Ψήφισαν όλοι εκτός ΠΑΣΟΚ Εξεταστική για τα Τέμπη

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΚΕ *ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ *«ΝΑΙ» ΑΠΟ ΝΔ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ *Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 8:37

ΑΘΗΝΑ
Με 266 ψήφους «υπέρ» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες από το 1997 που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Καταψήφισαν οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα. Η συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Η συζήτηση, σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων, επί της πρότασης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών εξελίχθηκε σε σύγκρουση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος έλαβε πρώτος τον λόγο στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του λέγοντας πως θέτει στο επίκεντρο τον ρόλο της ΕΕ στην απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών και τόνισε ότι θα συμβάλλει στην εξαγωγή στοιχείων για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας. Σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει σοβαρά κενά, δεν εξετάζει καθόλου τα ζητήματα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών υποδομών και του σιδηροδρομικού έργου αλλά περιορίζεται στην εξέταση της σύμβασης 717 του 2014, με βάση τις υποδείξεις του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Ωστόσο – όπως είπε – ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, δεν ασχολείται με ατυχήματα, δεν ασχολείται με εγκλήματα αλλά με δημοσιονομικά ζητήματα που αφορούν διασπάθιση χρημάτων της ΕΕ.
«Για ποιον λόγο να χάσουμε τον χρόνο με την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής και να μην πάμε κατευθείαν στην Προανακριτική Επιτροπή, αφού τουλάχιστον δύο πρόσωπα φέρεται ότι τέλεσαν συγκεκριμένα αδικήματα;» έθεσε το ερώτημα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η Ευαγγελία Λιακούλη και κατηγόρησε το ΚΚΕ και το κυβερνών κόμμα ότι «ρίχνουν την μπάλα στην κερκίδα». Μάλιστα, υπό τις έντονες αντιδράσεις του Νίκου Καραθανασόπουλου, είπε πως «Εσείς φοβάστε διότι τότε θα κληθείτε να μιλήσετε και για τα πρόσωπα τα οποία προφανώς δεν θέλετε να θίξετε» και διερωτήθηκε: «Ποιος ο λόγος που δεν θέλετε να τα θίξετε; Ποιος ο λόγος που δεν θέλετε να συζητήσουμε από κοινού τις δύο προτάσεις; Γιατί να χαθεί πολύτιμος χρόνος; Μήπως για να παραγραφούν αδικήματα μήπως για τον λόγο αυτόν;».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής, Δημήτρης Μαρκόπουλος κατηγόρησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίδονται «σε τακτικισμούς» και απέρριψε ως «απαράδεκτες τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί συμπόρευσης της ΝΔ με το ΚΚΕ».
 «Η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο» είπε η Θεοδώρα Τζάκρη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (Προανακριτική) στη βάση – όπως είπε - του έγγραφου της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για τυχόν τέλεση κακουργηματικής απιστίας και παράβαση καθήκοντος, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αχιλλέα Καραμανλής. Από την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαιρείται ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς (σύμφωνα με την κα Τζάκρη) από τη δικογραφία δεν προκύπτει τίποτα το συγκεκριμένο για παράβαση καθήκοντος.
Από τη Νίκη, ο Γ. Ρούντας ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή και οποιαδήποτε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. «Το οφείλουμε στις ανθρώπινες ψυχές, τη δημοκρατία, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.
«Εμείς θέλουμε και εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες αλλά θέλουμε και τη σύσταση προανακριτική επιτροπή για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες» σημείωσε ο Πέτρος Δημητριάδης, ειδικός αγορητής του κόμματος των Σπαρτιατών και υπογράμμισε ότι «η διερεύνηση της τραγωδίας δεν έχει να κάνει με λόγους εκδίκησης και αντιπολίτευσης, αλλά για λόγους απόδοσης δικαιοσύνης, διότι η ατιμωρησία είναι η κατάρα και το καρκίνωμα αυτής της χώρας».
Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Αλέξανδρος Καζαμίας, τόνισε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει όλες τις πλευρές της υπόθεσης και εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει την Εξεταστική διότι αποφεύγει να διερευνηθούν οι ευθύνες των δικών του κυβερνήσεων.
Ο Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ
Με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίζει στην Ολομέλεια ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών θα καταψηφίσει ωστόσο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής του, κορυφώθηκε στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την υπόθεση.
Ο Μάκης Βορίδης απέκρουσε τις κατηγορίες τόσο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη ότι το κυβερνών κόμμα υιοθετεί την πρόταση του ΚΚΕ για λόγους τακτικισμού και αφού αναφέρθηκε στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την πρώτη στιγμή μετά το δυστύχημα και στις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, υπογράμμισε ότι ήταν αυτή που είχε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι εφόσον η επόμενη Βουλή ζητήσει τη διερεύνηση των αιτιών, αυτό αυτονοήτως θα γίνει αποδεκτό για μια ενδελεχέστερη πλήρη έρευνα. Ως προς τη θέση για απόρριψη της πρότασης για Προανακριτική, εξήγησε ότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες.
Προηγουμένως ο Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε την Βουλή να μην επιτρέψει την αμνήστευση και απαλλαγή από τις ευθύνες πολιτικών προσώπων. «Κινδυνεύουμε να χαθούμε στην μετάφραση αν πάμε 25 χρόνια πίσω, μια χαοτική εξεταστική δεν εξυπηρετεί τους γονείς θυμάτων και δεν απαντά στο ποιος έφτιαξε», είπε προς τα έδρανα του ΚΚΕ ενώ κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ ότι αξιοποιεί την δικογραφία της υπόθεσης αλλά δεν εξετάζει την αφετηρία.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και να προχωρήσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής λέγοντας πως δεν θα συμμετάσχει το κόμμα του στη διάχυση ευθυνών και σε συγκάλυψη. Απευθυνόμενος προς τον Μάκη Βορίδη, είπε πώς η κυβέρνηση διακατέχεται από «ακραίο οπορτουνισμό κι όχι από πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται» και καταλόγισε στην κυβέρνηση πώς ψηφίζοντας τη πρόταση του ΚΚΕ επιδιώκει να συγκαλύψει τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή, μια πρόταση για Εξεταστική, που θα καταλήξει σε «φιλολογικό τσάι».
Τέλος καταλόγισε ευθύνες στους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για την καθυστέρηση υλοποίησης σύμβασης της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο και υποστήριξε ότι η Hellenic Train γνώριζε την επίμαχη σύμβαση 717 και πως εάν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί της πρότασης του κόμματός του υπογράμμισε, ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή είπε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό». Υποστήριξε ότι η ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι «επί της ουσίας γίνονται συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζονται μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής, γιατί προφανώς έχουν και αυτοί λερωμένη τη φωλιά τους με την πολιτική που και αυτοί υπηρετούσαν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass