ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Έβαλε λουκέτο το 60% των επιπλοποιών στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2016 20:05

Με τα λουκέτα να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά βάρη πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα το ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (Π.Ο.Β.Σ.Κ.Ξ.).

Η Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα η Λάρισα εδώ και χρόνια θεωρούνταν το κέντρο επίπλου για όλη τη χώρα. Η εικόνα που παρουσιάζει όμως σήμερα κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο δείχνει. Σύμφωνα με τους προέδρους των Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου σε Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία το 60% των επιχειρήσεων κατέβασαν ρολά. «Δεν μπορεί ο κλάδος να σηκώσει τα φορολογικά βάρη», δηλώνει ο Απόστολος Γαλάνης, πρόεδρος του Σωματείου στη Λάρισα για να προσθέσει ο Γιάννης Σκανδάλης από τα Τρίκαλα ότι «οι επιχειρήσεις μας ήταν οικογενειακές. Από τον πατέρα πήγαιναν στα παιδιά. Στη συνέχεια αυτό άλλαξε. Δεν μπορούσαν τα παιδιά να τις κρατήσουν και τις δούλευαν κάποιοι από τους εργαζόμενους που μπορεί να απασχολούσε η βιοτεχνία. Τώρα δεν ενδιαφέρεται κανείς. Σήμερα είναι ερημωμένα κτίρια που χρησιμοποιούνται από αγρότες και κτηνοτρόφους ως αποθήκες». Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στο γειτονικό Βόλο. «Το 2009 υπήρχαν 180 επιχειρήσεις, σήμερα έμειναν μόνο οι 80. Όσοι άντεξαν τους έσωσαν το Πήλιο και οι Σποράδες» τονίζει ο Θανάσης Μόσχος.

Στις αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό αλλά και στη φορολογία αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νικόλαος Ασβεστάς. «Όλα τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται είναι μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης έχει ικανοποιήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Παρά τη χαμηλή ζήτηση προϊόντων, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κερδοφορία. Αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τα τετράωρα και την αδήλωτη εργασία».

Σύμφωνα με τους βιοτέχνες στον χώρο του επίπλου ο κλάδος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή ύφεση. «Στην Ελλάδα η επιπλοποιία είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η μισή και πάνω παραγωγή επίπλων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Στις επιχειρήσεις που απασχολούν ή απασχολούσαν εργαζόμενους, ήταν μέσος όρος δύο εργαζόμενοι ανά επιχείρηση. Η εγχώρια παραγωγή κάλυπτε όλο το φάσμα της ζήτησης», υποστήριξε ο κ. Ασβεστάς περιγράφοντας την εικόνα του κλάδου πριν την κρίση. Σήμερα αυτό που προτείνουν είναι η κοινή δράση «το πρόβλημα της ανεργίας μας ενώνει. Χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων και ανάπτυξη των αγώνων σε μέτωπα πάλης όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό σε κοινή δράση με τα σωματεία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αγροτών της νεολαίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ως ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης χαρακτηρίζουν το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό οι Βιοτέχνες Κατεργασίας Ξύλου. «Ο σχεδιασμός ήταν η Λευκή Βίβλος για τις συντάξεις με τίτλο επαρκείς, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις. Η Λευκή Βίβλος περιγράφει ακριβώς το ασφαλιστικό που υπολείπεται σήμερα, τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 70, τη σύνταξη τριών πυλώνων. Τη βασική σύνταξη, την επαγγελματική ανταποδοτική και ιδιωτική ασφάλιση», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Ασβεστάς προσθέτοντας τα περιουσιακά κριτήρια όπως επίσης το κενό όπως είπε που αφήνει ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης που θα έρθει και θα καλύψει η ιδιωτική.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Θηλιά στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου Νίκος Ασβεστάς τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Η συντριπτική πλειοψηφία χρωστάει στην εφορία. Κατάργησαν το αφορολόγητο. Πήγαν τη φορολογία στο 26% και 29% από το πρώτο ευρώ. Αφαίρεσαν το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα. Επέβαλαν τέλος επιτηδεύματος. Διπλασίασαν την προκαταβολή φόρου. Φόρτωσαν νέα βάρη στις τραπεζικές συναλλαγές. Παίρνουν τα σπίτια και τα εργαλεία της δουλειάς μας με την επιτάχυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών», τόνισε σχετικά.

Τέλος, το 46ο Συνέδριο ολοκληρώθηκε με το πλαίσιο των αιτημάτων γύρω από τη φορολογία, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass