Αυτό το συνέδριο είναι διαφορετικό...

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 23ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΛΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΑΤΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ -ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2020 21:00

Του Κώστα Γκιάστα Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Με πολύ διαφορετικές συνθήκες λόγω κορονοϊού και τη σκέψη των περισσοτέρων

στην απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού που πρόλαβε να προσφέρει τόσα πολλά στον χώρο της ιατρικής, ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στη Λάρισα το 23ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος. Κι αν στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Divani Palace», όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της επίσημης έναρξης, τα άτομα μετριόταν εύκολα στα δάχτυλα των χεριών, το συνέδριο παρακολουθείται διαδικτυακά από εκατοντάδες επιστήμονες σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο κάτι που αποδεικνύει περίτρανα τη σπουδαιότητά του.
Ο κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, στον σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως από τα 22 προηγούμενα συνέδρια ο φίλος του και αναγνωρισμένος επιστήμονας, Δημήτρης Κρεμαστινός, είχε παρακολουθήσει τα 21 καθώς είχε χάσει μόνο ένα γιατί ήταν στη Βουλή λόγω της ψήφισης ενός νομοσχεδίου. Ευχαρίστησε ωστόσο τη σύζυγό του, κ. Τζένη Κρεμαστινού, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση. Στάθηκε ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες λόγω κορονοϊού αλλά τόνισε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως πολλές εκατοντάδες το παρακολουθούν διαδικτυακά. Κατέληξε στο ότι η ζωή συνεχίζεται και πως όλοι πρέπει να κοιτάζουν μπροστά διότι κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 160 έργα ύψους 120 εκατ. ευρώ στον χώρο της υγείας αποδεικνύει περίτρανα πόσο πολύ υπολογίζει τον εν λόγω τομέα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, αφού μίλησε για τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης «αναπόλεσε» τις εποχές χωρίς κορονοϊό και στάθηκε στη μεγάλη μάχη που δίνουν όλοι οι άνθρωποι του υγειονομικού χώρου επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους συνέδρια δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα.
Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Στεφανίδης, αναφέρθηκε στις δύσκολες εποχές αγωνιζόμενοι για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που πλέον όπως σημείωσε λόγω των καταστάσεων γίνονται ακόμα πιο δύσκολες. Ωστόσο, στάθηκε στο γεγονός πως δεν λείπει η ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.
Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, που μίλησε για τη σημαντικότητα της Καρδιολογικής Κλινικής για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς τα καρδιολογικά ζητήματα είναι αυτά που απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες. Επίσης αναφέρθηκε στην απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, ενώ ευχήθηκε του χρόνου το συνέδριο να γίνει υπό κανονικές συνθήκες. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος θυμήθηκε πως πέρυσι στο ίδιο συνέδριο καθόταν δίπλα στον Δημήτρη Κρεμαστινό τονίζοντας πως η απώλειά του είναι μεγάλη. Μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορονοϊού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολυεπίπεδη μάχη που δίνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό σε όλον τον κόσμο.
Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Δημήτρης Κατσικονούρης έκρινε απαραίτητο να επισημάνει πως η εγκατάσταση της καρδιολογικής κλινικής στο ΠΓΝΛ και η συνεχής στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποτέλεσε ορόσημο για την περαιτέρω εξέλιξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης και Έρευνας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Cleveland Clinic των ΗΠΑ, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.
Το επιστημονικό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο καρδιολόγο αλλά και άλλες ιατρικές ειδικότητες, περιλαμβάνει διαλέξεις εξεχόντων Ελλήνων και ξένων ερευνητών, στρογγυλά τραπέζια, δορυφορικές διαλέξεις και επιστημονικές αντιπαραθέσεις σε αμφισβητούμενα θέματα. Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν αλλά και θα συμμετάσχουν ενεργά, διεθνείς προσωπικότητες της Καρδιολογίας και Έλληνες γιατροί που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα Σάββατο μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η αντιθρομβωτική θεραπεία, ενώ θα υπάρξει και διάλεξη για την αγγειοπλαστική υψηλού κινδύνου.
Ακόμα θα ακουστούν απόψεις για το αν είναι επικίνδυνοι οι αναστολείς του RAAS στην εποχή του κορονοϊού αλλά και αν η «Σακουμπιτρίλη/ Βαλσαρτάνη» πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με HFpEF. Επίσης, θα υπάρξει και μία σύγχρονη προσέγγιση σχετικά με τις ηχοκαρδιογραφικές τεχνικές για την αξιολόγηση της δεξιάς καρδιάς, ενώ θα ακολουθήσει και σεμινάριο για τη χρόνια στεφανιαία νόσο.
 Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή με θέματα γύρω από τον διαβήτη και την καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass