ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Αλλαγή σελίδας για τη ΝΔ

* Στοίχημα με τον εαυτό της πολιτικό και... τεχνολογικό * Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή * Αποκλειστικές δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων στην «Ε» * Στο «Διβάνη» οι κάλπες στη Λάρισα

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 19:57

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

«Στοίχημα» με τον εαυτό της και πολιτικό αλλά και με την... τεχνολογία βάζει η Νέα Δημοκρατία, η οποία μετά από μία μαραθώνια προεκλογική περίοδο καλείται να διεξαγάγει σήμερα με επιτυχία και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα τις εσωκομματικές της εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της.

Τρείς βουλευτές, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας καλούνται να κόψουν το νήμα της εκλογής έχοντας να αναμετρηθούν με ένα «ασαφές» εκλογικό σώμα.

Οι τέσσερις υποψήφιοι σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στην «Ε» κυριολεκτικά την ώρα της κάλπης, δίνουν το περίγραμμα των θέσεων και προτάσεών τους με τον Β. Μεϊμαράκη να δηλώνει ότι εγγυάται την ενότητα του κόμματος, τον Κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι η ΝΔ έχει ανάγκη το οξυγόνο των ενεργών πολιτών, τον Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και τον Απόστολο Τζιτζικώστα να τονίζει: Δεν ζητώ απλά το αξίωμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ να οικοδομήσουμε μαζί τον πολιτικό φορέα της επόμενης μέρας.

«ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ»

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Καθώς, ως γνωστόν, η εκλογή γίνεται με τους εθνικούς καταλόγους, δεν είναι σαφές ούτε «ποιοι» ούτε και «πόσοι» θα πάνε να ψηφίσουν. Δυο χαρακτηριστικά, ποσοτικά και ποιοτικά που θα παίξουν ωστόσο καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της εκλογικής διαδικασίας καθώς από το «πόσοι» και το «ποιοι» θα εξαρτηθεί ποιος τελικά θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου ή ο νικητής γενικώς, εφόσον δεύτερος γύρος δεν υπάρξει. Ενώ, εφόσον υπάρξει ποιοι θα είναι οι δυο που θα αναμετρηθούν την επόμενη φορά στις 10 Ιανουαρίου.

Στη ΝΔ πάντως, διευρύνεται η συζήτηση- που από πολλούς διατυπώνεται μάλλον ως «ευχή» και από άλλους ως «εκτίμηση»- η σημερινή εκλογική αναμέτρηση να οδηγήσει σε απευθείας εκλογή προέδρου και να μην χρειαστεί να υπάρξει δεύτερος γύρος. Διότι αν υπάρξει σε μία εκλογική περίοδο 70 και πλέον ημερών (!) που επέφερε κόπωση και στα στελέχη αλλά και στο εκλογικό σώμα θα πρέπει να προστεθούν τρεις ακόμη εβδομάδες προεκλογικής περιόδου για τον δεύτερο γύρο. Αν δε, σκεφθεί κανείς ότι το φιάσκο της ακύρωσης των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου πυροδότησε την εσωκομματική κόντρα σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία- που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κρατηθεί με όρους fair play κατά το δυνατόν- οδηγώντας και στην παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη , τότε... Τότε μπορεί να αντιληφθεί ότι η περαιτέρω επιμήκυνση της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, με τον νέο πρόεδρο να εκλέγεται το 2016 θα συντείνει περισσότερο στη δημιουργία κλίματος πόλωσης εντείνοντας και τις ανησυχίες που πολλά στελέχη εκφράζουν για την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα.

«ΜΙΑ ΚΙ ΕΞΩ»;

Ωστόσο για να υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο, δηλαδή σήμερα, θα πρέπει είτε ο πρώτος να πάρει το 50 συν 1, είτε η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο να είναι τέτοια και τόσο καθαρή που να δίνει το «δικαίωμα» και στον πρώτο αλλά και στους υπολοίπους να κάνουν μία «συμφωνία κυρίων» τερματίζοντας τη διαδικασία πέραν πάσης αμφιβολίας.

Οι απόψεις, παρότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές δημοσκοπήσεις, διίστανται σχετικά με τη δυνατότητα που υπάρχει για εκλογή από τον πρώτο γύρο και είναι σαφές ότι εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος τότε οι δύο εκ των υποψηφίων που θα μείνουν «εκτός», θα παίξουν καθοριστικό ρόλο-στο ποσοστό που μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα που θα τους έχει ψηφίσει- σε σχέση με την τελική έκβαση.

Ερωτηματικό βεβαίως, όπως προαναφέραμε παραμένει και το «πόσοι» θα πάνε να ψηφίσουν. «Πόσοι» θα πάνε σήμερα και από αυτούς που θα πάνε σήμερα, «πόσοι» θα προσέλθουν και για δεύτερη φορά στις 10 Ιανουαρίου, αν χρειαστεί.

Για τις 22 Νοεμβρίου, οι «αισιόδοξοι» είχαν θέσει έναν στόχο γύρω στις 400 χιλιάδες- υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότεροι ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο του κόμματος τόσο περισσότερη ισχύ θα έχει- με τους λιγότερο αισιόδοξους να κάνουν λόγο για 250 με 300 χιλιάδες το μέγιστο.

Εκείνη την... αποφράδα Κυριακή της 22ας Νοεμβρίου από την προσέλευση του κόσμου από πολύ νωρίς το πρωί στις κάλπες που δεν άνοιξαν ποτέ, είχε φανεί ότι υπήρχε ισχυρή διάθεση συμμετοχής. Ωστόσο οι εκλογές ακυρώθηκαν, λόγω των γνωστών τεχνικών προβλημάτων-παρότι πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν αμφιβολίες για τις αιτίες ακύρωσης των εκλογών και πολλή συζήτηση έγινε για το θέμα αυτό-και το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα είναι: «σήμερα πόσοι θα πάνε;». Διότι είναι πολλά τα γαλάζια στελέχη που παρατηρούν ότι η ακύρωση των εκλογών είχε συνέπειες και ως προς τη διάθεση συμμετοχής του κόσμου στην εκλογική διαδικασία-κάτι που και πρακτικά διαπίστωσαν στο μεσοδιάστημα μέσω σχετικών συζητήσεων- οπότε αναμένουν σήμερα να διαπιστώσουν και πρακτικά τις πιθανές επιπτώσεις. Πάντως, η επικρατούσα άποψη, τουλάχιστον μεταξύ των νεοδημοκρατών είναι ότι «οι νεοδημοκράτες» θα πάνε να ψηφίσουν. Τώρα για τους υπόλοιπους, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα παίξει το λεκανοπέδιο Αττικής όπου και βρίσκεται η μεγάλη δεξαμενή των ψήφων. Γεγονός σε κάθε περίπτωση είναι ότι από το ποσοστό συμμετοχής θα καθοριστεί και το αποτέλεσμα.

«ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Όπως είπαμε και στην αρχή το σημερινό «στοίχημα» της ΝΔ που επιχειρεί να αλλάξει σελίδα δεν είναι μόνον πολιτικό είναι και καθαρά πρακτικό. Διότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αν και κατά τη σημερινή ψηφοφορία προκύψουν τεχνικά προβλήματα ανυπέρβλητης φύσεως, το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο. Προφανώς αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του «στοιχήματος» αυτού-άλλωστε με όλο το σάλο που προκλήθηκε είναι και δύσκολο να το αγνοήσει κανείς-

στη ΝΔ με τη νέα μεγάλη εταιρία που ανέλαβε τις εκλογές έκαναν γενική δοκιμή την περασμένη Κυριακή ανά την Ελλάδα η οποία και στέφθηκε από επιτυχία. Ενώ παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα τα όποια μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν να επιλυθούν στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Σήμερα λοιπόν μένει να επαληθευτεί και στην πράξη ότι όλα θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πάντως παρά το γεγονός ότι η εσωκομματική προεκλογική περίοδος ήταν μαραθώνια, ωστόσο πολλά αν όχι όλα τα «υπαρξιακά» ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ επί του παρόντος παραμένουν άλυτα, καθώς δεν προηγήθηκε ένα συνέδριο το οποίο θα επέτρεπε να γίνει και αποτίμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΝΔ μετά τις συνεχείς ήττες από τον Ιανουάριο και ακολούθως και να τεθούν οι βάσεις και οι στόχοι για την επόμενη μέρα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση η σύγκληση του Συνεδρίου την άνοιξη, όπως και αρχικά είχε καθοριστεί, είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Ε» οι υποψήφιοι πρόεδροι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Αποστόλης Τζιτζικώστας αποτυπώνουν επί της... κάλπης τον πυρήνα των απόψεών τους-προτάσεων, δίνοντας και το στίγμα της υποψηφιότητας τους.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Σε αποκλειστική συνέντευξή του που φιλοξένησε η «Ε» την Παρασκευή ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ και μέχρι πρότινος πρόεδρος του κόμματος παρείχε τη διαβεβαίωση ότι υπό την προεδρία του «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην καταστροφική πολιτική της Νεοφιλελεύθερης Αριστερής Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου». Παράλληλα τόνισε ότι ως πρόεδρος μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος ξεκαθαρίζοντας: «σε ό,τι με αφορά θέμα διάσπασης του κόμματος δεν υπάρχει». Ωστόσο δεν παρέλειψε να διευκρινίσει: «Δεν πρέπει να συγχέουμε τη διάσπαση με οποιαδήποτε ενδεχόμενη αποχώρηση».

Παράλληλα, μιλώντας για τη ΝΔ του αύριο ανέφερε ότι στόχος του είναι ένα κόμμα με σύγχρονες δομές, ανοιχτό στην κοινωνία με την οποία θα διατηρεί συνεχή διάλογο και στα νέα ιδεολογικά ρεύματα. Σπεύδει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι «αλλαγή» δεν σημαίνει «κατεδάφιση» και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι όποιες αλλαγές θα συζητηθούν σε ανοικτό συνέδριο του κόμματος την άνοιξη. Ενώ δήλωσε απερίφραστα: «Μ’ εμένα πρόεδρο δεν υπάρχει θέμα ονόματος και ο πυρσός θα ανάψει και πάλι».

Στο ερώτημα αν βλέπει πιθανότητα συνεργασίας με τον Αλ. Τσίπρα ο κ. Μεϊμαράκης παρατήρησε ότι «η συνεργασία, η συνεννόηση και η στήριξη είναι τελείως διαφορετικά πράγματα» και προς την κατεύθυνση αυτή τονίζει ότι στα μεγάλα εθνικά θέματα χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και συνεργασία ή υπερψήφιση νομοσχεδίων της αναξιόπιστης και αφερέγγυας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ξεκαθάρισε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η ΝΔ έχει ανάγκη από το οξυγόνο των ενεργών πολιτών και τονίζει:

Σήμερα 20 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και πάλι με τη δημιουργία και την προοπτική. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι άσκηση ευθύνης που αφορά στον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι μια άσκηση Δημοκρατίας που αφορά στον τόπο. Που αφορά την πατρίδα μας. Είναι παράλληλα και απόφαση ευθύνης.

Έχω καταθέσει τις προτάσεις μου για το πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσα σε 111 ημέρες την ανάταξη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω προτείνει τον τρόπο που θα χτίσουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα ενώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου στην υπηρεσία της Ελλάδας.

Εγγυώμαι ότι εφόσον οι πολίτες με εκλέξουν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, την 1η Μαΐου του 2016 θα είμαστε έτοιμοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη της ανάταξης της Ελλάδας.

Γι’ αυτό ζητώ ψήφο και συμμετοχή στην εκλογή της 20ής Δεκεμβρίου από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, ανεξάρτητα αν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία τον Ιανουάριο ή τον Σεπτέμβριο. Έχουμε ανάγκη από το οξυγόνο των ενεργών πολιτών. Διότι μαζί θα χτίσουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που σε 111 ημέρες θα είναι έτοιμη να ξεκολλήσει την Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο βυθίζεται όλο και περισσότερο κάθε ημέρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σας καλώ αναφέρει απευθυνόμενος στους πολίτες σήμερα να πάρετε τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια σας. Σας καλώ να συμμετέχετε στην αφύπνιση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας. Στην οικοδόμηση από την αρχή μιας δημιουργικά ανανεωμένης κεντροδεξιάς.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και επισημαίνει:

Σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής για τη δημοκρατία. Μία ημέρα που οι Νεοδημοκράτες και οι Νεοδημοκράτισσες θα προσέλθουν στις κάλπες για να γράψουν για μία ακόμη φορά ιστορία. Να εκλέξουν το νέο αρχηγό της παρατάξεώς μας και τον εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας.

Το πρόσωπο που θα πάρει το τιμόνι του κόμματος στα χέρια του γνωρίζει εξ αρχής ότι θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ότι θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Μία λάθος απόφαση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της χώρας. Γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το σήμερα, αλλά το αύριο και το μέλλον των παιδιών μας.

Αυτή τη στιγμή, ο κύριος Τσίπρας παίζει μόνος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, για αυτό πρέπει η Νέα Δημοκρατία να ανασυγκροτηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Να βρει τάχιστα τον βηματισμό της και να αναλάβει δράση.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

«Η ΝΔ δε θα απολογείται από Δευτέρα αν έχω εκλεγεί πρόεδρος» υπογραμμίζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρει:

Έχω τη δυνατότητα να κοιτάξω στα μάτια και να ξαναμιλήσω σε 2 εκ. Έλληνες που εγκατέλειψαν την παράταξή μας τα τελευταία χρόνια. Πολίτες που την είχαν εμπιστευτεί, αλλά με δική μας ευθύνη έφυγαν, θύμωσαν, πικράθηκαν, προδόθηκαν. Και μπορώ να τους ξαναμιλήσω γιατί πολύ απλά δεν συμμετείχα στις πολιτικές των τελευταίων ετών που τους απομάκρυναν από την παράταξη, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθώ.

Η ΝΔ δεν θα απολογείται από Δευτέρα αν έχω εκλεγεί πρόεδρος.

Μόνο μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας από την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο αν κεντροδεξιά παράταξη αλλάξει νοοτροπία, δομές, τρόπο λειτουργίας, ακόμη και πρόσωπα, θα ξαναγίνει ελκυστική και θα μπορέσει να ξαναγίνει σύντομα μεγάλη. Σήμερα, πάμε να κερδίσουμε γιατί άλλος χρόνος για την παράταξή μας δεν υπάρχει. Για να κλείσει γρήγορα και οριστικά η πληγή η οποία άνοιξε την Κυριακή που δεν έγιναν οι εκλογές. Η Ελλάδα μας μπορεί να ξαναγίνει μια χώρα ελευθερίας, δικαιοσύνης, ελπίδας και δημιουργίας πλούτου για όλους. Αρκεί να έχει μια παράταξη που θα μπορεί να εμπνεύσει για να νικήσει τον μοιραίο και καταστροφικό κ. Τσίπρα.

Οι εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου δεν αφορά μόνο την επιλογή ενός προσώπου. Είναι υπόθεση όλων μας. Δεν ζητώ απλά το αξίωμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ να οικοδομήσουμε μαζί τον πολιτικό φορέα της επόμενης μέρας, που θα διαμορφώσει το όραμα της Ελλάδας των επόμενων ετών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass