ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ –ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Euroworking Group

Στο τέλος του έτους κληρώνει για το χρηματοδοτικό κενό

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2013 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:18
ΑΘΗΝΑ
Οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος το 2014 θα ληφθούν στο τέλος του έτους, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, η οποία ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών με τον πρόεδρο του Euroworking Group, Τόμας Βιζερ.
Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι όλα τα σενάρια για την κάλυψη του κενού (νέο δάνειο-γέφυρα, μετακύλιση ομολόγων ή συνδυασμός αυτών) παραμένουν στο τραπέζι.
Επίσης υποβάθμισε το θέμα να υπάρξει νέα ένταση στις σχέσεις με την τρόικα λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για το επίδομα θέρμανσης φέτος παρά τις ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Ειδικότερα στη σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο, που ακολούθησε της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, εξετάσθηκε η πορεία της οικονομίας και αναλύθηκαν οι θέσεις που έχουν εκφρασθεί από τους εταίρους της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.
Νωρίτερα ο κ. Βίζερ είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών όπου «συζητήθηκαν τα πάντα», από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, μέχρι το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι το Euroworking Group, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Βίζερ, είναι αρμόδιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θέμα που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Αντικείμενο λοιπόν της συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών ήταν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ).
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «αύριο μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».
Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό και το χρέος, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη συνάντηση, -ακολουθώντας την γραμμή των επίσημων δηλώσεων στο τελευταίο Eurogroup- ότι οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα ληφθούν έως τον Δεκέμβριο, ενώ οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ληφθούν τον Απρίλιο και μετά την οριστικοποίηση από την Eurostat των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών.
Σημειώνεται ότι, η ελληνική πλευρά επιζητεί μια συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».
Η ΔΗΜΑΡ
«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί κανένα νέο μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο, που θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνία αναπαράγοντας την κρίση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά για το ενδεχόμενο νέων μέτρων.«Στο όνομα διαρθρωτικών μέτρων δεν πρέπει να υπάρξουν κρυφές επιβαρύνσεις που θα μειώσουν πάλι τα εισοδήματα», επισημαίνει η Αγίου Κωνσταντίνου.
Και καταλήγει: Η δικαιολογία «της τελευταίας φοράς» και της «τελευταίας στιγμής» έχει εξαντλήσει την πειστικότητά της. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass