ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Εμπλουτίζεται το Δίκτυο για την ασφάλεια τροφίμων

* Ημερίδα ΕΦΕΤ - Πανεπιστημίου και EFSA στη Σχολή Βιοχημείας

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2016 10:07

Του Φώτη Καραγιάννη

Στο αμφιθέατρο του Τμήματος Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων (EFSA) τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων Ελλάδος (ΕΦΕΤ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Ερευνητικά έργα των Οργανισμών του Άρθρου 36 της Ευρωπαϊκής Αρχής Τροφίμων EFSA».

Στον Οργανισμό αυτό συμμετέχουν 16 Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικοί φορείς της Ελλάδος. Οι Οργανισμοί των χωρών της ΕΕ που συμμετέχουν στο άρθρο 36 της EFSA συνεργάζονται μεταξύ τους σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και στην επίδραση γενικά των τροφίμων στην υγεία των καταναλωτών. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει στους οργανισμούς του Άρθρου 36 της Ευρωπαϊκής Αρχής Τροφίμων EFSA από το 2009.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής πρύτανης έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης που απεύθυνε και χαιρετισμό εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, ο πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας καθηγητής Κωνσταντίνος Ματθιόπουλος, η διευθύντρια του ΕΦΕΤ Θεσσαλίας κ. Σοφία Παπαδήμα, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσωπικό του ΕΦΕΤ κλπ.

Από τον ΕΦΕΤ ομιλητές ήταν οι κ. Ειρήνη Τσιγαρίδα (προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του ΕΦΕΤ) και Φωτεινή Τζουμανίκα (προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Διατροφικών Μελετώντου ΕΦΕΤ) που ανέπτυξαν σχετικά θέματα όπως Δυνατότητες καλύτερης συμμετοχής των Ελληνικών Οργανισμών του Άρθρου 36 στις προσκλήσεις της EFSA, Συνεργασίες ΕΦΕΤ – Πανεπιστημίων / EFSA – Ελληνικών φορέων για την εκτίμηση επικινδυνότητας καθώς και Δυνατότητες Βελτίωσης της Επιστημονικής Συνεργασίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Μποζιάρης του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσίασε το Ερευνητικό πρόγραμμα του άρθρου 36 της EFSA«RISK CHARACTERIZATION OF EUROPEAN CIGUATERA FOOD POISONING», στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριό του.

Ο αναπληρωτής πρύτανης έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, ως διευθυντής του Εργαστηρίου Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών του Τμήματος Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας καθώς και άλλοι καθηγητές αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους από την ερευνητική τους συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και την EFSA.

ΔΗΛΩΣΗ Α. ΓΚΟΒΑΡΗ

Τη συζήτηση συντόνισε ο ιδρυματικός υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο δίκτυο της EFSA, καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής, Αλέξανδρος Γκόβαρης ο οποίος σε δήλωσή του στην «ΕτΔ» επισήμανε τα παρακάτω: «Το προσωπικό του Εργαστηρίου Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Τμήματος Κτηνιατρικής συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από την EFSA στην Ελλάδα, ακόμη και στο εξωτερικό. Με το προγράμματα ανταλλαγής της EFSA προγραμματίζονται μετακινήσεις εκπαιδευτικού προσωπικού της Κτηνιατρικής και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολούνται με τρόφιμα στις εγκαταστάσεις της έδρας της EFSA στην Πάρμα της Ιταλίας και σε άλλους φορείς του άρθρου 36 σε άλλες χώρες της Ευρώπης για ερευνητικούς σκοπούς ασφάλειας τροφίμων. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα, οι φοιτητές του Τμήματος Κτηνιατρικής να κάνουν πρακτική άσκηση στους φορείς της EFSA στην Ευρώπη. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι εναρμονίζεται άμεσα η εκπαίδευση των φοιτητών στα θέματα ασφάλειας των τροφίμων με βάση τις αρχές που θέτει η EFSA σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτοί οι κανόνες τηρούνται σε αρκετές χώρες των άλλων ηπείρων μέσω των διεθνών οργανισμών τροφίμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass