ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ 8.000 ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Φωτισμός LED στους Σοφάδες

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2017 16:40
Ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος Ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Η Δημοτική Αρχή Σοφάδων έχει σαφή και σταθερό προσανατολισμό στην αξιοποίηση ερευνητικών δεδομένων και τεχνολογικών καινοτομιώνπροκειμένου να μειώσει  το ενεργειακό αποτύπωμα και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το Δήμο Σοφάδων που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία μάλιστα αρκετών δημοτών, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα και τη συστηματική δουλειά που επιτελείται.

Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Δημοτική Αρχή Σοφάδων επαναλαμβάνει εμφατικά πως θεωρεί το έργο της αντικατάστασης όλου του φωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες τύπου LED επιβεβλημένο και δεν πρόκειται να επιτρέψει να τορπιλιστεί από την αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης που κρατά τα μάτια και τα αυτιά της κλειστά. Θα υλοποιήσει στο ακέραιο την πολιτική της δέσμευση για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών.  Τι θέλουμε να επιτύχουμε; Απλά, κάνουμε ότι κάνει ο κάθε νοικοκύρης στο σπίτι του. Αλλάζουμε το δημοτικό οδοφωτισμό και επιτυγχάνουμε:

-Τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας με άμεσο οικονομικό όφελος.

-Καλύτερη ποιότητα φωτισμού.

-Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και μείωση ρύπων.

-Μηδενισμό ακτινοβολίας, μείωση της θερμότητας.

Πώς θα το επιτύχουμε; Σήμερα οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται στον φωτισμό των ΟΤΑ είναι κατά κύριο λόγο: Ατμών Υδραργύρου και Νατρίου, Λαμπτήρες Νατρίου Χαμηλής Πίεσης, Μεταλλικών αλογονιδίων. Με το συγκεκριμένο έργο επιδιώκουμε την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων σύγχρονης τεχνολογίας για ποιοτικότερο φωτισμό, καταναλώνοντας σημαντικάμικρότερα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Συνολικά θα τοποθετηθούν 8077 νέα φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας. Με τι πόρους θα υλοποιηθεί; Χρήματα για μία τέτοια επένδυση, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ δεν έχουμε και φυσικά δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να μας επιχορηγήσει αυτή την προσπάθεια. Γι΄αυτό λοιπόν επιλέξαμε την δανειακή σύμβαση. Πώς θα επιτευχθεί ή απόσβεση;Το συνολικό ετήσιο όφελος για το Δήμο, όπως αναλυτικά και τεκμηριωμένα έχει παρουσιαστεί στο Δημ. Συμβούλιο  ανέρχεται στο ποσό των 636.887,25 , με καθαρό τελικό όφελος  348.783,97 ανά έτος. Η  εξόφληση του δανείου βάσει των ανωτέρω μπορεί να επιτευχθεί σε 3,8 έτηενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι10ετής . Ξεκάθαρα το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο με θεαματική απόσβεση. Παράλληλα ο βασικός λόγος που καθιστά μονόδρομο την εκπόνηση του σχεδίου μας είναι το πρόστιμο (κάθε τόνος CO2 επιφέρει πρόστιμο περίπου 100 ευρώ ) που θα προκύψει το 2020 για την υποχρεωτική αντικατάσταση ρυπογόνων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου led. Επομένως μετά το 2020 το όφελος για το Δήμο μας, σύμφωνα με τα στοιχεία για το Δήμο μας, θα ανέρχεται σε 925.087,25 ευρώ ετησίως.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί από 325 Δήμους όλης της χώρας ανέρχονται σε 7, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Σοφάδων, με 4 φακέλους ολοκληρωμένους μέχρι στιγμής το 2017.  Επισημαίνω πως το πρόγραμμα είναι άκρως ανταγωνιστικό και λόγω απαίτησης από το ΚΑΠΕ ολοκληρωμένου φακέλου πάρα πολλοί Δήμοι σπεύδουν να προλάβουν τις διαδικασίες, με πρώτους ανταγωνιστές Δήμους της Θεσσαλίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass