Μόνο 625 από τις 25.000 περιφερειακές αρμοδιότητες ασκούν οι ίδιες οι Περιφέρειες

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2020 17:30

«Σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση με γρήγορες ενέργειες ώστε να μη χαθεί ο μεταρρυθμιστικός χρόνος» ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους, υπό τον επικεφαλής καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, με τον οποίο ο περιφερειάρχης έχει συνεργαστεί όπως ανέφερε «στο παρελθόν επιτυχώς και σε πολύ δύσκολα θέματα».

«Είμαστε έτοιμοι» είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Σας καταθέτω το σχέδιο νόμου για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα να χτυπήσουμε το δουλοκτητικό κράτος και να προχωρήσουμε σε αυτοματισμό διαδικασιών προς όφελος των πολλών. Είναι η ώρα να κάνουμε μια ανταγωνιστική δημόσια διοίκηση, που να ωφελεί τον πολίτη και να ευνοεί την ανάπτυξη. Τώρα, εδώ και χθες πρέπει να γίνουν οι αλλαγές. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αν θέλουμε να λειτουργήσει το επιτελικό κράτος πρέπει να υπάρξει περιφερειακή διακυβέρνηση. Χαίρομαι» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός «που μπήκε πλέον στο αυτοδιοικητικό dna η έννοια αυτή, την οποία ξεκινήσαμε από το 2013 να φέρνουμε στην επικαιρότητα και τότε ακουγόταν ως κάτι εξωπραγματικό. Μην καθυστερήσετε όμως γιατί χάνεται ο χρόνος των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Αγοραστός, τονίζοντας ότι για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση «χρειάζονται άνθρωποι με εικόνα και ήχο της δημόσιας διοίκησης, που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη, όπως ο καθηγητής Κοντιάδης».

Μιλώντας για την αναγκαιότητα της περιφερειακής διακυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ότι «υπάρχουν περίπου 25.000 διαδικασίες και περιφερειακές αρμοδιότητες που ασκεί το κεντρικό κράτος και μόνο 625 που ασκούν οι Περιφέρειες».

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ

«Εμείς είμαστε έτοιμοι» είπε ο κ. Αγοραστός. «Οι Περιφέρειες έχουμε καταθέσει τη νομοθετική πρόταση επανασχεδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού και μετάβασης στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Αλλά και το σχέδιο για τον περιορισμό των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες δεν υπηρετούν καμιά ουσιαστική ανάγκη και διατηρήθηκαν ενάντια σε κάθε μελέτη κόστους- οφέλους. Πώς είναι δυνατόν να συντηρείται αυτός ο παλαιοκομματισμός, που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις Περιφέρειες, όταν δεν μας αποδίδονται τα 2,5 δισ. ευρώ που μας έχουν παρακρατηθεί και όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ολοένα και μικραίνει;

Ο περιφερειάρχης επέμεινε ιδιαίτερα στο καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας που χαρακτηρίζει την κανονιστική νομοθέτηση σε ό,τι αφορά στις τοπικές και περιφερειακές υποθέσεις, με αλληλοκαλυπτόμενες και ατελείς ρυθμίσεις, ασάφειες και κενά. «Όλες οι νομοθεσίες γίνονται για συμφέροντα. Για το συμφέρον των ανθρώπων, των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ψηφίζονται πολλοί νόμοι. Γιατί αν ψηφίζονταν, θα είχαν συμπεριληφθεί όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που καταθέταμε επί 5 χρόνια σε διάφορες αναθεωρήσεις του Καλλικράτη και του Κλεισθένη. Τότε, θα είχαμε νόμους για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Αυτό πρέπει να σταματήσει κάποτε, γιατί μας ταλαιπωρεί όλους» είπε ο κ. Αγοραστός και κατέληξε: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του κράτους και αισιοδοξώ και ευελπιστώ να έχει αποτέλεσμα. Να μην επαληθευτεί δηλαδή ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος που λέει ότι οι Επιτροπές γίνονται από ανθρώπους που δεν ξέρουν, συμμετέχουν άνθρωποι που δεν θέλουν, για να κάνουν αυτό που δεν χρειάζεται».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass