Στήριξη και κοινωνική πολιτική μέσω του ΕΣΠΑ

* Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΕΡΓΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ * Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2018 22:16
Το νέο κτίριο –υπό κατασκευή- του Ειδικού Σχολείου Λάρισας στη Νεάπολη εντάχθηκε στο έργο με τίτλο «Ανέγερση Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ατόμων με αναπηρίες», με το σύνολο του προϋπολογισμού να φτάνει τα 4.290.000 ευρώ και το οποίο υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το νέο κτίριο –υπό κατασκευή- του Ειδικού Σχολείου Λάρισας στη Νεάπολη εντάχθηκε στο έργο με τίτλο «Ανέγερση Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ατόμων με αναπηρίες», με το σύνολο του προϋπολογισμού να φτάνει τα 4.290.000 ευρώ και το οποίο υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Η κοινωνική πολιτική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ασκείται με διάφορες μορφές και σε τρία διαφορετικά επίπεδα: είτε άμεσα από τις Υπηρεσίες της, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα και τα απαιτούμενα μέσα, είτε με τις μεταβιβαστικές πληρωμές και υπηρεσίες (π.χ. διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και υπηρεσίες, έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ, μεταφορές μαθητών), είτε, τέλος, με τη χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής, οι οποίες υλοποιούνται από άλλους φορείς, κυρίως Δήμους, με πόρους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία μετά από έγκριση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.

Ένας πρόσθετος διαχωρισμός που θα μπορούσε να γίνει, είναι αυτός της παρέμβασης αφενός με τη δημιουργία έργων υποδομής (βρεφονηπιακούς, κέντρα αυτιστικών κ.α), αφετέρου με την υλοποίηση άυλων δράσεων- υπηρεσιών.

Επιπλέον, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκπονηθεί μελέτη για την Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης (Π.Ε.Σ.Κ.Ε.Θ.), η οποία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και η Στρατηγική για την ένταξη των Ρομά. Τα δύο αυτά κείμενα, αποτελούν βασικό πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κύρια και αρμόδια Διεύθυνση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και στις Περιφερειακές Ενότητες οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οι οποίες ασκούν μέρος των αρμοδιοτήτων της έδρας.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Σχολιάζοντας την πολιτική της Περιφέρειας σε ζητήματα κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός δήλωσε: «Τα τελευταία έτη η βαθιά κρίση που διανύει η χώρα μας, έχει επιφέρει σημαντικότατες αναδιατάξεις με πρωτόγνωρες επιπτώσεις σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Όντως, και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βρέθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει απρόσμενες συνθήκες καθοδικής κοινωνικής κινητικότητας, οι οποίες οδήγησαν σε καταστάσεις πρωτόγνωρης φτώχειας και ανέχειας. Πράγματι, αρκετά άτομα, που κατείχαν μία αξιοπρεπή κοινωνική θέση, έχασαν εργασία, επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες, ακόμα και τη στέγη τους, καθώς και τα ελάχιστα απαραίτητα στοιχεία διαβίωσης. Το φαινόμενο της φτώχειας χτύπησε την πόρτα πολλών συμπολιτών μας, και αποτυπώνεται, πλέον, με διάφορες έντονες μορφές, ως οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, ενεργειακή, κτλ., οι δε συνθήκες των ευπαθών κοινωνικά ομάδων επιδεινώθηκαν δραματικά. Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε πρωτοβουλίες, δρομολογώντας μια σειρά παρεμβάσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, η πρωτοφανής, σε ένταση και έκταση, κατάσταση, εφαρμόζοντας διάφορες πολιτικές, κυρίως μέσω πόρων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία. Οι παρεμβάσεις, λοιπόν, αφορούσαν, κυρίως τις πλέον ευπαθείς κοινωνικά ομάδες δίνοντας προτεραιότητα στα ΑμεΑ καθώς και άλλες ομάδες που επλήγησαν πρόσφατα από την κρίση. Σε γενικές γραμμές, έχουν δρομολογηθεί αρκετές δράσεις για ένταξη κοινωνικά ομάδων και ατόμων της Περιφέρειάς μας τόσο στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό και με την εγκριθείσα ΠΕΣΚΕ με τις όποιες διαφοροποιήσεις επήλθαν».

ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα κοινωνικής πολιτικής και Πρόνοιας, εντάσσοντας στο ΕΣΠΑ (τρέχων και νέο) μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής.

Στον νομό Λάρισας τα έργα αυτά (με τους προβλεπόμενους προϋπολογισμούς τους) είναι τα εξής:

-ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 611.158 ΕΥΡΩ.

-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ-ΕΞΟΔΟΣ 600.000 ΕΥΡΩ.

-ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 463.420 ΕΥΡΩ.

-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ “ΧΑΡΑ Ι” ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ 900.000 ΕΥΡΩ.

-ΔΟΜΗ ΣΙΤΙΣΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 135.242,64 ΕΥΡΩ.

-ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016, 6.404.937 ΕΥΡΩ, με φορέα υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ έχει προϋπολογισμό 209.170 ΕΥΡΩ.

-ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 3.355.098 ΕΥΡΩ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ έχει προϋπολογισμό 187.913,00 ΕΥΡΩ.

-«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019» 3.628.679 ΕΥΡΩ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ έχει προϋπολογισμό 583.354 ΕΥΡΩ.

-Λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στον Δήμο Λαρισαίων 490.926 ΕΥΡΩ.

-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡOY ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ /ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 263.550 ΕΥΡΩ.

-ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 112.320 ΕΥΡΩ.

-ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ 112.320 ΕΥΡΩ.

-Επιχορήγηση ΔΗΚΕΦΑ για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων 112.325,94 ΕΥΡΩ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τους ΡΟΜΑ ανέρχεται σε 248.966,89 ΕΥΡΩ.

-ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 112.281,12 ΕΥΡΩ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τους ΡΟΜΑ ανέρχεται σε 228.998,88 ΕΥΡΩ.

-ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ 112.320 ΕΥΡΩ.

-«ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ» 112.320 ΕΥΡΩ.

-ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 243.360 ΕΥΡΩ.

-Επιχορήγηση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Λάρισας - ΟΡΦΕΑΣ» για τη Λειτουργία Τμημάτων του Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Ανάπτυξης («Εργαστήρι Ζωής») 330.000 ΕΥΡΩ.

-Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» υλοποιείται το έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΚΗΦΗ)», με προϋπολογισμό 170.500 ΕΥΡΩ.

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass