Με 39 εκατ. ευρώ ενισχύεται το ΠΔΕ Θεσσαλίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ – ΜΕ 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2019 22:06

Την πρόσθετη ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας με επιπλέον 39 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός μετά τη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Πρόκειται για 35 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν στις περιφερειακές ενότητες για τη συνέχιση έργων -ο κατάλογος των οποίων θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα- ενώ τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το έργο διαχείρισης της λίμνης Κάρλα, εξέλιξη που θα ολοκληρώσει το έργο της ανασύστασης.

Ο κ. Αγοραστός σε δήλωσή του τόνισε πως «ευχαριστώ τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη και τον γ.γ. του Υπουργείου, γιατί με άριστη συνεργασία, διεκδικήσαμε και πετύχαμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατά 39 εκατομμύρια ευρώ. Γεγονός που μας επιτρέπει να εντάξουμε νέα έργα ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, εντάσσουμε νέο έργο, προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της λίμνης Κάρλα. Το έργο της ανασύστασης της λίμνης ολοκληρώθηκε, αλλά τώρα τίθεται το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισής της. Η Κάρλα από αποστραγγιστικό έργο είναι σήμερα επιπλέον αρδευτικό, υδρευτικό, περιβαλλοντικό και τουριστικό. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που απαιτεί και ανάλογες διαδικασίες για την ορθή διαχείρισή του. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε τη βοήθεια όλων των υπηρεσιών και του Υπουργείου για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά το έργο και να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη του στις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία» σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με τον επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση», Τ. Τσιαπλέ να σημειώνει την «ουσιαστική έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων» με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στον Αγιόκαμπο. Με τον κ. Αγοραστό να τονίζει πως «η Πολιτεία δεν φρόντισε να συνδυάσει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων με την ενίσχυση παράλληλα και πόρων» για να υπενθυμίσει πως «σε εξέλιξη βρίσκονται έργα 350 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία προχώρησε στον καθαρισμό του Πηνειού για πρώτη φορά μετά από 113 χρόνια».

Ο κ. Τσιαπλές κατέθεσε επίσης επερώτηση για τα προβλήματα των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας της Άνω Σωτηρίτσας και στο Δοχό Καρίτσας, ζητώντας την επίλυση προβλημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του εμβολιασμού των παιδιών και της έναρξης εκπαιδευτικού προγράμματος. Ζητώντας την παρέμβαση της Περιφέρειας ειδικά για τα σκέλη που αφορούν στην υγεία και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Με τον κ. Αγοραστό να παρουσιάζει τις θέσεις της ΕΝΠΕ για το προσφυγικό (άσυλο, ασυνόδευτα, φύλαξη συνόρων, ΜΚΟ κ.λπ.) υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας «δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και ευθύνη» καθώς την ευθύνη μεταξύ άλλων έχουν, ο αρμόδιος Υφυπουργός Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών, ο ΔΟΜ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Αγοραστός υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια «φροντίζει για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία».

Ο κ. Τσιαπλές κατέθεσε και δεύτερη επερώτηση που αφορούσε στο θέμα της επένδυσης που προωθεί η Golfin Development στις Νηές Σούρπης, ενώ επερωτήσεις κατέθεσαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Αθανάσιος Ακρίβoς από τη «Θεσσαλία - Πράσινη Περιφέρεια» για την ανακύκλωση και Ιωάννης Χάιδος από την παράταξη «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» για τα πλημμυρικά φαινόμενα γεωργικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων περιοχής στον Πυργετό Τρικάλων. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση τρεχόντων θεμάτων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass