Να ενταχθούν και τα Αγραφα στα «Απάτητα βουνά»

Να συσταθεί Εθνικό Πάρκο περιβαλλοντικού και ιστορικού αποθέματος, προτείνει ο δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2022 16:27

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας)
«Με την εκπνοή του έτους 2021 καταργήθηκε επίσημα (ΦΕΚ 6191 τ.Β’/24.12.2021) το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων & Μετεώρων, στο οποίο άνηκε και η Λίμνη Πλαστήρα.

Οι τύχες του ορεινού όγκου και το Μέλλον του Τόπου μας, θα κρίνονται εφεξής από έναν άλλο νεοσύστατο Οργανισμό στην Αθήνα, με διορισμένους εκπροσώπους, ελεγχόμενους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ουσιαστικά οι τοπικές κοινωνίες, οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς μαζί με την Αυτοδιοίκηση τίθενται στο περιθώριο. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης υποβαθμίζεται, ενώ η διαχείριση του τόπου από την Αθήνα, ακυρώνει κάθε προοπτική Ανάπτυξης».
Τα παραπάνω επισημαίνει σε δημόσια παρέμβασή του ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος με αφορμή την πρόσφατη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων, Μετεώρων.
Ο Δήμαρχος αναλύοντας τις συνέπειες αυτής της απόφασης εκφράζει την ανάγκη για σύσταση ενός Εθνικού Πάρκου περιβαλλοντικού και ιστορικού αποθέματος, επισημαίνοντας τα εξής:
«… Οι Δήμοι Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων και Αργιθέας μέσα από Διαδημοτική Συνεργασία έχουν δρομολογήσει τη διεθνή αναγνώριση ορειβατικών διαδρομών, την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, τη στήριξη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, και άλλες δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην επανακατοίκηση των χωριών μας.
Η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με όσα συζητήσαμε με τους δημάρχους του Δικτύου Πίνδος και Κύπριους παράγοντες για την ορεινή Ανάπτυξη στην Κύπρο (9ος/2021), όπου και ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, κ. Καδής, τόνισε ότι «η διαχείριση και η διοίκηση των Προστατευόμενων Περιοχών δεν μπορεί να γίνεται κεντρικά, παρά σε συστήματα όπως αυτά που είχε η Ελλάδα μέχρι σήμερα».
Συνεπώς Αυτοδιοίκηση, κεντρική κυβέρνηση, πανεπιστήμια, κοινωνικοί και άλλοι φορείς, οφείλουν να αναζητήσουν ένα άλλο μοντέλο Ανάπτυξης της Ορεινής Ελλάδος, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες. Όσοι ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της Ορεινής Ελλάδος, έχουμε χρέος να συντάξουμε σχέδια Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για ενιαίες και αυτοτελείς περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές οντότητες, όπως είναι λ.χ. τα Άγραφα συνολικά. Κατόπιν τούτων προτείνουμε σε κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση όλων των επιπέδων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα:
1. Την αναγνώριση των ενιαίων και αδιάσπαστων Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων ως Εθνικό Πάρκο Περιβαλλοντικού και Ιστορικού Αποθέματος.
2. Την ένταξη των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων στο πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά», το οποίο πρόσφατα εξήγγειλε η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρτιμέλεια και ακεραιότητά τους από την απειλή των ανεμογεννητριών.
3. Την υιοθέτηση και στήριξη του Προγράμματος «Επιστροφή στην Πατρίδα», το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, συμβολικά από το 2021, με οικονομική στήριξη και πιλοτική εφαρμογή συνολικά στα ενιαία Άγραφα.
4. Τη δημιουργία Διαδημοτικού φορέα διαχείρισης, «Άγραφα Απάτητα Βουνά» για την στέγαση και λειτουργία του οποίου δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε δημοτικές εγκαταστάσεις στη Λίμνη Πλαστήρα, με δική μας ευθύνη και κόστος, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης του φορέα.
5. Σύνταξη ΟΧΕ Αγράφων και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τέλος, σε όσους ακόμη επιμένουν να ισχυρίζονται ότι «οι ορεινές περιοχές είναι άγονες και προβληματικές», χωρίς προοπτική ανάπτυξης, απαντούμε ότι δεν υπάρχουν άγονες περιοχές, αλλά άγονες αντιλήψεις και προβληματικές πολιτικές επιλογές.
Οι προτάσεις για τη Διαδημοτική Συνεργασία «Άγραφα Απάτητα Βουνά» με την ΟΧΕ Αγράφων, είναι η απάντηση και το κλειδί για την περιβαλλοντική αναβάθμιση, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, ένα πιλοτικό μοντέλο η έκβαση του οποίου θα κριθεί από τη συλλογική ευφυή δράση και συνεργασία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass