«Να προστατευθούν τα χριστιανικά μνημεία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο.

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2021 15:45

Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξουσιοδοτηθείς από τη Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο., που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, 17

Μαρτίου 2021, προέβη σε δήλωση για την προστασία των Χριστιανικών Μνημείων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας επανειλημμένως έχει διακηρύξει την ανάγκη διαφύλαξης των μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού, απέναντι σε αποφάσεις και πράξεις που τα απειλούν με καταστροφή, παραποίηση της ταυτότητάς τους ή αλλοίωση του χαρακτήρα τους.
Δυστυχώς, όμως, συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας να συμβαίνουν γεγονότα τα οποία καταπατούν αυτές τις αρχές. Καταγράφονται αυθαίρετες μετατροπές χώρων λατρείας, συχνά με μακρά ιστορική παρουσία αλλά και αισθητική και καλλιτεχνική αξία, σε χώρους τέλεσης αλλότριων προς τα μνημεία θρησκευτικών εκδηλώσεων ή άλλων λειτουργιών.
Θέλουμε ιδιαίτερα να εστιάσουμε την προσοχή όλων στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την επαύριον του αιματηρού πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ως αποτέλεσμα της Τριμερούς Δήλωσης, που υπογράφηκε στις 9 Νοεμβρίου του 2020, εκτεταμένα εδάφη με πολιτιστικούς θησαυρούς, των Αρμενίων και της Αποστολικής Χριστιανικής Εκκλησίας, μεγάλης θρησκευτικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας για τον οικουμενικό πολιτισμό, βρίσκονται πλέον υπό τη διαχείριση του Αζερμπαϊτζάν.
Θεωρούμε ότι αυτά τα μνημεία χρήζουν άμεσης καταγραφής και προστασίας από τη διεθνή κοινότητα και τους αρμόδιους διεθνείς φορείς.
Καλούμε, λοιπόν, τον ΟΗΕ και την UNESCO να συμβάλλουν στην προστασία του πολιτιστικού πλούτου και των μνημείων των Αρμενίων που βρίσκονται πλέον υπό τη διαχείριση του Αζερμπαϊτζάν και να μην επιτρέψουν αλλαγές στη χρήση τους ή την καταστροφή τους. Τυχόν ολιγωρία ή έλλειψη ενδιαφέροντος μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε μνημεία που ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass