ΛΑ.ΣΥ.: Τα αδιέξοδα της ΔΕΥΑΕΛ πληρώνει ο λαός της Ελασσόνας

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΚΑΤΑ 25%»

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2021 17:50

Σε μια άλλη πολιτική που θα μειώνει αντί να αυξάνει τα τιμολόγια νερού στην Ελασσόνα, καλεί η Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλοντας τη Δημοτική Αρχή για τα αδιέξοδα της επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης.


Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση και το ζήτημα της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΕΛ που τέθηκε από τη Διοίκησή της, η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας ενέκρινε και αποφάσισε τη μεσοσταθμική αύξηση περίπου 25% επί του συνόλου των τελών που ισχύουν σήμερα.
Μια εξέλιξη προδιαγεγραμμένη στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής της Ε.Ε. και των εκάστοτε κυβερνήσεων που επιβάλλουν κανόνες τιμολόγησης του νερού, μετατρέποντας πλήρως τις ΔΕΥΑ σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις που το βάρος του κόστους κατασκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων ύδρευσης-αποχέτευσης το σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού. Ένα αντιδραστικό πλαίσιο που το νερό από φυσικός πόρος απαραίτητος για τη ζωή και κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται είτε σε κόστος για τη λαϊκή οικογένεια είτε σε πεδίο κερδοφορίας.
Έτσι, η ΔΕΥΑΕΛ αν και «κοινωφελούς χαρακτήρα», ενισχύει τον ρόλο της στο στόχο προώθησης της εμπορευματοποίησης του νερού και παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για να περάσει στη συνείδηση του λαού η λογική της ανταποδοτικότητας, η λογική του πλήρωνε για να έχεις.
Η σημερινή λοιπόν Δημοτική Αρχή για να «σώσει» τη ΔΕΥΑΕΛ, κάτω από το βάρος αδυναμίας σύνταξης του προϋπολογισμού της επιχείρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς τα έσοδά της από τα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης δεν καλύπτουν τη μισθοδοσία, τις άλλες δαπάνες και τις ανάγκες του τεχνικού προγράμματός της, προχωράει στην αύξηση των τιμολογίων. Με αυτόν τον τρόπο φορτώνεται ακόμα ένα βαρίδι (πέραν της άδικης και αντιπεριβαλλοντικής χρέωσης στα τέλη άρδευσης της προηγούμενης χρονιάς) στις πλάτες των δημοτών μας, στο όνομα της βιωσιμότητας μιας ΔΕΥΑΕΛ «ακραίως» υποστελεχωμένης με μόλις επτά μόνιμους υπαλλήλους, εκ των οποίων μόνο ένας είναι τεχνικός-υδραυλικός. Με το ελάχιστο αυτό προσωπικό το μόνο που ουσιαστικά μπορεί να διεκπεραιώσει είναι οι εισπράξεις, ενώ ούτε ταυτοποίηση των βλαβών μπορεί να κάνει, ούτε να συντηρεί, να αντικαθιστά παλιό εξοπλισμό και να διορθώνει τις ζημιές με δική της υλικοτεχνική υποδομή την οποία και δε διαθέτει. Με αυτόν τον τρόπο δίπλα στο μόνιμο προσωπικό υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι αναθέσεις έργων είναι πολλές που κι αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν μεγάλα οικονομικά προβλήματα πέρα από τις ανείσπρακτες οφειλές και το μεγάλο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε δει εξάλλου στο παρελθόν την κατάσταση να φτάνει στο κόκκινο με αγωγές από εργολάβους και επαγγελματίες προς τη δημοτική επιχείρηση.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Ένας Ενιαίος Κρατικός φορέας σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα διασφαλίσει την κατασκευή σύγχρονων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού, την αξιοποίηση του δυναμικού των πηγών και ποταμών της περιοχής με την κατασκευή των απαραίτητων φραγμάτων. Προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος προς μια πιο φιλολαϊκή διοίκηση, είναι η ανάπτυξη αγώνων που θα στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού. Σε αυτήν την κατεύθυνση με αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, για να μην κοπεί καμία παροχή νερού ύδρευσης σε κανένα νοικοκυριό, για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζόμενων σε αυτές τις υπηρεσίες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass