσας εμφανίζεται ως ο μοναδικός υποψήφιος από τη Θεσσαλία με στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου.
Υποψήφιος για τη νέα Κεντρική Επιτροπή είναι επίσης και ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αιμίλιος Νταγιάννης.

(Του απεσταλμένου μας Δημ. Κατσανάκη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass