Απάτη-μαμούθ 8 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

ΕΞΙΧΝΙΑΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ *ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2017-2019

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 8:26

Απάτη μαμούθ κατά του ΕΟΠΥΥ εξιχνίασε η ΕΛΑΣ. Συνολικά εμπλέκονται 227 εταιρείες καθώς έχουν εντοπιστεί 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων με τη ζημιά στον Οργανισμό να ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛΑΣ οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έβαλαν σε υποκατηγορίες φαρμάκων διάφορα επιθέματα με στόχο να παίρνουν μεγαλύτερη αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε αυτά τα επιθέματα ούτε είχαν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν σε αυτές τις υποκατηγορίες αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις έβλαπταν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση των ασθενών.
Αναλυτικά όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων.
Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων -227- εταιρειών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από -71.000- περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό, ύψους -8.237.193,71- ευρώ.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εταιρείες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.
Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά, που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν.
Εν συνεχεία, οι εταιρείες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί -101- υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ -40- από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass