Αυτά που βλέπουμε τώρα τα περιμέναμε το 2050

Φοβάμαι λειψυδρία για το καλοκαίρι, λέει ο Χρ. Ζερεφός

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2024 8:41

ΑΘΗΝΑ
Τους φόβους του για τις θερμοκρασίες με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι φέτος το καλοκαίρι αλλά και για τα όσα συνεπάγονται της φετινής λειψυδρίας εξέφρασε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

«Φοβάμαι για το καλοκαίρι. Και για υψηλές θερμοκρασίες και γιατί δεν είχαμε βροχές, το έδαφος θα είναι ξηρό, η σχετική υγρασία θα είναι κάτω από το 10%. Αυτές οι μακροχρόνιες εποχικές προβλέψεις είναι στην αρχή αλλά στην Ακαδημία Αθηνών έχουμε κάνει προσπάθειες να δούμε τις παγκόσμιες κλιματικές τάσεις σε ένα δίκτυο» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Action 24.
Αναφερόμενος στα βίαια κύματα κακοκαιρίας που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές, ο κ. Ζερεφός εκτίμησε ότι «δυστυχώς και μακροπρόθεσμα θα συνεχιστούν αυτά τα σκαμπανεβάσματα σε κάθε εποχή. Είναι η φύση που απαντά σε αυτά που της κάνουμε».
ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟ 2050
«Περιμέναμε να δούμε αυτά που βλέπουμε τώρα μετά το 2050 που είναι μια δεκαετία καμπής αλλά φαίνεται ότι έρχεται λίγο νωρίτερα. Το χειρότερο είναι ότι για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει έχουμε μεγάλες αποσταθεροποιήσεις στις θάλασσες, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο» υπογράμμισε.
«Για παράδειγμα οι πάγοι λιώνουν κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο στην Αρκτική. Στην Ανταρκτική δεν υπάρχει αυτή η φρενίτιδα του να λιώνουν τεράστια κομμάτια πάγου σαν την Πελοπόννησο. Αυτό συνέβαινε την άνοιξη αλλά τώρα βλέπουμε και τον χειμώνα να υπάρχει μείωση στην παγοκάλυψη. Αυτό έχει ως συνέπεια την άυξηση της θερμοκρασίας στην θάλασσα που έχει μεγάλη μνήμη και τη μεταφέρει στην ατμόσφαιρα, την ενέργεια που συσσωρεύει», είπε.
ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
Στο βόρειο ημισφαιρίο «θα υποστούμε πρώτοι τις συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Το 2023 ήταν ένα έτος που θα θυμόμαστε για τα ακραία καιρικά φαινέμενα αλλά το ίδιο είδαμε και το 2022 και το 2021 και το 2020. Το 2019 ήταν στο μεταίχμιο του ξηλώματος» είπε επίσης ο κ Ζερεφός.
Είπε τέλος ότι «όλη η Μεσόγειος υφίσταται τις συνέπειες αυτής της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» και ότι μπορεί η κριματική κρίση να ξεκίνησε νωρίτερα, αλλά ότι «ακόμα έχουμε περιθώριο να γυρίσουμε πίσω».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass