ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ο Γ.Γ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ Γ. ΔΕΔΕΣ

Συστήνεται κοινός φορέας διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία

* Εποικοδομητική συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2016 8:12

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Δύο μεγάλα φράγματα έχουν κατασκευαστεί στη Θεσσαλία, αυτά των τεχνητών λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου στον Νομό Καρδίτσας. Όμως, η μη ορθή διαχείριση και χρήση των υδάτινων πόρων τους δημιουργεί προβλήματα διαχρονικά τόσο στην άρδευση όσο και στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, υπάρχει μια συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική σύγκρουση για τις αρδευόμενες εκτάσεις από νερά προερχόμενα από τους δύο ταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις. Οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση φορείς είναι οι Τ.Ο.Ε.Β και οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι δεν κατάφερναν κατά καιρούς να επιλύσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα, καθώς η έλλειψη χρημάτων, αλλά και ο συντονισμός των απαραίτητων ενεργειών και αποφάσεων αποτελούσαν εγγενείς αδυναμίες.

Το κόστος νερού από τους δύο ταμιευτήρες κυμαίνεται από 2 ευρώ/στρ. (ανοικτά) έως 18 ευρώ/στρ. (παρόχθια) ενώ από γεωτρήσεις το κόστος άρδευσης φτάνει σε μερικές περιπτώσεις και τα 60-70 ευρώ/στρ. Για την περίπτωση των κλειστού δικτύου το κόστος είναι 7 ευρώ/στρ. Το αποτέλεσμα αυτών είναι να δημιουργούνται μεγάλες αδικίες μεταξύ των αγροτών, λόγω της διαφοροποίησης του κόστους παραγωγής σε κάθε περιοχή. Υπό αυτές τις συνθήκες η σπατάλη νερού είναι τεράστια, η κοστολόγηση γρίφος και η κατανάλωση ξεπερνά τα 700m3/στρ! Αυτό έχει ως συνέπεια την μεγάλη μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων, την εκτόξευση του κόστους άρδευσης, και τη δραματική μείωση των μόνιμων υδατικών αποθεμάτων λόγω άντλησης. Επιτακτική ανάγκη λοιπόν για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων της περιοχής, είναι η ίδρυση φορέων διαχείρισης υδάτων ανά λεκάνη απορροής, παράλληλα με την ολοκλήρωση της κατασκευής κλειστών δικτύων άρδευσης στις περιοχές Σμοκόβου και Πλαστήρα - Ταυρωπού.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ

Το αίτημα αυτό έχει τεθεί στο παρελθόν κατ’ επανάληψη από όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά δεν έγινε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση… Το ζήτημα αν και πολύ σοβαρό, είχε περιπέσει για πολλά χρόνια σε τέλμα μέχρι την προχθεσινή ξαφνική επίσκεψη του γενικού γραμματέα Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιώργου Δέδε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, όπου οι σχετικές προτάσεις συζητήθηκαν εκτενώς με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τους βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σπύρο Λάππα, Χρυσούλα Κατσαβριά–Σιωροπούλου, Παναγιώτα Βράντζα και τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, παρουσία, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος - Υδροοικονομίας κ. Κώστα Νούσιου, των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Ορέστη Ψαχούλα, Γιώργου Μάττα και του γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Ηλία Αντωνίου.

Ο κ. Δέδες τόνισε πως είναι απαραίτητο να προχωρήσει γρήγορα ο συντονισμός και η επικαιροποίηση των μελετών που εκπονήθηκαν μέχρι σήμερα για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας. Επισήμανε δε ότι πρέπει να συσταθεί ένας κοινός φορέας διαχείρισης τους νερού στην περιφέρειά μας, με δημιουργική και αποτελεσματική δράση, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Να σημειώσουμε ότι για τα κλειστά δίκτυα της λίμνης Σμοκόβου υπάρχει ήδη ώριμη μελέτη από το ΕΜΠ, η οποία χρειάζεται επικαιροποίηση, αφού τα έργα κατασκευής σταμάτησαν πριν 15 χρόνια!

Σε ό,τι αφορά στη λίμνη Πλαστήρα, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς υπάρχει το παλιό ανοικτό αρδευτικό δίκτυο με τάφρους και διώρυγες που συχνά σπάνε προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, απώλειες πολύτιμου νερού, ενώ το κόστος συντήρησής τους είναι πλέον πολύ μεγάλο.

Στη σύσκεψη της Καρδίτσας ο κ. Δέδες αναφέρθηκε στα δίκτυα άρδευσης των παραπάνω περιοχών, υπογραμμίζοντας πως εντάσσονται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων: η αντικατάσταση κεντρικών διωρύγων υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού - Πλαστήρα με προϋπολογισμό 12.500.000 ευρώ και οι μελέτες αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ, ποσό από το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο διαχείρισης υδάτων.

Τα έργα θα υλοποιηθούν τμηματικά και όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η σύσταση φορέα διαχείρισης υδάτων, όσο και η συνέχιση των έργων που έχουν καθυστερήσει πολλά χρόνια, αποτελούν μονόδρομο για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.

Σημειώνεται ότι για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων του Νομού Καρδίτσας είχαν ήδη κατατεθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τη βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κα Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass