ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Συννεφιά και τοπικές βροχές

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 22:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:46
ΑΘΗΝΑ
Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού το Σάββατο με συννεφιά και τοπικές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Ειδικότερα τοπικές βροχές ή καταιγίδες στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στις Νότιες Κυκλάδες και πιθανόν σε περιοχές της Στερεάς και της Εύβοια.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ενώ τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν στο Βόρειο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί, από 11 έως 25 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 15 έως 26 στην Κεντρική Ελλάδα, από 16 έως 28 βαθμούς στη Δυτική και Νότια Ελλάδα και από 19 έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 28 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και από το απόγευμα τοπικά στα βόρεια ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους με ίδιες εντάσεις.
Στην Αττική αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι 5 μποφόρ.
Λίγες νεφώσεις περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.
ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στις 23:44 ώρα Ελλάδος, το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, υποδέχεται επισήμως το φθινόπωρο, καθώς την ώρα εκείνη θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία.
Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιασθεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.
Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά την φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ημερομηνία της «ισημερίας».
Έτσι, στην Αθήνα, που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα - ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου.
Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.
Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, αποτελούν περιοδικά (ανά εξάμηνο) αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της που βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.
Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν ποικίλες μυθικές σημασίες.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass