ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΡΤ τέλος, με συμφωνία πακέτο

* Αυθημερόν στην Αυστρία ο Σαμαράς *Συνεδριάζουν οι ΚΟ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ* Νέα, μάλλον τελική, συνάντηση των «3» απόψε

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2013 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:56
Του Γιώργου Μακρή
 
Επανεκκίνηση στην κυβέρνηση με ανασχηματισμό, αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και συντονισμού της καθώς και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, σχεδιάζουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι φαίνεται ότι έκαναν χθες ένα καθοριστικό βήμα για να επιτύχουν στη νέα (και κατά φαινόμενα τελική) συνάντησή τους στις 8.30 σήμερα το βράδυ «λύση-πακέτο» που θα περιλαμβάνει όλα τα (εκκρεμή) ζητήματα.
Παρ’ όλο που οι πολιτικοί αρχηγοί κ. Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου ήταν προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους μετά την διάρκειας 3,5 ωρών σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά χθες βράδυ, από το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών αλλά και από τα… συμφραζόμενα προκύπτει ότι
-Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται πλέον οριστικά (τουλάχιστον για προβλεπτό διάστημα).
- Οι τρεις εταίροι είναι κοντά σε συμφωνία για τον ανασχηματισμό (αναμένεται στις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ), την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης καθώς και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας (πρόκειται για θέματα που έθεταν μετ’ επιτάσεως οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι τους τελευταίους μήνες).
-Για να επιτευχθούν όλα αυτά, προηγείται, όπως είναι λογικό, η συμφωνία για το φλέγον θέμα της ΕΡΤ. Το γεγονός ότι στις χθεσινοβραδινές τους δηλώσεις οι κ. Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης αλλά και ο κ. Σ. Κεδίκογλου χρησιμοποίησαν τον όρο «δημόσια ραδιοτηλεόραση» οδηγεί στο συμπέρασμα πως «ΕΡΤ τέλος» και συνεπώς, η συμφωνία αναμένεται να γίνει με βάση την πρόταση του κ. Αντ. Σαμαρά για μεταβατική περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ μέχρις ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της (ο ακριβής αριθμός των απολυμένων της ΕΡΤ που θα προσληφθεί στο μεταβατικό σχήμα πρόκειται να αποφασισθεί στη σημερινή συνάντηση). Σήμερα το απόγευμα αναμένεται και η απόφαση για την ΕΡΤ από το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ
ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Ως αργά χθες το βράδυ από τα επιτελεία των τριών εταίρων γινόταν η διαρροή ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία και πως οι συζητήσεις βρίσκονται «σε πολύ λεπτό σημείο». Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στην Αυστρία για να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δείχνει ακριβώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει κλίμα ανησυχίας (οι συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι θα ακύρωνε το ταξίδι στην Αυστρία μόνο αν βρισκόταν σε κίνδυνο η πορεία της κυβέρνησης).
Πάντως, το περιεχόμενο της συμφωνίας θα τεθεί από τους κ. Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη υπ’ όψιν των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και των ανώτατων κομματικών οργάνων (Πολιτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή αντίστοιχα) πριν την αποψινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εμφανίστηκε στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Ε. Βενιζέλος. «Ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν θέλει εκλογές, θέλει σταθερότητα, θέλει να έχει μια κυβέρνηση Αλλά όχι απλώς μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Μια κυβέρνηση γνήσια τρικομματικής συνεργασίας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε πως όσα λέει δημόσια, αυτά λέει και στη διάρκεια των συζητήσεων με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο κ. Ε. Βενιζέλος είπε ακόμη πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει την άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ και την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της. Και ταυτόχρονα θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μια επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία και με κανόνες λειτουργίας που θα τηρούνται, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατική τάξη και γιατί αυτό επιβάλλει η εθνική ανάγκη».
Από την πλευρά του ο κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «καταβάλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση, να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητές της η δημόσια ραδιοτηλεόραση με κανονικό πρόγραμμα. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης, αλλά όχι μόνον αυτό διότι δεν είναι μόνον το ζήτημα της εθνικής ραδιοτηλεόρασης. Είναι τα ζητήματα της λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση η οποία στηρίζεται από τρία κόμματα και κατά συνέπεια αυτή η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση, την κοινή απόφαση και των τριών κομμάτων».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτήρισε «αναγκαίο» και όπως ανέφερε «το διεκδικώ να υπάρξει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας στη βάση των νέων δεδομένων και όχι μόνον για την εθνική ραδιοτηλεόραση αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, για την κοινωνία».
Αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών ο κ. Φ. Κουβέλης τη χαρακτήρισε «διαδικασία επίπονη, αλλά και με επιμονή από τη μεριά της Δημοκρατικής Αριστεράς έτσι ώστε να εξασφαλιστούν όλα εκείνα που σας ανέφερα. Για μας εκείνο που προέχει είναι το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας, το συμφέρον του ελληνικού λαού. Πρέπει ο τόπος να οδεύσει στη έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί από την οικονομική κρίση.
Η υπευθυνότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι διαρκώς παρούσα, όπως διαρκώς παρούσα είναι και η θέλησή μας, η θέληση της Δημοκρατικής Αριστεράς να βγούμε στον δρόμο εκείνο που πράγματι μπορεί να οδηγεί έξω από τα αδιέξοδα στα οποία είχε περιέλθει η χώρα», σημείωσε.
.«Υπήρξε μια σύνθετη πολύωρη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο (σήμερα). Ένα από τα θέματα ήταν πως θα λειτουργήσει η δημόσια Ραδιοτηλεόραση με σεβασμό στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass