ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΜΑΡΑ- ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΚΟΥΒΕΛΗ

Συνάντηση κορυφής για το αντιρατσιστικό

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2013 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:25
  
ΑΘΗΝΑ
Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 6 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, για να συζητήσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εν μέσω του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, με τη Συγγρού να ρίχνει λάδι στη φωτιά μιλώντας για επάρκεια του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, και την κριτική για την έκρηξη της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα να αυξάνεται διεθνώς.
Μετά το ΠΑΣΟΚ, συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το θέμα, ζήτησε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου με τον Αντώνη Σαμαρά.
«Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και τη Δευτέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών» αναφέρει η ανακοίνωση τη ΔΗΜΑΡ.
Από την στιγμή που το θέμα για το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο άρχισε να περιπλέκεται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.
Στη θέση αυτή το ΠΑΣΟΚ επέμεινε με επίσημη ανακοίνωση και χθες, Πέμπτη, μετά τη σύσκεψη των υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, που κατέληξε ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού».
Το θέμα του αντιρατσιστικό νόμου, επέμεινε το ΠΑΣΟΚ, «έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία».
«Κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές» κατέληγε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΧΑΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Στην Ελλάδα υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για τις φυλετικές διακρίσεις, ήμασταν πρωτοποριακοί σε αυτό και αν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του δεν φταίει η κυβέρνηση. Το 90% των διατάξεων του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είναι ήδη ρυθμισμένες. Χρειάζονται μόνο μερικές παρεμβάσεις. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων, αργά χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση επί της έκθεσης του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούζνιεκς για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Ειδικότερα, στην παρέμβαση του, ο κ. Αθανασίου, σχολιάζοντας το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν δείτε αυτό το νομοθέτημα, το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όταν ο νομοθέτης νομοθετεί, πρέπει να έχει μία εποπτεία του δικαίου. Πρέπει να γνωρίζει ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε».
Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου υπεραμύνθηκε του νόμου 927 του 1979, σημειώνοντας: «Πολλές ευρωπαϊκές και προοδευτικές χώρες είχαν μεσάνυχτα από τις ρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα. Πολλές είχαν και πριν από εμάς, αλλά πολλές από αυτές δεν είχαν ιδέα τι ψήφιζαν. Ήμασταν πολύ πρωτοποριακοί σε αυτό. Εάν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις, δεν φταίει η κυβέρνηση».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντάς του πολιτικές σκοπιμότητες για τη στάση του: «Δείτε στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην "ΑΥΓΗ", που αρθρογραφούσε τότε από άλλη σκοπιά βέβαια και όχι από την αντιπολιτευτική που επιχειρεί τώρα, τι έγραφε για τον ίδιο αντιρατσιστικό νόμο. Δεν διαφέρει σε τίποτα ο νόμος που εισήχθη επί Παπαϊωάννου, με τον σημερινό. Διαφέρει μόνο στην τιμωρία των Νομικών Προσώπων» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.
Η Ν.Δ. ΑΝΤΙΔΡΑ
Και νέα σύσκεψη έγινε χθες στη Βουλή με αντικείμενο τον αντιρατσιστικό νόμο με τη συμμετοχή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του Προκόπη Παυλόπουλου και του Τάσου Νεράντζη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία, «στη νέα αυτή σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση και σχολιασμός του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και διαπιστώθηκαν τα εξής:
Πρώτον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού όπως για παράδειγμα ο Ν. 927/79 και το άρθρο 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα (η τέλεση εγκληματικής πράξης από φυλετικό μίσος κλπ συνιστά επιβαρυντική περίπτωση).
Δεύτερον, η ΝΔ δεν θεσπίζει ιδιώνυμο.
Τρίτον, άλλωστε η τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά πάντων.
Τέταρτον, τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτή και είναι και επιθυμητή».
ΒΟΛΕΣ ΣΥΡΙΖΑ
Βολές κατά της ΝΔ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενώ το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ΝΔ «προχωρά από το πάγωμα στην οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου», ενώ την θεωρεί «δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της». Τέλος, ερωτά τα συγκυβερνώντα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εάν θα στηρίξουν αυτά που λέγανε τόσο καιρό ή θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την ομηρία τους από τον κ. Σαμαρά και τους ακροδεξιούς του συμβούλους.
«Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι «Κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές».
* Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για «στημένη ενδοκυβερνητική διαμάχη με αφορμή τον αντιρατσιστικό νόμο» ενώ για τα γεγονότα στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι «Ισλαμιστές εγκληματίες διαπράττουν φρικτές δολοφονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass