ΔΙΕΘΝHΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Ελεύθεροι οι απαχθέντες μητροπολίτες στη Συρία

Δημοσίευση: 24 Απρ 2013 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:49
ΑΘΗΝΑ
Ελεύθεροι αφέθηκαν γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ, που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα στην επαρχία του Χαλεπίου, στην βόρεια Συρία, αναφέρει η οργάνωση "Oeuvre d'Orient".
"Οι δύο Μητροπολίτες φέρεται ότι βρίσκονται ήδη στην ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Χαλεπίου", τονίζει η ένωση αρωγής των Εκκλησιών της Ανατολής.
Νωρίτερα η συριακή αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών, διαψεύδοντας οποιαδήποτε δική της ανάμιξη.
Πως έγινε η απαγωγή
Αυτοί που απήγαγαν τους δύο Μητροπολίτες της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας αντίστοιχα, στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, φέρεται ότι είναι "Τσετσένοι τζιχαντιστές", σύμφωνα με πηγές στους κόλπους της Συρορθόδοξης και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και το συριακό υπουργείο Θρησκευμάτων και Βακουφίων.
Ο Μητροπολίτης κ. Παύλος και ο Μητροπολίτης Γιοχάνα Ιμπραχίμ απήχθησαν όταν επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο, διευκρινίζει η επισκοπή σε ανακοίνωσή της.
"Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε, μια ένοπλη ομάδα Τσετσένων σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και απήγαγε τους Μητροπολίτες. Ο οδηγός σκοτώθηκε", προσθέτει η επισκοπή.
Τη Δευτέρα, το πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana είχε μεταδώσει ότι μια "ένοπλη τρομοκρατική ομάδα" είχε απαγάγει τους δύο Μητροπολίτες στο χωριό Κάφαρ Ντάελ στην επαρχία του Χαλεπίου.
Πηγή της επισκοπής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης Γιοχάνα Ιμπραχίμ "πραγματοποιούσε μια ανθρωπιστική αποστολή για την απελευθέρωση δύο ιερέων που είχαν απαχθεί πριν από δύο μήνες" και είχε μεταβεί στην τουρκική μεθόριο έπειτα από πληροφορίες για την παρουσία τους εκεί.
Ταυτοχρόνως συνόδευε πίσω στο Χαλέπι τον Μητροπολίτη Παύλο, ο οποίος βρισκόταν στη μεθόριο.
Στο δρόμο της επιστροφής, η ένοπλη ομάδα σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και τους απήγαγε.
Οι απαγωγείς ανάγκασαν τον οδηγό κι άλλο ένα άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, να βγουν από το αυτοκίνητο.
"Σύμφωνα με το άτομο αυτό, οι απαγωγείς μιλούσαν λόγια αραβικά και έδειχναν ξένοι. Του είπαν ότι ήταν τζιχαντιστές Τσετσένοι", διευκρίνισε.
Όσον αφορά στον οδηγό, αυτός σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το συριακό υπουργείο Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι "αποδείχθηκε πως αυτοί που απήγαγαν τους δύο Μητροπολίτες είναι τσετσένοι μισθοφόροι, οι οποίοι εργάζονται υπό τις οδηγίες του Μετώπου Αλ Νόσρα", μια από τις οργανώσεις τζιχαντιστών, οι οποίοι μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις στο πλευρό των ανταρτών.
Ο Μητροπολίτης Γιοχάνα Ιμπραχίμ είναι γνωστός για το έργο του ως μεσολαβητής στις περιπτώσεις απαγωγών, κυρίως χριστιανών.
Η απαγωγή από ομάδα ενόπλων των δύο Μητροπολιτών στη Συρία είναι η πρώτη επίθεση που δέχονται χριστιανοί ιεράρχες στον εμφύλιο που σπαράσσει τη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα "να ενωθεί για την ανεύρεση το συντομότερο δυνατόν" των δύο Μητροπολιτών της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας "καταδίκασε απερίφραστα" την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών και "αξίωσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους".
"Συναγερμός" στην κυβέρνηση
Ο Α. Σαμαράς και ο Δ. Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικοινώνησαν με τον Πατριάρχη Αντιόχειας κ. Ιωάννη, ο οποίος είναι αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: "Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Χθες τη νύχτα, δυο Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες απήχθησαν από άγνωστες ομάδες στο Χαλέπι. Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή τη δραματική εξέλιξη, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στη Συρία. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Συρίας".
Ο Σίμος Κεδικογλου δήλωσε πως αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την απαγωγή.
Σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών.
Διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, και τον Πατριάρχη Αντιόχειας, έχει ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
"Κρίσιμες και επώδυνες στιγμές" για τους Χριστιανούς
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μητροπολίτης Ιμπραχίμ είχε δηλώσει ότι εκατοντάδες χριστιανικές οικογένειες έχουν διαφύγει από το Χαλέπι για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.
"Στη σύγχρονη ιστορία του το Χαλέπι δεν έχει ζήσει τέτοιες κρίσιμες και επώδυνες στιγμές οι χριστιανοί έχουν πέσει θύματα τερατωδών επιθέσεων και απαγωγών και οι συγγενείς τους έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά για την απελευθέρωσή τους".
Αναφερόμενος στην Χομς της κεντρικής Συρίας, ο Μητροπολίτης είχε δηλώσει τότε ότι πολλές χριστιανικές εκκλησίες και ιδρύματα υπέστησαν ζημιές από τις συγκρούσεις.
"Μέχρι πριν από λίγους μήνες η ιδέα της φυγής δεν είχε περάσει από το μυαλό των χριστιανών, αλλά όταν αυξήθηκαν οι κίνδυνοι έχει γίνει το κύριο θέμα συζήτησης", ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Παύλος έγραφε ότι είναι σημαντικό οι εξεγέρσεις που είναι γνωστές ως "Αραβική Άνοιξη" να μην διαταράξουν αιώνες θρησκευτικής διαφορετικότητας στη Μέση Ανατολή.
"Τι είναι η άνοιξη χωρίς τη διαφορετικότητα και τον πλούτο των χρωμάτων σε σύγκριση με την αχλή του χειμώνα; Η διαφορετικότητα είναι πλούτος, ενώ η μονοχρωματική ομοιομορφία είναι μία ωρολογιακή βόμβα που σκοτώνει τον κάτοχό της".
Ποιος είναι ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος
Έχει πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία.
Σπούδασε στη συνέχεια Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και κατόπιν εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της Λειτουργικής.
Ήταν Αρχιμανδρίτης και κοσμήτορας επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μοναδική Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Το 2000 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας.
Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική.
Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.
Ο μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό του έργο έχει ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, έχει οργανώσει ενορίες και μοναστικά κέντρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά.
Θεωρείται από τους πιο δραστήριους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τα ελληνικά κόμματα για την απαγωγή
Επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρας, κατά την οποία εξέφρασε την συμπαράστασή του στις δύσκολες αυτές ώρες της απαγωγής του αδελφού του και του μητροπολίτη Γιοχάνα Ιμπραχίμ, καθώς και την ανησυχία του για την τύχη των συνοδών τους. Ακόμα, γνωστοποίησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε «με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες που πυροδοτούν διαθρησκευτικές εντάσεις σε μια εύφλεκτη περιοχή», ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωσή τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, ενώ παρακάλεσε τον αρχιεπίσκοπο να μεταβιβάσει το ενδιαφέρον του στον Πατριάρχη Αντιοχείας.
Σε ανακοίνωσή τους για το ίδιο θέμα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν ότι η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου, καθώς και η δολοφονία των δύο συνοδών από ισλαμιστές στην Συρία «είναι καθοριστικό γεγονός για την στάση μας στη Συρία».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass