Στεφάνι για τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας

Κατέθεσαν μέλη του ΚΚΕ στις αποθήκες του λιμανιού Βόλου

Δημοσίευση: 22 Απρ 2020 16:30

ΒΟΛΟΣ
Συμπληρώθηκαν χθες  53 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Με αφορμή την επέτειο η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, προς τιμήν των κομμουνιστών και των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, κατέθεσε συμβολικά στεφάνι στις αποθήκες στο λιμάνι του Βόλου όπου τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος, κυριολεκτικά στοιβάχτηκαν συλληφθέντες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές από την περιοχή του Βόλου και συνολικά της Θεσσαλίας και στάλθηκαν στη Γιούρα και στα άλλα κολαστήρια της εξορίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Νίκος Γκατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, που έζησε από κοντά τα γεγονότα της περιόδου. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος στην περιοχή μας και τόνισε ότι «σήμερα τιμούμε όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές, τους συλληφθέντες και εκτελεσμένους, που έδωσαν τη ζωή τους, για να πέσει η μαύρη δικτατορία των συνταγματαρχών, που ήταν γέννημα του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού». Τόνισε ότι «τιμάμε σήμερα αυτούς τους αγωνιστές, με το να είμαστε μπροστάρηδες πάντα στους αγώνες του λαού μας για την ανατροπή αυτού του συστήματος».
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ ο οποίος είπε: Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τιμά τους αγώνες όλων αυτών των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους, δολοφονήθηκαν, την προσφορά και την αταλάντευτη στάση των χιλιάδων μελών του ΚΚΕ που υπέστησαν βασανιστήρια, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
53 χρόνια μετά, καταθέτει στεφάνι στον ιστορικό χώρο των αποθηκών του λιμανιού, που από τις πρώτες ώρες - μέρες της χούντας, με βίαιες προσαγωγές και σε απάνθρωπες συνθήκες, στοιβάχτηκαν χιλιάδες αγωνιστές από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, για μεταφερθούν στα κολαστήρια της εξορίας.
Τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν τη μάχη για τη ανατροπή της δικτατορίας, που, εκμεταλλευόμενη το ιδεολογικό-πολιτικό οπλοστάσιο, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού αστικού κράτους στήριξε τις κερδοφόρες επενδύσεις της αστικής τάξης της Ελλάδας και με την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ, υπηρέτησε τα σχέδιά τους ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου.
Η φετινή επέτειος της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας συμπίπτει με την πανδημία του κορονοϊού που λειτουργεί ως καταλύτης στο ξέσπασμα νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Σήμερα, στο όνομα της πανδημίας, οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, θεσμοθετούν, τα εδώ και καιρό, αντεργατικά σχέδια, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων με στόχο την παραπέρα ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, καλεί τα λαϊκά στρώματα, να μην αποδεχτούν στο όνομα των συνεπειών της πανδημίας, να πληρώσουν και να σηκώσουν και πάλι στις πλάτες τους την κρίση του κεφαλαίου, που έτσι ή αλλιώς έχει τσεπώσει πακτωλό εκατομμυρίων τα προηγούμενα χρόνια. Να μην πληρώσουν πάλι το ξέσπασμα μιας νέας οικονομικής κρίσης, που, όπως διαφαίνεται από τις προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass