Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οπισθεν σε δύο διατάξεις

Η πρώτη αφορούσε τους συμβασιούχους και θα επανακατατεθεί μετά το Πάσχα. Η δεύτερη προέβλεπε μείωση συντάξεων ΟΑΕΕ κατά35%!

Δημοσίευση: 26 Απρ 2013 4:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:52
 
ΑΘΗΝΑ
Αποσύρθηκε τελικά μετά την... τρικυμία στην κυβέρνηση και τη σύγκρουση Μανιτάκη - Ρουπακιώτη, η ρύθμιση που έκλεινε το δρόμο στην επιστροφή και παραμονή επί χρόνια στο Δημόσιο συμβασιούχων με προσωρινή δικαστική διαταγή. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας έκανε πίσω και σε διάταξη που άνοιγε το δρόμο για μείωση συντάξεων ως 35% σε νέους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Πιο αναλυτικά:
Με ανακοίνωση από το γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, έγινε γνωστό ότι «με τη συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο».
«Η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης», γίνεται γνωστό από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης όπως επίσης και ότι «το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων Υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δε θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».
ΕΠΕΜΕΝΕ Ο ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
Την αντίθεσή του να υπογράψει διάταξη με την οποία καταργούνται δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει συμβασιούχοι του δημοσίου, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα.
Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης είχε συγχαρεί τον κ. Ρουπακιώτη για τη στάση του σε ό,τι αφορά τη διάταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Κλίμα ζόφου επικρατεί πάνω από τη χώρα, που εντείνεται κάθε στιγμή από το φόβο, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία. Θέλω να σας συγχαρώ για τη σθεναρή σας αντίσταση απέναντι στα σχέδια για απαγόρευση και των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία».
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην πραγματικότητα, δεν υποκρίνεται και δεν καλύπτεται πίσω από μια νοσηρή παρελθοντολογία, γιατί πιστεύει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων» σημείωσε, καταρχήν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας τα ρατσιστικά φαινόμενα στη Μανωλάδα.
Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει: «Σήμερα, γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν εδώ και 30 χρόνια, για να διατηρήσουμε πολλά από τα δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια βίαιης διακινδύνευσής τους».
Σημειώνεται ότι το πρωί, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».
Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΕΒΕ
Αποσύρεται οριστικά η διάταξη που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προέβλεπε μείωση των νέων συντάξεων του ΤΕΒΕ έως και 35%, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που εκδηλώθηκε.
Την απόσυρση της διάταξης ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έθεσε «βέτο».
Όπως τόνιζε νωρίτερα η ένωση των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), αφού δεν θα επιβληθεί το τέλος 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, ως ισοδύναμο μέτρο προκρίνεται η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων του Οργανισμού.
Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η ΓΣΕΒΕΕ ζητούσε «άμεσα συνάντηση μαζί τους, ύστερα από πληροφορίες ότι στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συμπεριλαμβάνεται αιφνιδιαστική τροπολογία την οποία καταθέτει ο Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, και με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ΤΕΒΕ».
Η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιούσε ότι «σφαγιάζονται οι συντάξεις κατά 35% ανεξαρτήτως του ύψους. Με τη τροπολογία αυτή ισχυρίζονται ότι θα εξοικονομήσουν 25.000.000 ευρώ. Όσο δηλαδή κόστισε η ρουσφετολογική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που πρόσφατα ψηφίσθηκε (ενοικιαζόμενα δωμάτια) αποστερώντας ισόποσα έσοδα για τον ΟΑΕΕ».
Παράλληλα, υπενθύμιζε τη «ρητή δέσμευσή της Κυβέρνησης για ΜΗ μείωση των συντάξεων».
Το μέτρο για τις συντάξεις υπολογιζόταν να τεθεί σε εφαρμογή μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, την ερχόμενη Κυριακή, ωστόσο οι σφοδρές αντιδράσεις οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.
Νωρίτερα, ο κ. Βρούτσης είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη της διάταξης και, όπως είχε πει, αυτή η απόφαση είχε ληφθεί, επειδή ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΤΕΒΕ ήταν στο 130% του μισθού, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία διαμορφώνεται στο 100%.
Η εξοικονόμηση δαπανών υπολογιζόταν στα 230 εκατ. ευρώ. Τώρα, πλέον, η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη αυτού του κενού.
Το θέμα των συντάξεων του ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι ήταν και το κύριο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ. Σαχινίδη.
ΔΣΑ ΚΑΤΑ ΜΑΝΙΤΑΚΗ
Τη «συνταγματική εκτροπή», όπως τη χαρακτηρίζει, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων, καταδικάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη να μην υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο.
     Ειδικότερα, ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι «με έκπληξη πληροφορήθηκε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος επιδιώκει να στερήσει το συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας για τους εργαζομένους που υφίστανται παράνομη διακοπή ή λήξη της σχέσης εργασίας τους, και μάλιστα ακόμα και για τους εργαζομένους για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση».
     Ο Σύλλογος σημειώνει ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες «σημειωτέον, προέρχονται από "συνταγματολόγο"», καταργείται ρητά «το δικαίωμα των εργαζομένων στην παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας» ενώ παράλληλα καταργείται η νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 64 του Ν. 4139/2013) που πριν από ένα μήνα εισήγαγε ο κ. Ρουπακιώτης στη Βουλή και ψηφίστηκε, και η οποία ορίζει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου μέχρι και την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κύρια υπόθεση».
     «Προφανής στόχος των προτάσεων του κ. Μανιτάκη» τονίζει ο ΔΣΑ, «είναι η απομάκρυνση από το δημόσιο τομέα των εκατοντάδων συμβασιούχων οι οποίοι διατηρούν μέχρι σήμερα τις θέσεις τους δυνάμει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων, καταργώντας το θεμελιώδες δικαίωμα στην προσωρινή δικαστική προστασία αλλά και τις ίδιες τις δικαστικές αποφάσεις, κατά πρόδηλη παράβαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, τα οποία ο κ. Μανιτάκης, ως Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, δίδασκε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης επί σειρά δεκαετιών». Και διερωτάται: «Το θυμάται, άραγε, ή η όψιμη ανάληψη υπουργικών αξιωμάτων ήταν αρκετή ώστε ο ίδιος να είναι πλέον ακόμα ένας "δάσκαλος που δίδασκε?";».
     Ακόμη, ο Σύλλογος αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 233Α) «όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών. Όμως ο κ. Μανιτάκης παραγνωρίζοντας συνειδητά ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις περιλαμβάνει την υποχρέωση συμμόρφωσης και στις προσωρινές διαταγές, καθίσταται από πολιτική άποψη "ηθικός αυτουργός" στο ως άνω έγκλημα».
     Κατόπιν αυτών, ο ΔΣΑ: «1) Καταδικάζει απερίφραστα την κατά τα ανωτέρω συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία θυμίζει τις πιο μαύρες σελίδες της νεοελληνικής μας ιστορίας, όταν η "Κυβέρνησις" της χώρας "αποφάσιζε" και "διέταζε", στερώντας συγχρόνως το δικαίωμα και τη δυνατότητα άσκησης οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος, 2) καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να μη συνυπογράψει αυτές τις επαίσχυντες και προδήλως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, οι οποίες, εφόσον τεθούν προς ψήφιση, πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να απορριφθούν από τη Βουλή των Ελλήνων και 3) καλεί την Ελληνική Δικαιοσύνη να μη συμμορφωθεί με διατάξεις που τίθενται κατά κατάλυση του Συντάγματος (άρθρο 87 παράγραφος 2) και να αρνηθεί την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων, που το περιεχόμενό τους είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα (άρθρο 93 παράγραφος 4)».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass