Εργα και δράσεις 280 εκατ. ευρώ για τον άνθρωπο

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΤΟΝΙΣΕ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΚΕ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2022 15:02

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρισκόμαστε σε συνεχή κίνηση, είμαστε ένα με την κοινωνία, ξέρουμε να διεκδικούμε, να συνεργαζόμαστε, να φτάνουμε σε αποτέλεσμα και στηρίζουμε στην πράξη, με έργα και δράσεις προϋπολογισμού άνω των 280 εκατ. άνθρωπο και τις ανάγκες του. Είμαστε οι πράξεις μας. Αυτές μας ορίζουν, μας καθοδηγούν και λένε την αλήθεια σε κάθε μας σχέση, σε κάθε δραστηριότητα. Με πράξεις μετριόμαστε, στις πράξεις κρινόμαστε. Πριν από τα λόγια μας» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε ομιλία του στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Τρικάλων.
Αυτό αποτυπώνεται στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2017, ένα κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα με πολύ περισσότερους πόρους να διατίθενται για την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική συνοχή. Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, σε μια δύσκολη εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων και μεγάλης αβεβαιότητας. Στόχος μας» τόνισε ο περιφερειάρχης «είναι οι πόροι που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κοινωνικό Ταμείο να φτάνουν εγκαίρως, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όλοι μαζί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργεία, Διαχειριστικές Αρχές και Φορείς Υλοποίησης αποτελούμε τους κρίκους μιας αδιάσπαστης αλυσίδας κοινωνικής αλληλεγγύης. Από τη διαχειριστική και διοικητική μας επάρκεια, από την καλή συνεργασία και την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων κρίνεται η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και της φτώχειας και της ανεργίας που αυτές πυροδοτούν. Οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι το ισχυρό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας και αξιοποιούμε για να κρατήσουμε συνεκτική την κοινωνία, να προωθήσουμε την κοινωνική ένταξη, να ενισχύσουμε την απασχόληση και να καταπολεμήσουμε κάθε διάκριση και αποκλεισμό» πρόσθεσε ο Κώστας Αγοραστός.
Ενδεικτικά στους σχεδιασμούς του νέου ΕΣΠΑ προγραμματίζονται:
* Υποδομές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής (υποδομές, υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης).
* Δράσεις ενίσχυσης των υφιστάμενων και νέων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας (ΚΑΛΟ), με επικέντρωση στις ευάλωτα κοινωνικά ομάδες πληθυσμού των ΟΧΕ και στόχευση στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης και «πράσινης» Ευρώπης.
* Δράσεις συμβουλευτικής-κατάρτισης-πιστοποίησης- πρακτικής άσκησης-mentoring (που στοχεύουν στη μείωση ανεργίας / αύξηση απασχόλησης), με στόχευση στις ΟΧΕ ή και στις προτεραιότητες RIS.
* Δράσεις ενδυνάμωσης για γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης δεξιοτήτων, με στόχο την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων και την ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
* Δράσεις προσαρμογής εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών στην αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, εστιασμένες σε χωρικές παρεμβάσεις.
* Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης / συνεκπαίδευσης μαθητών -/τριών με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση.
* Δράσεις για την προώθηση στην απασχόληση ή/και κατάρτιση εστιασμένες σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, εκτός ΥΤΧ και Ρομά (π.χ. ΑμεΑ, αποφυλακισμένοι).
* Δράσεις για τη συμμετοχή μειονεκτουσών ομάδων (π.χ. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά) στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ενεργή κοινωνική ζωή χωρίς αποκλεισμούς στο πλαίσιο των Κοινωνικών Δομών ΟΤΑ.
* Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
* Δράσεις ευαισθητοποίησης και διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο των Κέντρων Κοινότητας-ΚΕΜ και λοιπών σχετικών Δομών, για την απαγόρευση των διακρίσεων, την ισότητα των φύλων, την πρόληψη του trafficking και κάθε μορφής βίας και με στόχο την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.
Παροχή υπηρεσιών διαπολιτισμικής
μεσολάβησης σε δημόσιες Υπηρεσίες
* Ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης Υπηκόων τρίτων χωρών για διευκόλυνση πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
* Ολοκληρωμένα προγράμματα για την ενσωμάτωση των Ρομά στην αγορά εργασίας συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του ψηφιακού αποκλεισμού.
* Δομές υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών και καταπολέμησης της έμφυλης βίας.
* Ανάπτυξη και λειτουργία Ξενώνων Άμεσης υποδοχής και βραχείας φιλοξενίας προς αναδοχή.
* Ανάπτυξη υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές), συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων πρόληψης.
* Υποστήριξη εφήβων, ιδίως ευάλωτων ομάδων, σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass