ΑΠΟ ΤΗ ΓΣΕΕ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΘΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Οργισμένο «όχι» στην απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

* Απάντηση Ρεν σε ερώτηση Χουντή*Παρεμβάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2013 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:54
ΑΘΗΝΑ
Την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων που φέρεται να ζητά η τρόικα, εκφράζει η ΓΣΕΕ μιλώντας για «νομιμοποίηση της ανήθισης επιχειρηματικότητας στο όνομα της δήθεν αποτελεσματικότητας».
Επικαλούμενη και τη σχετική δήλωση του Ο.Ρεν -ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας, που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις»- η ΓΣΕΕ μιλά για χώρα παραδόμενη στα χέρια των δανειστών και κυβέρνηση που απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Η Συνομοσπονδία προειδοποιεί δε για κινητοποιήσεις.
Νέες φωτιές άναψε ο Ρεν
Το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων, που η τρόικα φέρεται να είχε θέσει και κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, αναζωπυρώθηκε μετά την απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Ο Ν.Χουντής ρωτούσε αν θα υπάρξουν αλλαγές σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας στο σχετικό «νομικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, στην κατεύθυνση της αύξησης του ορίου που υπάρχει για τον αριθμό των ομαδικών απολύσεων ανά μήνα, αλλά και της κατάργησης του δικαιώματος βέτο των αρμόδιων αρχών» (δηλαδή της κατάργησης της υποχρέωσης να απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Εργασίας για ομαδικές απολύσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους).
Στην απάντησή του ο Ολι Ρεν επιβεβαιώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» με στόχο μέτρα που μπορουν να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης».
Ο Ρεν επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις».
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
«Η δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν για τις ομαδικές απολύσεις αποδεικνύει ότι η χώρα είναι παραδομένη στα χέρια των δανειστών κι ότι η Κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις.»
Προφανώς Τρόικα και Κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλες αυτές οι επώδυνες και επαχθείς αποφάσεις δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στη δημοκρατία, ενώ η κρίση που βιώνουν οι εργατικές οικογένειες είναι άνευ προηγουμένου για χώρα σε περίοδο ειρήνης. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι με την πολιτική τους ελλοχεύει ο κίνδυνος νομιμοποίησης της «ανήθικης» επιχειρηματικότητας, στο όνομα της δήθεν αποτελεσματικότητας.»
Kαλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επαναλάβει και τώρα στον κ. Τόμσεν αυτό που υποστήριξε ότι του είπε στις 2 Ιουλίου, δηλαδή ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων και να σταματήσει το «θέατρο», αφού και η «παράσταση» είναι χιλιοπαιγμένη και το «σενάριο» γνωστό.»
Το αμέσως επόμενο διάστημα, τα συνδικάτα θα απαντήσουν οργανωμένα, συντονισμένα και αποφασιστικά στο σύνολο των προκλήσεων, συνεχίζοντας τον αγώνα για την απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών».
Αντιδράσεις και από τα κόμματα
Το ζήτημα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπεύθυνο για τα Εργασιακά, Δημήτρη Στρατούλη, να εκτιμά ότι «μια τέτοια συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο την ανεργία, θα νομιμοποιήσει την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών και θα μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ομήρους και σύγχρονους σκλάβους τους».
Μάλιστα ο κ. Στρατούλης συνδέει το θέμα και με την ακύρωση της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με την τρόικα την Παρασκευή.
Όπως τονίζει: «μετά την ακύρωση της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, με το επιχείρημα ότι τα περισσότερα θέματα έχουν 'κλείσει' σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επιβάλλεται να απαντήσει ο ίδιος χωρίς περιστροφές ποια είναι αυτά τα θέματα που 'έκλεισαν' και εάν μέσα σε αυτά είναι και η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή».
Αντίθετη σε ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τις απολύσεις εμφανίζεται και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία υποστηρίζει ότι «η απελευθέρωσή τους θα εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα θα παγιδεύσει τις επιχειρήσεις σε μια πολιτική διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας».
«Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες πρέπει να είναι η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και όχι η διευκόλυνσή τους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
Η ΔΗΜΑΡ συμπληρώνει πως «απαιτείται πολύπλευρη πολιτική στήριξης με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass