Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Νέοι σταθμοί παρακολούθησης σε Λάρισα και Βόλο

Δημοσίευση: 29 Νοε 2016 15:20

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαταστήσαμε νέους σταθμούς παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα και τον Βόλο.

Παρά την καθυστέρηση στη διαδικασία, καθώς ο διαγωνισμός ήταν κοινός για όλη τη χώρα, έχουμε πλέον σαφή και αξιόπιστα δεδομένα, έτσι ώστε να προβαίνουμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, όποτε χρειαστεί. Στο προσεχές μέλλον υπάρχει η πρόβλεψη να τοποθετηθούν αντίστοιχοι σταθμοί σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ προμηθευόμαστε σύντομα τέσσερα «καπνόμετρα» ώστε να παίρνουμε και σημειακές μετρήσεις» τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός κατά τη συζήτηση του θέματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Νίκ. Πουτσιάκα, με τον κ. Αγοραστό να προσθέτει ότι «στις σκέψεις μας είναι να κάνουμε μια ενημερωτική καμπάνια για την αέρια ρύπανση ώστε να υπάρχει ευρεία ενημέρωση στους πολίτες για το ζήτημα».

«Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Θα πρέπει όμως όλοι οι πολίτες να δουν το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουν για την υγεία τους και την υγεία των συνανθρώπων τους. Με υπευθυνότητα και ρεαλισμό πρέπει να κάνουμε, ατομικά και συλλογικά, ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το κοινό μας σπίτι που είναι το περιβάλλον. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιούμε ελέγχους στην αγορά για κακής ποιότητας καύσιμα υλικά, ώστε να αποτρέψουμε τη διάθεσή τους και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα ελέγχουμε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Όμως οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων δεν εμφανίζονται τις πρωινές ώρες όταν οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν, αλλά κατά τις βραδινές λόγω της οικιακής χρήσης. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορεί να προβεί σε οικιακούς ελέγχους όταν μάλιστα δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί στο τι υλικά επιλέγει για οικιακή καύση.

Με την κατασκευή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας των περιφερειακών οδών σε Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα αποσυμφορήσαμε τα κέντρα των πόλεων από τους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους που αντιμετώπιζαν, γεγονός που βοήθησε στη μείωση της αέριας ρύπανσης. Μάλιστα σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο έκανε μετρήσεις στον Βόλο με πιστοποιημένο μετρητή, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε με τον περιφερειακό. Συνεργαστήκαμε με την Εταιρεία Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας για την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας απασχόλησε και το θέμα της ανεργίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε αποδεκτό σχετικό αίτημα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με τον πρόεδρο του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλέ να παρουσιάζει τις θέσεις του Κέντρου.

Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το ΕΚΛ «αγωνίζεται να σταματήσουν να πληρώνουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών, προκειμένου να αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι καπιταλιστές. Αγωνίζεται για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας προς όφελος της εργατικής τάξης» κατέληξε καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΕΚΛ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται η χώρα να παράξει. Να μειωθούν οι φόροι και να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό σύστημα. Μείωση της τιμής της ενέργειας, των τιμών των πρώτων υλών, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και «ανοικτές» τράπεζες, πάταξη της γραφειοκρατίας».

«Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο, απόλυτα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, με την ασταθή πολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε 1.114 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ. Παραλάβαμε έργα ημιτελή και τα ολοκληρώνουμε, εντάξαμε νέα έργα, διαχέοντας χρήμα στην πραγματική οικονομία και συγκρατώντας θέσεις εργασίας. Αυτό αποτελεί από μόνο του μια ανάσα ελπίδας και μια τονωτική ένεση για να ανακάμψει η Περιφέρειά μας και η χώρα.

Όλα αυτά τα χρόνια 409 οδικά έργα, 175 έργα στον αγροτικό τομέα, 106 έργα τουρισμού-πολιτισμού, 105 έργα εκπαίδευσης (σχολεία, ΤΕΙ, ΑΕΙ), 59 έργα υγείας, 17 έργα αθλητισμού, 227 έργα περιβάλλοντος.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα 568 εκατ. ευρώ που έρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και μάλιστα με εκχωρημένους πόρους 85 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 82 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που διεκδικήσαμε και πήραμε το 37,5% του συνολικού ποσού που έχει η χώρα.

Παράλληλα κατανείμαμε 326,8 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων σε όλη τη Θεσσαλία. Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, στηρίξαμε ή και δημιουργήσαμε άμεσα κι έμμεσα περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας. Μειώσαμε δραστικά, από τους 12 μήνες στον 1 μόλις μήνα, τον χρόνο που απαιτείται για την εκταμίευση των κονδυλίων. Μ’ αυτόν τον τρόπο διασώσαμε πολλές υγιείς επιχειρήσεις που πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας» κατέληξε ο κ. Αγοραστός κάνοντας αναλυτική αναφορά σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

«Τεράστιο κοινωνικό θέμα» χαρακτήρισε την ανεργία ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης σημειώνοντας τα «προβλήματα που δημιουργεί η συνεχής επταετής κρίση που δεν ολοκληρώνεται».

Για να προσθέσει, θίγοντας μια άλλη διάσταση, ότι «έχουμε ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν μπορούμε να βρούμε» για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να βοηθήσουμε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεργίας» για να καταλήξει αναφέροντας την «έλλειψη επενδυτικών εργαλείων».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αντιπολίτευσης Νίκ. Τσιλιμίγκας χαρακτήρισε την ανεργία ως «βόμβα για την κοινωνία» και σημειώνοντας την «κατάρρευση του κοινωνικού κράτους» αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ανεργίας στη δημόσια υγεία. Στοιχεία για την ανεργία στη Θεσσαλία και στη Λάρισα παρουσίασε η σύμβουλος της ίδιας παράταξης Ευαγγελία Λιακούλη τονίζοντας ότι «οι πολιτικές απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας» δεν αποδίδουν». Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνεχιζόταν με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass