Υποκλίθηκαν στον ανιδιοτελή αγωνιστή

ΣΤΕΡΝΟ «ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2020 15:30

Το στερνό «αντίο» στον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, είπαν η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, οι φίλοι του στην πολιτική κηδεία που έγινε στο χωριό του, τη

Μητρόπολη Καρδίτσας.
Στην τελετή που έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Νίκο Αμπατιέλο.
Η Μητρόπολη γέμισε με κόσμο από την Καρδίτσα, που άφησε στη μέση τη «μάχη» που δίνει τρεις μέρες με τη λάσπη, αλλά και από πολλές περιοχές της χώρας. Η πλατεία του χωριού ήταν περιστοιχισμένη με τρακτέρ. Με αυτόν τον τρόπο τίμησαν με την παρουσία τους την αταλάντευτη, αστείρευτη δράση του συντρόφου Βαγγέλη Μπούτα. Του συντρόφου που ήξερε να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, του αγωνιστή που ήξερε να ξεσηκώνει τις ψυχές των ξωμάχων, που έμαθε να δίνει τα πάντα για τους αγρότες και τον λαό, χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα για τον εαυτό του.
Ήταν εκεί οι βιοπαλαιστές αγρότες με τους οποίους πάλευε μαζί στα μπλόκα, οι εργάτες με τους οποίους πάλευε για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, γυναίκες, αλλά και νέοι άνθρωποι που ήρθαν για τον άνθρωπο που δίδασκε με το παράδειγμά του αγωνιστικότητα, τιμιότητα, ανιδιοτέλεια.
Παρευρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πολλών ταξικών συνδικάτων, όπως και εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων, πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Διοίκησης, ανάμεσά τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Όλοι αυτοί ήταν η καλύτερη απόδειξη της πλατιάς αναγνώρισης και της μεγάλης εκτίμησης που είχε κατακτήσει ως αταλάντευτος κομμουνιστής και ανιδιοτελής αγωνιστής ο Βαγγέλης Μπούτας από τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και αντιπάλους του, που για άλλη μια φορά «υποκλίθηκαν» μπροστά του.
Καθώς το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του Κόμματος και ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» στην κορυφή, στελέχη του Κόμματος, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εναλλάσσονταν στην τιμητική φρουρά. Τα «αγροτικά» τραγούδια και το μοιρολόι του κλαρίνου μεγάλωσαν τη συγκίνηση, γέμισαν με δάκρυα τα μάτια. Νωρίτερα, πλήθος κόσμου πέρασε από το σπίτι του Βαγγέλη Μπούτα για το ύστατο «χαίρε», για να δώσει παρηγοριά στην αγαπημένη του οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του, τους άλλους συγγενείς και να αφήσει ένα λουλούδι. Μετά την τελετή στην πλατεία του χωριού, η πομπή κατευθύνθηκε προς το νεκροταφείο.
Τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εκφώνησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Ακολούθησαν στο βήμα ο Παναγιώτης Κοδέλας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας, ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, ο Αποστόλης Πίτσαβος, παλιός σύντροφός του από την οργάνωση της Καρδίτσας, ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Γιάνης Τσιούτρας εκ μέρους της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η Ηρώ Μπούτα από την οικογένεια, ενώ η Μαρίνα Φυτσιλή, από το ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ απήγγειλε ποίημα.
ΠΗΓΗ: www.902.gr
ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αποχαιρετά τον εκλιπόντα εμβληματικό αγροτοσυνδικαλιστή και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ανάρτησή του σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αποχαιρετισμός στα όπλα... Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του αγροτικού κινήματος, που στο διάβα του άφησε έντονο το χνάρι του. Ανήκε στη γενιά του κάμπου που με τα “μπλόκα της αγροτιάς” έκαναν το “κράτος των Αθηνών“ να ακούσει τη φωνή του αγρότη.
Στο διάστημα που βρέθηκα στο υπουργείο και τυπικά ήμασταν απέναντι, στις αγροτικές κινητοποιήσεις του χειμώνα του ’13 και του ’14, ήξερα ότι είχα έναν έντιμο συνομιλητή. Ίσως βοηθούσε ότι μιλούσαμε την ίδια γλώσσα του κάμπου με κοινά ακούσματα και βιώματα κάτω από τον καυτό ήλιο της Θεσσαλίας. Όσο κι αν διαφωνούσε κανείς με τα πιστεύω του Μπούτα, δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει την ανιδιοτέλεια και τη θυμοσοφία του και κυρίως την ντομπροσύνη του, που δυστυχώς δεν περισσεύει στις μέρες μας...».
Η ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Συλλυπητήριο μήνυμα της Ευαγγελίας Λιακούλη αναφέρει:
«Αποχαιρετάμε τον Βαγγέλη Μπούτα, με ένα κόμπο στο λαιμό και ένα σφίξιμο στην καρδιά. Γιατί όλοι ξέρουμε, ότι έπρεπε ακόμη να μείνει… Ότι θέλαμε ακόμη να μείνει, γιατί ήταν πραγματικά, απαραίτητος...
Γνήσιος και αυθεντικός, λόγια σταράτα και βλέμμα ίσιο, πιστός στις αρχές και στις αξίες του, δεν έγινε ποτέ πολιτικός γυρολόγος και δεν πρόδωσε ποτέ τον εαυτό του και όσους τον εμπιστεύθηκαν.
Λιτός και μεστός, καίριος και εύστοχος, οξύς στο λόγο και ευαίσθητος στην καρδιά, υπηρέτησε τον Τόπο μας με αγάπη και ήταν χρήσιμος για τους Ανθρώπους μας.
Αφήνει πίσω του τους αγώνες του, την ντουντούκα του και τη βραχνή φωνή του, με την υπέροχη Θεσσαλική ντοπιολαλιά, που πάντα θα ηχεί στα αυτιά μας, θα μας προβληματίζει, θα μας αφυπνίζει, θα μας δείχνει δρόμους…»
«ΑΝΤΙΟ» ΑΠΟ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ
Συλλυπητήριο μήνυμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τον θάνατο του Βαγγέλη Μπούτα, αναφέρει: Ο Βαγγέλης Μπούτας που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή, θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως ένας αγωνιστής του αγροτικού κινήματος.
Ένας ανιδιοτελής και ανυποχώρητος αγωνιστής, δυναμικός και χειμαρρώδης. Μια εμβληματική φυσιογνωμία που με τη συνεπή παρουσία του σημάδεψε τα αγροτικά μπλόκα και τους διαχρονικούς αγώνες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και όλης της χώρας που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής και παραγωγής. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης για τον θάνατο του Βαγγέλη Μπούτα, αναφέρει: Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία αποχαιρετά τον αγωνιστή και άνθρωπο Βαγγέλη Μπούτα που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τον Βαγγέλη δώσαμε μάχες σε πλαϊνά μετερίζια. Συναντηθήκαμε στους δρόμους και πολλές φορές διασταυρώσαμε με πάθος τις διαφορετικές μας οπτικές. Δεν ξεχνάμε όμως πως ήταν ένας αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος που αφουγκραζόταν τις κοινωνικές ανάγκες και πάλευε να τις εκφράσει μέσα από τα εργαλεία του πολιτικού ρεύματος που ήταν στρατευμένος, το ΚΚΕ. Έτσι, χάραξε τη δική του πορεία στον χώρο του αγροτικού κινήματος που σημάδεψε τις ήττες και τις νίκες του.
Με αίσθημα ανθρώπινο και συντροφικό και χωρίς ίχνος αστικού καθωσπρεπισμού, στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους που πορεύτηκαν μαζί του στο κίνημα και στους οικείους του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass