«Η Περιφέρεια λειτούργησε χωρίς σχεδιασμό για τους εργάτες γης»

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΑΠΚΟΥΛΕ- Π. ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΕΡΙΩΝ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2021 16:20

Για ποιους λόγους η Περιφερειακή Αρχή λειτούργησε χωρίς σχεδιασμό, στον πιο αναπτυξιακό και παραγωγικό κλάδο της περιοχής μας, μη αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα επιφέρει στον αγροτικό κόσμο η απουσία εργατικών χεριών στην ύπαιθρο; Ποια μέτρα

και δράσεις προτίθεστε να πάρετε, ώστε να μην εκθέσετε ξανά τον αγροτικό κόσμο σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις;
Αυτά ρωτούν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας», Δέσποινα Αράπκουλε και Πέτρος Τσακνάκης, κάνοντας λόγο για «ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας για την πρωτοφανή έλλειψη εργατών γης».
Αναλυτικότερα στην επερώτησή τους αναφέρουν τα εξής: Μετά τις έντονες αντιδράσεις πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού μας για τον εσφαλμένο σχεδιασμό και τον άστοχο χειρισμό της Περιφερειακής Αρχής, που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη εποχιακών αλλοδαπών εργατών, για εποχιακές εργασίες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, κινητοποίησε πολλούς φορείς και τοπικούς βουλευτές σε έντονες διαμαρτυρίες για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Οι παραγωγοί εποχιακών φρούτων, καθώς και πολλοί κτηνοτρόφοι, βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί βλέπουν, πως μια χρονιά ιδιαίτερη και πρωτοφανής ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ολοκληρώνεται με σημαντικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως τη συγκομιδή των εποχιακών προϊόντων και την υποβάθμιση της ποιότητάς τους, λόγω της καθυστέρησης που προκαλείται από την έλλειψη «εργατικών χεριών». Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τα υπ’ αριθμ. 39939/1268/2-10-2020 και 47134/1437/16-11-2020 έγγραφά της, ζήτησε για τον νομό Λάρισας μόνο 150 εποχιακούς εργάτες γης και 250 εποχιακούς στον κτηνοτροφικό κλάδο. Ο αριθμός αυτός είναι μηδαμινός, αν λάβουμε υπόψη την υφιστάμενη εικόνα στην περιοχή μας και ειδικότερα αυτήν την εποχή, όπου οι παραγωγοί φρούτων χρειάζονται άμεσα εργατικά χέρια, ώστε να συγκομίσουν έγκαιρα την παραγωγή τους (κεράσια, βερίκοκα, κ.ά.) και να προβούν στην αραίωση των δέντρων (μηλοειδή, κ.ά.). Στον χώρο της κτηνοτροφίας επισημαίνουμε πως φέτος πολλοί μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν τα ζώα τους στον θερινό τους στάβλο, εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης βοηθών κτηνοτρόφων. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως συγκριτικά με τους απεσταλμένους πίνακες των άλλων περιφερειακών αρχών για τη ζήτηση εποχιακών εργατών, παρατηρούμε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας δυστυχώς δεν έκανε κανέναν σωστό σχεδιασμό και φτάσαμε στο «σημείο μηδέν» με την απόγνωση αγροτών και κτηνοτρόφων να κινητοποιούν βουλευτές για την επίλυση του προβλήματός τους και την Περιφερειακή Αρχή να αναγκάζεται σε συμπληρωματικό αίτημα, ώστε να γίνει τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass