ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΓ ΑΚΕΛ ΜΕ K. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ, ΚΑΜΜΕΝΟ , ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Απαιτείται κοινή προσπάθεια με την Κύπρο

Δημοσίευση: 24 Απρ 2013 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:49
ΑΘΗΝΑ
Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ την πεποίθησή τους ότι είναι αδιέξοδο το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο εξέφρασαν από κοινού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν στη Βουλή. Αναλυτικά:
«Τα πράγματα είναι άσχημα. Η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο» ανέφερε ο γγ του ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις οδήγησαν σε κατάρρευση όλου του χρηματοπιστωτικού τομέα και συνολικά της οικονομίας, καθώς οι περιορισμοί που έχουν τεθεί είναι τέτοιοι, που έχουν στραγγαλίσει τις επιχειρήσεις.
Στην παρατήρηση του κ. Κάρολου Παπούλια, ότι η επίδειξη της αλληλεγγύης πήγε περίπατο, ο κ. Κυπριανού σχολίασε ότι «όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη» και ότι στο Στρασβούργο που ήταν πρόσφατα «όλοι ξαφνιάστηκαν από τις αποφάσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με αλληλεγγύη και διάσωση».
ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι το κόμμα του θα σταθεί αλληλέγγυο και θα συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για να βγει από την κρίση και από το σκληρό πρόγραμμα που τής επιβάλλεται.
«Σήμερα είναι και για την Ελλάδα μαύρη επέτειος της υπογραφής του μνημονίου. Πεποίθησή μας είναι ότι κυπριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του. Κοινή μας, επίσης, πεποίθηση είναι ότι οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να σπάσουν τα δεσμά να ξεφύγουν από τους διαρκείς εκβιασμούς και να σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είναι κοινός ο αγώνας μας, για να συμπορευτούμε με τους λαούς της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού νότου ελπίζοντας σε μια νέα προοπτική».
Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη άλλων επιλογών που πρέπει να βρει η Κύπρος για να ξεφύγει, όπως είπε, από τις αδιέξοδες πολιτικές που προσπαθούν να τής επιβάλουν.
«Εμείς στη Κύπρο γνωρίσαμε το πιο σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης, καθοδηγούμενο από την Γερμανία. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών. Είναι πολιτικές αδιέξοδοι. Η σκληρότητα των μέτρων σε βάρος της Κύπρου μας υποχρεώνει να σκεφτούμε άλλες επιλογές» υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού και επισήμανε: «Καμιά επιλογή δεν θα είναι οδυνηρότατη και δεν θα έχει ρίσκα. Αυτό όμως που μετράει είναι τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του λαού».
Αναφερόμενος τις επαφές που ξεκίνησε το ΑΚΕΛ με την ελληνική πολιτική ηγεσία, σημείωσε ότι «επιδίωξή μας να είναι να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και να ακολουθήσει ένας δημόσιος διάλογος για τις λύσεις που θα καθορίσουν για πολλά χρόνια την τύχη της Κύπρου».
Ευθύνονται οι οικονομικοί δολοφόνοι
Με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, και συζήτησαν την κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεγαλόνησο.
Ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην σημερινή ημέρα -οπότε συμπληρώνονται τρία χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο, την οποία ανακοίνωσε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο- και είπε ότι σήμερα «βλέπουμε την εξέλιξη του δράματος αυτού, με τους ίδιους οικονομικούς δολοφόνους και τους ντόπιους συνεργούς να εξελίσσεται στην Κύπρο» .
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων «οι ίδιοι πρωταγωνιστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πολιτικούς στην Ελλάδα και έφεραν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση, την εθνική οικονομία στην πτώχευση, τις ελληνικές επιχειρήσεις στην κατάρρευση και την Ελλάδα να βρίσκεται προ του διλήμματος που θέτουν, για να παραχωρήσει την εθνική της κυριαρχία, κάνουν το ίδιο και στην Κύπρο».
Ενημέρωσε -όπως είπε- τον κ. Κυπριανού «για τις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποίησαν και Έλληνες, προκειμένου η Κύπρος να μπει σε αυτό το σύστημα, τα πέντε δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων, τα οποία αποκλείστηκαν, με ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, από την ανακεφαλαιοποίηση».
Ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και σε μερίδα του κυπριακού πολιτικού προσωπικού, και έκανε λόγο για «πολιτικές των οικονομικών δολοφόνων που επιτέθηκαν σε τράπεζες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα ήταν «να έχουμε μια απόφαση του Eurogroup με τη συναίνεση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος και της κυβέρνησης της Ελλάδος, αλλά και Κυπρίων πολιτικών, προκειμένου να οδηγηθεί στην απαξίωση η υγιής κυπριακή οικονομία. Είναι μέθοδοι τις οποίες τις εφαρμόζουν τα κέντρα που θέλουν να ελέγξουν τους λαούς και να οδηγήσουν με βία σε μια ευρωπαϊκή ενοποίηση με κατάργηση της έννοιας του έθνους-κράτους».
Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Κύπρο αυτό συνδυάζεται και με το εθνικό θέμα, όπως επίσης και με τα ενεργειακά.
Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τις ανησυχίες του «γιατί εκτιμάμε ότι δεν αφήνονται περιθώρια στον κυπριακό λαό, ούτε και στην κυπριακή οικονομία, να αναπτυχθούν μέσα από τις αποφάσεις που μας έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Και συμπλήρωσε ότι η Κύπρος πια είναι υποχρεωμένη από τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, «να αναζητήσει μια εναλλακτική επιλογή».
ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ
Το ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ έχουν παραδοσιακά σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
«Χρειάζεται κοινή πάλη των λαών μας ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται και με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, έχοντας σαν στόχο τον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στη Μεσόγειο, στη Κύπρο, στην Ελλάδα και στο Αιγαίο, σε μια εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου» είπε ο κ. Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή.
Ο γγ του ΚΚΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα κοινής πάλης των λαών Ελλάδας και Κύπρου, «αλλά και των κομμάτων μας ενάντια σε πιθανά σχέδια τύπου Ανάν, που θα είναι καταστροφικά για τους λαούς της περιοχής», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου «στο συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ».
«Οι λαοί μας και ο χώρες μας πρέπει να βρεθούν μακριά από λυκοσυμμαχίες, από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που φέρνουν μόνο δεινά στους λαούς» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας τη «σταθερή θέση του ΚΚΕ για Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με τον λαό κυρίαρχο στη χώρα του, μακριά από επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ».
Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού διαπίστωσε «μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων στις αναλύσεις του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ», η οποία πηγάζει «από το ότι αναλύουμε διαλεκτικά τα ζητήματα και επιχειρούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας και όχι άλλα ιμπεριαλιστικά ή διεθνή συμφέροντα».
«Δυστυχώς, η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλη της την σκληρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας και οδηγεί με τις αποφάσεις της, την οικονομία του τόπου σε καταστροφή», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι «ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς αυτές τις εξελίξεις».
Ο κ. Κυπριανού διατύπωσε και αυτός την ανησυχία του για τις προσπάθειες που εξυφαίνονται για λύση του Κυπριακού. Επανέλαβε την «πάγια θέση του ΑΚΕΛ για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, αλλά λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, λύση όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass