Φιάσκο οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο 8%-10% η συμμετοχή * Επίσκεψη Κασσελάκη στον Φάρο του Κόσμου

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2024 7:35

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επίσκεψη στον «Φάρο του Κόσμου» στον Δενδροπόταμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κατερίνα Νοτοπούλου, την τομεάρχη Πολιτισμού, Κυριακή Μάλαμα, και την Δώρα Αυγέρη. 

«Στόχο της επίσκεψης αποτέλεσε η ανάδειξη του μοναδικού έργου της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, του Πατέρα Αθηναγόρα και των ανθρώπων του Φάρου του Κόσμου, για την ενδυνάμωση, την συμπερίληψη και την στήριξη των παιδιών Ρομά», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης συζήτησε, αντάλλαξε σκέψεις και «κυρίως δέχτηκε με πολύ μεγάλη συγκίνηση το κύμα αγάπης που εισέπραξε από τα παιδιά του Φάρου του Κόσμου», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση. Όπως τονίστηκε, ο Φάρος του Κόσμου είναι η εικόνα της Ελλάδας της αγάπης, η εικόνα μιας Ελλάδας που μπορεί να μετατρέπει την δυσκολία σε αριστεία, η εικόνα μιας Ελλάδας «φάρου» ενσυναίσθησης κι αλληλεγγύης. Δεσμεύτηκε στο πλαίσιο αυτό, να παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την προσπάθεια του πατέρα Αθηναγόρα και του Φάρου του Κόσμου, ενώ υποσχέθηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τον υποδεχτεί, με όσα παιδιά το επιθυμούν, στην Αθήνα, για να συζητήσει μαζί τους όλα όσα χρειάζονται και τους απασχολούν.

ΦΙΑΣΚΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εν τω μεταξύ όλο και μεγαλύτερο βάθος αποκτούν τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ από τις αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου και με την οργανωτική δομή του κόμματος να υφίσταται βαρύ πλήγμα, με πάνω από 8 στους 10 που ψήφισαν τον Σεπτέμβριο για πρόεδρο να μην εμφανίζονται στις κομματικές οργανώσεις. Ο κ. Κασσελάκης, επισκεπτόμενος τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος, δηλώνοντας στα τοπικά στελέχη «πάμε καλά, μεγαλώνουμε», ωστόσο η εικόνα που έφτανε από όλες τις οργανώσεις πανελλαδικά ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων συντονιστικών επιτροπών στις Νομαρχιακές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) υπολογιζόταν στο 8%-10%.
Η συμμετοχή ήταν τόσο χαμηλή και το ενδιαφέρον για την εκλογή νέων οργάνων τόσο μειωμένο, που σε περίπου 7 Νομαρχιακές, όπως σε Σάμο, Πέλλα, Καβάλα και Δράμα, δεν χρειάστηκε να στηθούν καν κάλπες, καθώς δεν συμπληρώθηκε ούτε ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων, με αποτέλεσμα να πάνε σε συναινετικές διαδικασίες ορισμού των συντονιστικών.
Κορυφαία στελέχη μετέφεραν επί μέρες μια εικόνα πλήρους απροθυμίας να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι η συμμετοχή στην Α’ Αθήνας, που έφτασε μόλις στο 10% και στην Ανατολική Αττική, όπου από τα 10.000 μέλη έφτασαν στα τοπικά γραφεία μόλις 1.500. Στη Βόρεια Αθήνα πήγε στην κάλπη μόλις το 8% (1.346 από τα 16.000 μέλη), με το Γαλάτσι να αποτελεί την πλέον ενδεικτική περίπτωση για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στην οργανωμένη βάση, καθώς από τους 1.400 εγγεγραμμένους, μόλις 51 πήγαν να ψηφίσουν.
Στα νότια προάστια όπως η Ηλιούπολη ψήφισαν μόλις 197 μέλη από τα 1.767, στη Νίκαια 175 από τα 1.361, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στα δυτικά προάστια, με το Αιγάλεω για παράδειγμα να έχει συμμετοχή μόλις στο 12% και στο Ίλιον από τους 2.400 να φτάνουν στις κάλπες μόλις οι 101. Αντίστοιχο το κλίμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την Ημαθία να καταγράφει καλή επίδοση τηρουμένων των συνθηκών, με 500 στα 1.700 μέλη να εμφανίζονται στην οργάνωση του κόμματος. Στην Πιερία, από τα 1.700 μέλη υπολογίζεται ότι περίπου 230 εμφανίστηκαν. Στα Δωδεκάνησα, στους 600, είχαν προσμετρηθεί μέχρι το απόγευμα 195.

Γύρισαν την πλάτη
Πρόκειται για εικόνα απόρριψης του προέδρου και των επιλογών του, σημειώνουν κορυφαία στελέχη, για να προσθέσουν ότι αυτή την ώρα αναζητούνται τουλάχιστον 120.000 από τα 180.000 μέλη που πήγαν στις κάλπη τον Σεπτέμβριο για να εκλέξουν πρόεδρο, με πιο εμφατική την απουσία, όπως σημειώνουν τα μέλη, του 2ευρου που πήγαν αποκλειστικά για να στηρίξουν τον κ. Κασσελάκη. Η πλειοψηφία ουσιαστικά γύρισε την πλάτη, αναφέρουν πολλοί με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος στον τρόπο λειτουργίας και στις επιλογές της ηγεσίας τους τελευταίους τρεις τουλάχιστον μήνες.

Κακό σημάδι για ευρωεκλογές
Όλα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, με την αποσυσπείρωση αυτή που έχει συντελεστεί να μην προοιωνίζεται τίποτε θετικό για την ικανότητα του κόμματος να τρέξει καμπάνιες και να οργανώσει τη βάση για τις επερχόμενες κάλπες. Άλλοι, πάλι, μιλούν για επιλογή της ηγεσίας να μη στηριχθούν αυτές οι κάλπες και επισημαίνουν την ηχηρή απουσία Κασσελάκη για την εκλογική αυτή διαδικασία, αλλά και τη διπλή αποτυχία οι κάλπες αυτές να μετατεθούν χρονικά ήδη μια φορά προκειμένου να διεξαχθούν με ηλεκτρονική διαδικασία μέσω isyrza και ούτε τελικά αυτό να συμβαίνει. Εξήγηση για αυτή την επιλογή αυτή του προέδρου να απαξιώσει τη διαδικασία δεν είναι εύκολο να δοθεί, ωστόσο πολλοί αποδίδουν την απογοητευτική εικόνα στις επιλογές του σε πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βουλγαράκης, που πήρε τη θέση του Γιώργου Βασιλειάδη ως γραμματέας οργανωτικού, την ώρα που πίσω από το νεαρό αυτό στέλεχος όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τους σκιώδεις γραμματείς Πάνο Ρήγα και Νίκο Σκορίνη. Από το περιβάλλον Κασσελάκη εκπέμπεται ψυχραιμία και τα δημοσιεύματα για τις επιχειρήσεις του αντιμετωπίζονται με στωικότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass