ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ «ΜΑΡΤΙΑΤΙΚΑ» ΟΙ ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μανιταρογιορτή στη λίμνη Πλαστήρα

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2018 16:36

Περιήγηση στο δάσος, αναζήτηση-αναγνώριση-συλλογή άγριων μανιταριών και μανιταρο-εδέσματα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η Ετήσια Γιορτή «Μαρτιάτικων» μανιταριών, που διοργανώνουν οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Νέων Νεοχωρίου και του Δήμου λίμνης Πλαστήρα, αύριο Κυριακή των Βαΐων, 1 Απριλίου 2018, στο Νεοχώρι της Λίμνης Πλαστήρα.

Η γιορτή διοργανώνεται για το «μαρτιάτικο», hygrophorusmarzuolus, ένα εξαιρετικής γαστρονομικής αξίας μανιτάρι, που καρποφορεί από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, αμέσως μετά το λιώσιμο του χιονιού, σε μεγάλες ομάδες σε σκιερά δάση.

Σημείο συνάντησης για τους επίδοξους μανιταροκυνηγούς έχει οριστεί ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, στις 9 το πρωί. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει αρχικά περιήγηση στο δάσος για αναζήτηση και συλλογή των «μαρτιάτικων» και άλλων αυτοφυών μανιταριών, με τη συνοδεία έμπειρων στην αναγνώριση μελών του συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας.

Περίπου στις 12.30 μ.μ., στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου(το οποίο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο) θα γίνει η αναγνώριση των μανιταριών που συλλέχθηκαν και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα «Τα δηλητηριώδη μανιτάρια», από τον ερευνητή της μυκητολογίας, Άγγελο Παπαδημητρίου.

Θα ακολουθήσει προσφορά, από τον Σύλλογο, εδεσμάτων με βάση τα μανιτάρια (μανιταρόσουπα, μανιταρόπιτα), αλλά και άλλων εδεσμάτων, παρασκευασμένων από τον Φώτη Παρασκευαΐδη, στο τηγάνι-γίγαντα, και με υλικό τα "Μανιταροεδέσματα Γρεβενών".

Η γιορτή διοργανώνεται για το αυτοφυές (άγριο) μανιτάρι με την επιστημονική ονομασία hygrophorusmarzuolus, στην ελληνική «υγροφόρος ο Μαρτιάτικος», με την κοινή ονομασία «Μαρτούλι». Η ονομασία της οικογένειας Hygrophorous είναι σύνθετη από τις ελληνικές λέξεις "υγρός" και "φέρω", τα μανιτάρια της οποίας ονομάζονται έτσι, επειδή περιέχουν πολύ νερό.

Να σημειωθεί ότι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην περιήγηση και συλλογή μανιταριών θα πρέπει να είναι ντυμένοι κατάλληλα και να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό (καλάθια, πλαστικά τελάρα, κ.ά). Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, σήμερα Σάββατο 31 Μαρτίου, στον χώρο της εκδήλωσης, οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας θα ετοιμάζουν τη μανιταρόσουπα –όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία, είναι ευπρόσδεκτοι. Να σημειωθεί ότι για διανυκτέρευση, τα καταλύματα, τα οποία δήλωσαν συνεργασία για τη μανιταρογιορτή, προσφέρουν την τιμή των 45 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Στέργιο Μίχο (6974.601730).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass