Χιόνι και ολικός παγετός στη Λάρισα

-ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ -10 βαθμούς Κελσίου * ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ -ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ-ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2019 22:01

Κύματα κακοκαιρίας θα «χτυπήσουν» διαδοχικά τη Λάρισα. Το πρώτο ξεκινά σήμερα, με χιονόπτωση και το δεύτερο εκδηλώνεται το ερχόμενο Σάββατο με χαρακτηριστικό τον ολικό παγετό στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Όπως δηλώνουν στην «Ε» οι μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Αναστασία Παπακρίβου και κ. Παναγιώτης Σκριμιζέας: «Από σήμερα Πέμπτη, νωρίς το πρωί, θα χιονίσει στην πόλη της Λάρισας, όπως και γενικότερα στα πεδινά του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται στην Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, με μεγαλύτερη διάρκεια και σφοδρότητα στις παράκτιες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 βαθμό Κελσίου η ελάχιστη και 1 έως 2 βαθμούς η μέγιστη. Από το απόγευμα προβλέπεται σταδιακή ύφεση…». Νέα επιδείνωση του καιρού, θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή πρωί, υποστηρίζουν, με χιονοπτώσεις μέχρι τις βραδινές ώρες στα πεδινά (και στην πόλη της Λάρισας) και νέα πτώση της θερμοκρασίας στους -2 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη και στους 0 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη.

Το ίδιο βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ακολουθεί έλευση ολικού παγετού και συγκεκριμένα οι δύο μετεωρολόγοι αναφέρουν: «Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου, οι έντονες καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν μόνο στις παράκτιες περιοχές, όπου θα εξασθενίσουν από το μεσημέρι και μετά, ενώ παράλληλα έρχεται κύμα παγετού στη Θεσσαλία.

Αν και ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου –και στη Λάρισα- προβλέπεται να κυμανθεί μέχρι και κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη, ενώ η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς».

Αναμφίβολα, ο παγετός που ακολουθεί τη χιονόπτωση, δημιουργεί δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στο οδικό δίκτυο, σε διάφορα μέρη του νομού Λάρισας και όχι μόνο.

ΧΡΗΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, βάσει της κατάστασης που επικρατούσε μέχρι και χθες στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας –η οποία προβλέπεται να επιδεινωθεί σήμερα- εφιστά την προσοχή των οδηγών στα παρακάτω σημεία, και προειδοποιεί για χρήση αλυσίδων:

-Στον νομό Μαγνησίας, η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται στην επαρχιακή οδό Χανίων – Κισσού από τη διασταύρωση του Χιονοδρομικού Κέντρου – Αγριόλευκες Πηλίου έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή οδό Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος).

-Στον νομό Τρικάλων η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

1.Επαρχιακή οδός Τρικάλων - Άρτας από το 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου).

2. Επαρχιακή οδός Πύλης - Μεσοχώρας από το 13ο χλμ (θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα).

3. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από το 35ο έως το 68ο χλμ).

-Στον νομό Καρδίτσας, συνίσταται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

1. Στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Άρτας από το 44ο έως το 52ο χλμ (Δ/νση Οξυάς έως Τ.Κ. Αργιθέας).

2. Στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - Στεφανιάδας από το 7ο έως το 29ο χλμ (στροφές Πευκόφυτου έως Τ.Κ. Βλασίου).

3. Στην επαρχιακή οδό Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου (από το 46ο έως το 62ο χλμ. θέση Ζαχαράκη).

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό αντιμετώπισης προβλημάτων (προετοιμασία μηχανημάτων και εξοπλισμού, προμήθεια αλατιού, οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες κ.ά.) που πιθανόν να προκύψουν από την κακοκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτού, ανακοινώνει ότι το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Λαρισαίων θα λειτουργήσει στο Φυτώριο της Διεύθυνσης Πρασίνου (οδός Γιάγκου 1 - Νεάπολη) και τα τηλέφωνα επικοινωνίας για έκτακτες και σοβαρές ανάγκες είναι τα εξής: 2410-614.637, 2410-622.956 και 2410-612.748.

Επίσης, ο Συμβουλευτικός Σταθμός των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με τα εξής

τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410-680.220, 6970-236.181.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟ

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της χιονόπτωσης και του παγετού, καλούνται να πάρουν οι πολίτες, για την προστασία υδραυλικών εγκαταστάσεων, σωληνώσεων, οχημάτων κ.ά., ενώ συνιστάται να

αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αναλυτικότερα ο Δήμος Λαρισαίων συμβουλεύει τα ακόλουθα:

«* Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις (σωληνώσεις, υδρόμετρα κ.λπ.) πρέπει να είναι μονωμένες και να μην είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες.

* Η απλούστερη ενδεικνυόμενη προστασία των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι να παραμένει κάποια βρύση ανοιχτή με ελάχιστη ροή.

* Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση σε εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. (υδρόμετρα κ.λπ.) και ιδιαίτερα η θέρμανση αυτών με οποιοδήποτε μέσον.

* Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Συνιστάται η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

* Χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.

* Εάν υπάρξει ανάγκη να μετακινηθούμε με ΙΧ προτιμούμε για την κίνηση μας κεντρικούς δρόμους.

* Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

* Αποφεύγουμε να μετακινούμαστε σε παγετό, διότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεξιότητα.

* Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό, για την απομάκρυνση του χιονιού.

* Χρήσιμη θα ήταν η προμήθεια εξοπλισμού (φτυάρια, αλάτι) για τον καθαρισμό του χιονιού.

Καλούνται οι συμπολίτες να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες και να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναμένεται να προκαλέσει η κακοκαιρία (αποχιονισμός πεζοδρομίων μπροστά από σπίτια και καταστήματα κ.ά.)».

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass