Η αποκατάσταση της αλήθειας για τον Βλοχό

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2016 10:12

Τη δική του απάντηση σχετικά με το δημοσίευμα του Independent για την αρχαία πόλη στον Βλοχό Καρδίτσας δίνει με σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - Παράρτημα Θεσσαλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Όσοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την αρχαία πόλη στο Βλοχό του Νομού Καρδίτσας ως άγνωστη στην ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία αναπαράγοντας ένα ατεκμηρίωτο δημοσίευμα, διαψεύδονται από την πραγματικότητα.
Όπως αναφέρεται και στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ.Α. (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=67172), η συγκεκριμένη πόλη είναι γνωστή στους αρχαιολόγους από το 19ο αιώνα και αρχικά είχε ταυτιστεί με την αρχαία Πειρασία ή Πειρασίαι (Stählin F. Das hellenische Thessalien, Stuttgart 1924, 134-135.)
Ο χώρος είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός από το 1964 με την Υπουργική Απόφαση ΥΑ 1154/4-3-1964, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 91/Β/19-3-1964 ως εξής: «Αρχαιολογικός χώρος Πειρασίας: το παρά το χωρίον Bλοχός ύψωμα ''Κάστρον" (υψομ. 325 μ.), εφ' ου τα τείχη και άλλα αρχαία λείψανα και οι κατά τας παρυφάς αρχαίοι τάφοι.»
Οι νεότερες έρευνες των αρχαιολόγων έχουν αποδείξει ότι η αρχαία αυτή πόλη δεν ονομαζόταν Πειρασία. Το όνομα της δεν μας είναι γνωστό, αφού δεν έχει βρεθεί κάποια επιγραφή, που να το τεκμηριώνει.
Τυχαία ευρήματα είναι δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό του Υπουργείου Πολιτισμού το 1965 (Αρχαιολογικό Δελτίο 20 (1965): ΧΡΟΝΙΚΑ, 320). Επίσης, σε τοπικά συνέδρια και μονογραφίες έχουν παρουσιαστεί ευρήματα από την πόλη, τα οποία αποκαλύπτουν τη φυσιογνωμία μιας θεσσαλικής επαρχιακής πόλης των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, μιας από τις πολλές που υπάρχουν στη θεσσαλική πεδιάδα.
Σωστικές ανασκαφές μικρής έκτασης έχουν πραγματοποιηθεί από τη ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου, που είχε την ευθύνη του Νομού έως το 2004, οπότε και ο Νομός Καρδίτσας απέκτησε τη δική του Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Ευχόμαστε, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη της προστασίας του συγκεκριμένου κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, στο άμεσο μέλλον να εντοπίσει εκείνα τα αρχαιολογικά τεκμήρια, που θα κάνουν γνωστό και το όνομα της πόλης".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass