Φουντώνει η κόντρα εκπαιδευτικών -Υπ. Παιδείας με φόντο τις εκλογές

* ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ * ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΚΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

Δημοσίευση: 05 Νοε 2020 21:03

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις των εκπαιδευτικών με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με αφορμή τη διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών μεθαύριο 7 Νοεμβρίου, για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Από τη μια οι

εκπαιδευτικοί να έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους και να ζητούν αναβολή των εκλογών και από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας να προχωρά κανονικά τις εκλογές, χωρίς τους υποψηφίους που έχουν αποσυρθεί.
Νέα «φωτιά» άναψε η προχθεσινή εγκύκλιος της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, Αν. Γκίκα, προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά στις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, απαντώντας ουσιαστικά στα ερωτήματα των Διευθυντών και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, τα οποία απηύθυναν, μετά τα εξώδικα που έλαβαν από συνδικαλιστές, οι οποίοι έχουν δηλώσει παραίτηση από την υποψηφιότητά τους και ζητούν να μη συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους.
Ειδικότερα η γενική γραμματέας του Υπ. Παιδείας με την εγκύκλιο ζητά από τους Διευθυντές και Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προβούν άμεσα και εγκαίρως στην κατάρτιση των ηλεκτρονικών ψηφοδελτίων με βάση τις ισχύουσες αποφάσεις ανακήρυξης υποψηφίων αιρετών εκπροσώπων. Με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, Αναστασία Γκίκα, κατόπιν ερωτημάτων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης σχετικά με το θέμα της απόσυρσης υποψηφιοτήτων από την εκλογική διαδικασία, κάνει σαφές ότι οι υποψηφιότητες βρίσκονται σε ισχύ και δεν ανακαλούνται παρά τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Αναμενόμενο ήταν ότι η εγκύκλιος θα πυροδοτούσε αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, μιλώντας στην «Ε» τονίζει ότι σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΔΟΕ, η γεν. γραμματέας κ. Γκίκα δεν έχει αρμοδιότητα για τις εκλογές και το έγγραφό της δεν έχει ψηφιακή υπογραφή για «εκφοβισμό» των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών Εκπαίδευσης μην ανασταλούν οι υποψηφιότητες. Μάλιστα οι εξελίξεις τρέχουν και όπως τονίζει «Αύριο Παρασκευή στη Λάρισα και στο Διοικητικό Εφετείο εκδικάζεται η προσφυγή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ - ως προς την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας - στα Διοικητικά Εφετεία Λάρισας, Ιωαννίνων και Αθηνών - ως προς την άρνηση της διοίκησης να κάνει αποδεκτή, όπως οφείλει, την απόσυρση των ψηφοδελτίων. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει. Mε απόφαση του Υπ. Εσωτερικών οι εκλογές αναβάλλονται σε όλο το δημόσιο λόγω της πανδημίας, εκτός των εκπαιδευτικών. Το Υπ. Παιδείας είναι έκθετο. Δεν υπάρχουν δύο κυβερνήσεις. Μάλιστα έγινε παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ σε Υπ. Εσωτερικών και Υπ. Παιδείας να εφαρμοστεί η απόφαση αυτήν και στο Υπ. Παιδείας. Εμείς ως σύλλογος καλούμε τις εφορευτικές επιτροπές να παραιτηθούν. Έχουν νομική και συνδικαλιστική κάλυψη από ΔΟΕ και επειδή είναι Σάββατο, μέρα μη εργάσιμη, δεν είναι υποχρεωμένοι να πάνε».
Πάντως μέχρι στιγμής στη Λάρισα δεν έχουν ανακληθεί επίσημα οι υποψηφιότητες από τις Διευθύντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως λέει ο κ. Παπαποστόλου, που έχει προχωρήσει η ανάκληση.
«Η διευθύντρια Π.Ε. Ξάνθης κ. Ευμορφία Στυλιανίδου ανακάλεσε την ανακήρυξη υποψηφίων για την εκλογή ως αιρετών εκπροσώπων στις 23 Οκτωβρίου. Στην απόφασή της η Δ.Π.Ε. Ξάνθης επικαλείται το άρθρο 21 του νόμου 2690/1999, σύμφωνα με το οποίο αρμόδιο για την ανάκληση ατομικής διοικητικής πράξης όργανο είναι εκείνο που την εξέδωσε ή που είναι αρμόδιο για την έκδοσή της. Η ενέργεια αυτή της κ. Στυλιανίδου ανάγκασε τους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας να συμπεριλάβουν στη χθεσινή τροπολογία για τις ηλεκτρονικές εκλογές και μία ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η υπουργός Παιδείας θα είναι εκείνη που θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, ποια είναι τα αρμόδια όργανα για την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων κατά παρέκκλιση του Π..Δ. 1/2003. Η εξουσιοδοτική αυτή διάταξη σχολιάζουν νομικοί κύκλοι δίνει στην Υπουργό τη δυνατότητα να ακυρώνει, να καταργεί και να αποφασίζει για όλα όσα αφορούν τις εκλογικές διαδικασίες, παρακάμπτοντας όχι μόνο το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και γενικότερους νόμους».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass