ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΙΚΟΤΟΛΟΓΙΕΣ»

Νέο "κούρεμα" ως 65% βλέπουν γερμανοί οικονομολόγοι

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2013 20:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:06
 
ΑΘΗΝΑ
Το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε από την Ελλάδα δεν επαρκεί για να κριθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θεωρούν γερμανοί οικονομολόγοι που μιλούν στην Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει "κούρεμα" ως και 65% μετά τις εκλογές.
Υπογραμμίζεται πως αυτή τη φορά θα πληγούν οι θεσμικοί πιστωτές, δηλαδή οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, σε αντίθεση με το PSI, όταν δέχτηκαν απώλειες στα ομόλογά τους οι ιδιώτες πιστωτές.
Μιλώντας στην εφημερίδα ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ, συνεργάτης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει πως το "κούρεμα" ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο και μιλά για μία αναδιάρθρωση χρέους τουλάχιστον κατά 50%.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Χένινγκ Κλοντ (Institut für Weltwirtschaft) ανέφερε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει μετά τις εκλογές πως "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση" και ότι οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας θα χάσουν ως και 65% των χρημάτων τους. "Εκτίμησή μου είναι πως μετά τις εκλογές θα μας ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πως μία περικοπή χρέους είναι η μόνη επιλογή" ανέφερε ο Κλοντ.
Το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα δανείστηκε 240 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής και ότι το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού εκπνέει το 2014, χρονιά κατά την οποία οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν "σηματοδοτήσει" ότι ίσως υπάρξει συζήτηση για νέα ελάφρυνση χρέους, πράγμα που αρνείται επισήμως η Γερμανία.
ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ Η ΜΕΡΚΙΕΛ
Η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει για άλλη μία φορά, διά στόματος της ίδιας της καγκελαρίου, πως «δεν βλέπει» νέο κούρεμα για την Ελλάδα, απορρίπτοντάς το ως επικίνδυνο για το κλίμα απέναντι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung πριν τις εκλογές που δημοσιεύεται το Σάββατο, η Άνγκελα Μέρκελ τονίζει ότι «δεν βλέπει κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» και δηλώνει ότι «απορεί με το πόσο αψήφιστα συζητείται συνεχώς κάτι τέτοιο».
Τέτοιο βήμα, υποστήριξε, «θα μπορούσε να πυροδοτήσει αβεβαιότητα σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης».
Η καγκελάριος έδειξε στο χρονοδιάγραμμα που «έχει ήδη συμφωνηθεί», όπως τόνισε, και το οποίο προβλέπει επανεκτίμηση της κατάστασης της Αθήνας στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015.
«Αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ακολουθήσουμε, αντί να κάνουμε καθημερινά εικασίες» τόνισε η Μέρκελ, συμπληρώνοντας: «Εγώ, σε κάθε περίπτωση, δεν θα πάρω μέρος στην εικοτολογία».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass