Η ΔΗ.ΜΑΡ. ΑΠΟΣΥΡΕΙ –ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ- ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

* Σαμαράς: Συνεχίζουμε για την 4ετία, επέρριψε ευθύνες στον Φ. Κουβέλη

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2013 4:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:58
ΑΘΗΝΑ
Την απόφασή του να συνεχίσει «όπως και να ’ναι» για να εξαντλήσει την 4ετία, ανακοίνωσε, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς σε διάγγελμά του, μετά τις δραματικές εξελίξεις που προκάλεσε το αδιέξοδο της σύσκεψης για το θέμα της ΕΡΤ.
Είχε προηγηθεί η –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- απόφαση αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, με την απόσυρση των υπουργών της.
Αν και δεν αποσαφηνίστηκε πλήρως αν η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει μόνο τους υπουργούς της ή και την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι θα παράσχει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία νύξη για το αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα συνεχίσει με έναν ευρύ ανασχηματισμό στον οποία θα μετάσχουν πλέον και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας.
Υπό τις συνθήκες αυτές μια κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα στηρίζεται, κατ΄ αρχήν από τους 153 βουλευτές των δύο κομμάτων. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν επιφυλάξεις από 4-5 βουλευτές, οι οποίες όμως δε φαίνεται ότι φτάνουν ως το σημείο να αρνηθούν τη στήριξη. Πέραν αυτών πρέπει να συνυπολογιστούν άλλοι 2 έως 4 βουλευτές (οι ανεξάρτητοι Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος, αλλά και ο Ανδρ. Λοβέρδος με τον Χρ. Αηδόνη), οι οποίοι θεωρείται ότι θα παράσχουν στήριξη.
Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του έδειξε ως υπεύθυνη του αδιεξόδου τη ΔΗΜΑΡ, εξηγώντας μάλιστα ότι ο κ. Κουβέλης άλλαξε στάση στο θέμα της ΕΡΤ παρότι –προχθές- είχε συμφωνηθεί ότι η μεταβατική ΕΡΤ θα λειτουργούσε με 2.000 εργαζόμενους, με τρίμηνες συμβάσεις και με υφυπουργό που δε θα προέρχονταν από τη ΝΔ.
Τη συμφωνία αυτή επιβεβαίωσε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος στη δική του δήλωση ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση καθώς το ΠΑΣΟΚ κρίνει ότι δεν πρέπει να πάει ο τόπος σε εκλογές. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός κάλεσαν τον Φ. Κουβέλη να αναθεωρήσει τη στάση του.
Πάντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη δήλωσή του κατέστη σαφές ότι στη σύσκεψη «δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος για την ΕΡΤ», θέμα για το οποίο επανέφερε την πρόταση του κόμματός του ότι η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και όλους τους εργαζόμενους
Πολλά πάντως από τα αναπάντητα ερωτηματικά για την περαιτέρω στάση της ΔΗΜΑΡ, θα διευκρινιστούν σήμερα.
Νωρίτερα, στις 10 χθες το βράδυ -μετά από 1 ώρα διαβουλεύσεων- η σύσκεψη διεκόπη και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης κάλεσαν άμεσα νέα σύγκληση των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, ενώ στο Μαξίμου μετέβησαν "γαλάζιοι" υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Επίσης σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στη σύσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι αποσύρει τη στήριξη του από την κυβέρνηση, κάτι που δεν διεφάνη με σαφήνεια στις δηλώσεις του που ακολούθησαν στις 22.45, οπότε και ξεκαθάρισε ότι δεν επήλθε συμφωνία ανάμεσα σε εκείνον και τον πρωθυπουργό.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
"Δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος για την ΕΡΤ. Επανέφερα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και όλους τους εργαζόμενους. Η αναδιοργάνωση να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα. Αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το μαύρο ήταν συγκεκριμένη επιλογή. Επέμενα ότι θα πρέπει αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος. Για μας είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας", τόνισε.
Και πρόσθεσε: "Παρά τη διαταγή του ΣτΕ η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση, το μαύρο με ό,τι αυτό συμβολίζει παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε. Ναι στην αναδιοργάνωση, αλλά όχι σε πράξεις που προσβάλλουν τη νομιμότητα".
"Η κυβέρνηση προχώρησε στην έγκριση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ που τη γνώριζε. Προχώρησε ερήμην των υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι επιλογή άρνησης της συλλειτουγίας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Και κατέληξε: "Δεν είναι δικιά μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος".
Ο ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατάσταση για τη χώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πριν από 15 μέρες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα λόγω της ατυχούς πρωτοβουλίας της ΝΔ να λειτουργήσει μονομερώς και να μαυρίσει την οθόνη, προκαλώντας θεσμικό πρόβλημα στη χώρα.
Ζητήσαμε να επαναληφθούν οι εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όπως επιτάσσει και η απόφαση του ΣτΕ και το κράτος δικαίου.
Έχει ανοίξει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας εν μέσω κρίσης
Για μας είναι αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Ταυτοχρόνως έχει ανοίξει ζήτημα για την υπόσταση της κυβερνητικής συμμαχίας.
Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός και άρα το κόμμα της ΝΔ, την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητες και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2000 εργαζομένων με ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα.
Έχουμε δεχθεί ως ΠΑΣΟΚ προσβολές και αδικίες. Αυτό συμβαίνει και τον τελευταίο χρόνο που εμείς φέρουμε αγόγγυστα το βάρος. Δεν μας άκουσαν. Νιώθουμε άσχημα όταν αγωνιζόμαστε να πείσουμε για το αυτονόητο.
Η μεταβατική κατάσταση όπως σας την περιγράφω μας επιτρέπει να συζητήσουμε για το πολύ πιο μεγάλο θέμα, που είναι η διακυβέρνηση για την πορεία του τόπου. Η επαναθεμελίωση της κυβέρνησης συνεργασίας.
Είναι προφανές ότι όταν μετέχουμε σε μία ευθύνη, μετέχουμε όλοι σε μία ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί το α λα καρτ.
Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική κυβέρνηση. Θέλουμε να λειτουργούν οι θεσμοί, η Βουλή, τα συντονιστικά των κομμάτων.
Πρέπει να δούμε το ερώτημα εάν το δίλημμα είναι πρόωρες εκλογές ή όχι. Έχω πει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Άλλο οι δημοσκοπήσεις και άλλο η αστείρευτη η δυναμική της δημοκρατικής παράταξης. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά σεβόμαστε τον πολίτη. Δεν θέλει ο κόσμος εκλογές. Θέλει κυβέρνηση που πρέπει να του προσφέρουμε με προοδευτικό πρόσημο.
Θα βοηθούσε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες;
Η ΚΟ και το Πολιτικό Συμβούλιο με εξουσιοδότησαν με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έκανα. Το μήνυμά μας είναι σταθερό, μήνυμα καθαρότητας, ευθύνης προς όλους».
Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Στις 22.30 έγινε γνωστό ότι έχουν προσκληθεί εκτάκτως κάποιοι υπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παραμένει ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες.
Στις 22.20 αποχώρησαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Στις 22.00 έγινε γνωστό ότι διεκόπη η σύσκεψη, η οποία είχε αρχίσει λίγο μετά τις 21.00.
Βενιζέλος και Κουβέλης προσήλθαν με σκληρές γραμμές, που αποφασίστηκαν μετά από συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, που συνήλθαν το απόγευμα.
Επρόκειτο για την τρίτη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων μέσα στην εβδομάδα.
ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΝ
Οι θέσεις τους -πριν τη σύσκεψη- απείχαν σε αρκετά σημεία.
Το Μαξίμου σημειώνει ότι η λύση περιλαμβάνει την ίδρυση νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης, σημειώνοντας εμφατικά ότι "δεν επανιδρύεται η ΕΡΤ". Θα υπάρξει ένας ενδιάμεσος μεταβατικός φορέας, το προσωπικό του οποίου θα εργαστεί με τρίμηνες συμβάσεις έργου.
Ο αριθμός αυτού του προσωπικού δεν έχει διευκρινιστεί. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζουν για την πρόσληψη όλου του προσωπικού της καταργηθείσης ΕΡΤ (πλην Μουσικών Συνόλων και προσωπικού του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση).
Ο Α. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προτείνει 1.200 προσλήψεις, ωστόσο φαίνεται ότι αυτός ο αριθμός δεν θα είναι το "ταβάνι".
Επίσης, το Μαξίμου επιζητεί -σε περίπτωση συμφωνίας- να λειτουργήσει άμεσα το πρόγραμμα και να ψηφιστεί τάχιστα το νομοσχέδιο για τον νέο φορέα, το οποίο όμως δεν θα πάει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το Μαξίμου διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι "δεν μπορεί ο μεταβατικός φορέας να ονομάζεται ΕΡΤ".
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι ο Ευ. Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την "άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης" και τη "συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις".
Σημείωσε ότι το Κίνημα είναι υπέρ της "ριζικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις" και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
"Υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα", ανέφερε και υποστήριξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες "δεν έχουν γίνει αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα".
Όσον αφορά στο ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, τόνισε ότι "δεν αρκούν τα λόγια, θέλουμε πράξεις και εγγυήσεις".
Η ΔΗΜΑΡ
Δημόσια ραδιοτηλεόραση με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρις ότου διαμορφωθεί ο νέος φορέας που θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι η κατεύθυνση με την οποία προσήλθε ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση στο Μάξιμου.
Η ΔΗΜΑΡ ζητεί τη σύσταση ενός καθολικού διαδόχου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κίνητρα για αποχώρηση των εργαζομένων, καθώς και αναδιοργάνωση και εκκαθάριση εν λειτουργία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΗΜΑΡ ζητεί οι εργαζόμενοι να προσληφθούν με εξάμηνες συμβάσεις, για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αξιολόγηση τους.
Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά από δίωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φ. Κουβέλης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ ακούστηκε και πρόταση για απόσυρση υπουργών που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι κυβερνητικοί εταίροι άνοιξαν σειρά θεμάτων, όπως η λειτουργία της κυβέρνησης, η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, και ο ανασχηματισμός, ο οποίος αναμένεται στις αρχές του Ιουλίου, μετά το πέρας του συνεδρίου της ΝΔ, όπως φέρεται να δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.
Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Όποιος ωθήσει τα πράγματα προς εκλογική διαδικασία οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή. Αυτό δήλωσε, σε παρέμβασή του στο Mega, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Α. Λοβέρδος, ερωτηθείς τι θα πράξει εάν χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης για να αποφευχθούν εκλογές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass