ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

Ιδρύονται 25 Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη Θεσσαλία

* Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης περιόδευσε στις δομές του "Αριστέα" σε Αμπελώνα και Γιάννουλη

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2016 9:00

Την κατάθεση νόμου πλαισίου που θα αλλάζει την κατάσταση γύρω από την Κοινωνική Πρόνοια στον τόπο, εκφράζοντας την αντίληψη της κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο τομέα προανήγγειλε χθες από τον Αμπελώνα της Λάρισας η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου ξεναγήθηκε στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας «Αριστέας» στον Αμπελώνα και τη Γιάννουλη, στο πλαίσιο περιοδείας της σε 10 ανάλογα Κέντρα της αρμοδιότητάς της στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Η περιοδεία της κ. Φωτίου ξεκίνησε την Παρασκευή από την Εύβοια και τη Λαμία, συνεχίστηκε χθες στον Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, ενώ θα ολοκληρωθεί σήμερα στο Δομοκό και το Καρπενήσι.

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε σε δηλώσεις της ότι «προσπαθούμε να αποκτήσουμε δική μας άποψη, να δούμε τι συμβαίνει στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας - στη δικαιοδοσία μας είναι συνολικά 63 ΝΠΔΔ - αλλά υπάρχουν και αντίστοιχα ιδρύματα, ΝΠΙΔ, για τα οποία θα μπορέσουμε σύντομα να θεσπίσουμε ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας. Πρόκειται για όλα αυτά τα ιδρύματα που είναι διάφορων ταχυτήτων, άλλα κερδοσκοπικά, άλλα μη κερδοσκοπικά, είναι ένας άλλος κόσμος. Αυτός ο χώρος θα εξυγιανθεί με την έννοια ότι θα βάλουμε κοινούς κανόνες με το νέο νόμο πλαίσιο που θα φέρουμε μέχρι το τέλος του χρόνου για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που τρέχει ήδη σε 30 δήμους πιλοτικά, καθώς και στην παράταση του προγράμματος για την Ανθρωπιστική Κρίση μέχρι το τέλος του 2016. Παράλληλα, επισήμανε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 όλη η Ελλάδα, δηλαδή και οι 325 δήμοι, εντάσσονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

«Θέλουμε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας γύρω από τους ανθρώπους αυτούς που έχουν χτυπηθεί άσχημα από την κρίση όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε η υπουργός, αναφέροντας ότι «κυβέρνηση θα δώσει φέτος 330 εκατομμύρια, από τα 100 που έδωσε πέρυσι, έχουμε δηλαδή τριπλασιάσει το ποσό. Από το 2017 εννιαπλασιάζουμε, πάμε στα 900 εκατομμύρια, για το ίδιο θέμα.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα σε συνθήκες κρίσης για το δίχτυ προστασίας που απλώνουμε, παράλληλα με την αναθεώρηση όλου του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει από την περίοδο της.. Φρειδερίκης».

Ειδικότερα για το νέο νόμο πλαίσιο η κ. Φωτίου τόνισε ότι «περιέχει την αντίληψή μας, μια άλλη αντίληψη δηλαδή για την κοινωνική πρόνοια. Θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα, το πρωτοβάθμιο, το δευτεροβάθμιο που είναι τα ιδρύματα όπως αυτά που επισκεπτόμαστε σήμερα, και το τριτοβάθμιο που είναι η αποϊδρυματοποίηση.

Θα δημιουργήσουμε επιπλέον κέντρα για την αναδοχή και την υιοθεσία, δεν θα περιμένουν τα παιδάκια τέσσερα χρόνια μέχρι να υιοθετηθούν. Θα μειώσουμε το χρόνο αλλά θα αλλάξουμε και τους κανόνες για τα ιδρύματα».

Καταλήγοντας, η Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στα Κέντρα Κοινότητας που θα ιδρυθούν μέσω ΕΣΠΑ σε 254 δήμους όλης της χώρας και θα αποτελούν τον βασικό βραχίονα της κυβερνητικής πολιτικής μας σε τοπικό επίπεδο. Εκεί θα απευθύνονται άνθρωποι που έχουν ανάγκη και θα ενημερώνονται για τα προγράμματα που τρέχουν, τις θέσεις που υπάρχουν, τα επιδόματα που δικαιούνται να λάβουν.

Κάλεσε μάλιστα τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να προκηρύξει άμεσα τα 25 Κέντρα Κοινότητας που αναλογούν στη Θεσσαλία, καθώς θα δημιουργηθούν και πολλές θέσεις εργασίας.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος ο οποίος από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Βασίλη Αναγνωστόπουλο υποδέχτηκαν την κ. Φωτίου εκ μέρους του κ. Αγοραστού που απουσιάζει στο εξωτερικό, δήλωσε ότι στις αρχές της εβδομάδας η Περιφέρεια είναι έτοιμη και θα προχωρήσει στην προκήρυξη για τα 25 Κέντρα Κοινότητας, ενώ θα λειτουργήσει και γραφείο συντονισμού στην περιφέρεια.

Στην επίσκεψή της στις δομές του «Αριστέα» στον Αμπελώνα και τη Γιάννουλη, τη Θεανώ Φωτίου συνόδευαν η πρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας, Δήμητρα Ριζούλη, ο βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παπαγεωργίου.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Νωρίτερα στον Βόλο, η κ. Φωτίου παρουσίασε το προνοιακό πρόγραμμα για τα άτομα και τα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης", η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά τον τρέχοντα μήνα σε 30 δήμους και θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι ένα πολύπλευρο σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Φωτίου είπε ότι, στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη και μονοπρόσωπα νοικοκυριά, που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ. Στη χώρα μας σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν 700.000 άτομα. Παράλληλα, στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης, παροχή επιδότησης ενοικίου από 70-220 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρικό ρεύμα και δωρεάν ύδρευση από τους δήμους, σχολικά γεύματα, κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, λέγοντας ότι με το νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, θα πριμοδοτούνται όσα προέρχονται από οικογένειες με ακραία φτώχεια. Από τα 81.000 παιδιά, τα 18.000 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν, θα προέλθουν κατά 75 εκατ. από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 95 εκατ. από τα Δημόσια Ταμεία. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass