ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΥΠΕΑΡΧΗ

«Καμπανάκι» για το Νοσοκομείο Καρδίτσας

Δημοσίευση: 06 Απρ 2018 22:16

Την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του Νοσοκομείου Καρδίτσας εξέφρασαν τοπικοί φορείς και βουλευτές οι οποίοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη το βράδυ μαραθώνια ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Ιατρός του Νοσοκομείου κ. Γιάννης Ντελής, ήταν αρκετά αποκαλυπτικός για τις σημαντικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει και οι οποίες είναι προάγγελος δυσάρεστων εξελίξεων εάν δεν υπάρξει ενεργοποίηση όλων για άμεση ενίσχυσή του.

Ειδικότερα ο κ. Ντελής επικέντρωσε τα προβλήματα «στην υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στη μη σωστή εφαρμογή του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου και στην πεπαλαιωμένη ξενοδοχειακή και πληροφορική ηλεκτρονική υποδομή».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «κλινικές, όπως η Καρδιολογική, η Μαιευτική - Γυναικολογική, η Ορθοπαιδική, η ψυχιατρική, και τμήματα, όπως το αναισθησιολογικό, η μονάδα τεχνικού νεφρού, το ακτινοδιαγνωστικό, το αιματολογικό - μικροβιολογικό λειτουργούν με υπέρβαση των εφημεριών των εργαζόμενων γιατρών, ή πολλές φορές υπολειτουργούν.

Σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, οι προβλεπόμενες θέσεις ιατρών είναι 102, οι θέσεις υπηρετούντων ιατρών είναι 67, οι κενές θέσεις είναι 37, οι προκηρυχθείσες θέσεις είναι 8, ενώ μερικές θέσεις καλύπτονται προσωρινά από επικουρικούς ιατρούς».

Ενδεικτικά ανέφερε την υποστελέχωση του Τμήματος ΤΝ που εξυπηρετεί τους νεφροπαθείς. Η κάλυψη του τμήματος γίνεται από γενικούς ιατρούς, χωρίς εξειδίκευση στην νεφρολογία, οι οποίοι χρήζουν της επιστημονικής βοήθειας του μοναδικού νεφρολόγου που παραμένει σε on call υπηρεσία 365 ημέρες το χρόνο.

«Επίσης» πρόσθεσε «η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως συνέπεια όχι μόνο να μη μπορούν να γίνουν κανονικά οι εφημερίες, αλλά και να καθυστερούν ή ακόμα και να αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία! Ακόμη, ο αξονικός τομογράφος μετά την απόσπαση ραδιολόγου τεχνολόγου από προσπάθειες της Διοίκησης λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Το πρόβλημα όμως δεν θα λυθεί αν δεν προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και σύντομα θα αναγκαστούμε να παραπέμπουμε τους ασθενείς σε νοσοκομεία όμορων νομών. Τέλος, η κάλυψη θέσεων μονίμου ιατρικού προσωπικού με επικουρικούς ιατρούς προσωρινά λύνει το πρόβλημα ,το οποίο όμως επανέρχεται μετά το πέρας της θητείας αυτών. Το πρόβλημα αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές στο Νευρολογικό και Γαστρεντερολογικό τμήμα όπου η μοναδική θέση αυτών, εδώ και καιρό προκηρύσσεται μόνο ως επικουρική».

Ο κ. Ντελής έκανε και μια σύγκριση με το Νοσοκομείο Τρικάλων που είναι ίδιας πληθυσμιακής κατανομής για να καταδείξει την διαφορετική ενδοπεριφερειακή αντιμετώπιση των Νοσοκομείων, τονίζοντας πως «εκεί όχι μόνο δεν συγχωνεύονται τμήματα, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται νέα και αξιόλογα, τα οποία εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου και την άμεση κάλυψη των περιστατικών».

Αναφερόμενος στο νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Καρδίτσας ο κ, Ντελής υπογράμμισε την πρόβλεψη συγχώνευσης των δύο παθολογικών κλινικών σε μια (παρότι η πληρότητα κάθε μιας άγγιζε το 100%) και τη δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του σημειώνοντας πως, «όταν έχεις δύο κλινικές που λειτουργούν με επίπεδα πληρότητας 100%, δεν τις συγχωνεύεις. Και επιπλέον, στην επαρχία, όταν έχεις τις παθολογικές κλινικές που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα περιστατικών πνευμονολογικών, αιματολογικών, νευρολογικών, γαστρεντερολογικών κλπ. και ανταποκρίνονται επαρκώς σε δευτεροβάθμιο επίπεδο δεν τις τιμωρείς, αλλά αντιθέτως τις επιβραβεύεις με αποσυμφόρηση ώστε να εξασφαλίσετε χρόνος ξεκούρασης και εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους ιατρούς».

«Η επιλεκτική και όχι η πλήρης εφαρμογή του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου» πρόσθεσε «από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο έχει οδηγήσει:

α) Στην δημιουργία ενός ενιαίου υπερμεγέθους δυσλειτουργικού Παθολογικού τμήματος 58 κλινών, σε καθημερινή ενεργή εφημερία, την κάλυψη της οποίας έχουν ουσιαστικά ένας ειδικευμένος και ένας ειδικευόμενος Ιατρός.

β) Στην μη δημιουργία Πνευμονολογικού Τμήματος. Σημειωτέων ότι στο Νοσοκομείο υπηρετούν 3 μόνιμοι Πνευμονολόγοι, ενώ ταυτόχρονα στο Νοσοκομείο Τρικάλων με ίδιο αριθμό ιατρών λειτουργεί πνευμονολογικό τμήμα.

γ) Στην μη δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ)».

Ο κ. Ντελής έκλεισε την τοποθέτησή του επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα του Ιδρύματος για αναβάθμιση της ξενοδοχειακής και ηλεκτρονικής υποδομής, ώστε «να διασφαλίζει την αξιοπρεπή παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης για τους κατοίκους του Νομού.

* Από την πλευρά τους οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σπ. Λάππας, Π. Βράντζα και Χρ. Κατσαβριά υπερτόνισαν την μνημονιακή λαίλαπα που χτύπησε την δημόσια υγεία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης για στήριξή της. Ενώ ο βουλευτής και Γρ. Κ.Ο. ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας μίλησε για εμφανή υποβάθμιση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος της πόλης και κάλεσε την κεντρική διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να βοηθήσει εμπράκτως για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα

* Τέλος ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε βασική προτεραιότητα τα θέματα της υγείας στην περιφέρεια. Όπως είπε προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη αναπτυχθεί συνεργασίες και υπάρχει δραστηριοποίηση και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αντωνίου χαρακτήρισε «πολύ καλό» το Νοσοκομείο της Καρδίτσας, τονίζοντας πως οι όποιες ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως σε τεχνικό επίπεδο, ενώ για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει δυσκολεύει τις προσλήψεις.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass