Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

Τα κέρδη της Θεσσαλίας από την εκλογή Αγοραστού

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2014 13:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:29

Του Γιώργου Ρούστα

Μόνο κέρδη μπορεί να αποκομίσει η Θεσσαλία από την εκλογή του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στην προεδρεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το... συνδικαλιστικό όργανο των περιφερειαρχών στη νέα προγραμματική περίοδο είναι πολυσήμαντος και καθοριστικός.

Το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα συνδιαλέγεται συχνά με υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ είναι θετικό για την περιοχή μας. Ο ίδιος, με δηλώσεις του στην «Ε» προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί με τη νέα του ιδιότητα, αν και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «κάτι νέο» στην αυτοδιοικητική καριέρα του κ. Αγοραστού, καθώς στην προηγούμενη θητεία της Ένωσης Περιφερειών ο ίδιος κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου, με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό. Τώρα οι ρόλοι αντεστράφησαν.

ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό «στην Ένωση Περιφερειών θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε αυτοδιοικητικά. Μακριά από μας οι κομματικές σκοπιμότητες. Αυτή την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας θέλουμε να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με όλους τους συναδέλφους μας, χωρίς πολώσεις και αποκλεισμούς, με συνεργασία, συναδελφική αλληλεγγύη και πολλή δουλειά. Προς όφελος των Περιφερειών μας, προς όφελος των πολιτών».

Τα βασικά στοιχεία της διοίκησης Αγοραστού στην ΕΝΠΕ θα είναι η συναίνεση και η διεύρυνση. Συναίνεση και συνεργασία μεταξύ όλων των περιφερειαρχών, καθώς η συμμαχία μας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τους στόχους μας» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και συνεχίζει: «Θα επιδιώξουμε και τη διεύρυνση με όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της χώρας και προς αυτή την κατεύθυνση θα προσεγγίσουμε και τη νέα διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όταν συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ.».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Το θετικό για τον νέο πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών είναι η εμπειρία που απέκτησε, όντας αντιπρόεδρος στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΝΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει «μια ορμή από το παρελθόν». Όπως υποστηρίζει ο κ. Αγοραστός «στην προηγούμενη θητεία της ΕΝΠΕ καταφέραμε να βάλουμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Πετύχαμε να δημιουργήσουμε και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης του ΕΣΠΑ, εντάσσοντας σε αυτό τους τομείς του πρωτογενούς τομέα, του κοινωνικού ταμείου, του περιβάλλοντος κ.ά. τα οποία στο παρελθόν χειρίζονταν αποκλειστικά τα υπουργεία με τα Τομεακά τους Προγράμματα. Επίσης κατορθώσαμε να γίνουμε άμεσοι και ισότιμοι συνομιλητές με τα στελέχη της Ε.Ε., στην κατάρτιση του προγράμματος του ΕΣΠΑ και να μην ενημερωνόμαστε εκ των υστέρων από τους υπουργούς για τις κρίσιμες αυτές συναντήσεις. Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάστηκε επιμονή, κατάλληλη προετοιμασία και διεκδικητικότητα.

Τον ρωτάμε για το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του, ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ. «Θα διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους, γιατί μέχρι σήμερα η κεντρική εξουσία μόνο αρμοδιότητες μας παραχωρούσε. Και φυσικά να ενισχυθούν οι Περιφέρειες με προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδυναμωθεί σε έμψυχο δυναμικό σε ποσοστό 40%. Και όλα αυτά ενώ αυξάνονται συνεχώς οι υποχρεώσεις μας. Και επειδή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, εφόσον επιτευχθούν τα παραπάνω θα προχωρήσουμε κι άλλα βήματα μπροστά» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ

Για να καθιερωθεί ο αναβαθμισμένος ρόλος των Περιφερειών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό, είναι αναγκαία η διασφάλιση της Οικονομικής Αυτοτέλειας των Περιφερειών και γι’ αυτό και ήδη υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα προς το ΥΠΕΣ. Δηλαδή τη σταδιακή απόδοση των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) στις Περιφέρειες, την άμεση σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Αυτοτελούς Εποπτείας ΟΤΑ και τη διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των ελεγκτών νομιμότητας με την κατάργηση της απευθείας υπαγωγής τους στον υπουργό Εσωτερικών. Ακόμη την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και τη μετάβαση από τους ετήσιους προϋπολογισμούς τυπικής συμμόρφωσης, που είναι επικεντρωμένοι στις διαδικασίες, τις εκτελούμενες δαπάνες και πληρωμές, σε Προϋπολογισμούς Προγραμμάτων, που θα είναι συνδεδεμένοι με τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα και επικεντρωμένοι στην επίτευξη των στόχων και των αποτελεσμάτων. Φυσικά χρειάζεται και η πολιτική και διοικητική αναβάθμιση των Περιφερειών και γι’ αυτό διεκδικούμε την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στις Περιφέρειες, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Ακόμη τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου με τη συμμετοχή των αρμόδιων Κυβερνητικών φορέων, της ΕΝ.Π.Ε και της ΚΕΔΕ που θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση της εφαρμογής και τη συνεχή επικαιροποίηση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Όσον αφορά το ζητούμενο που είναι τα κέρδη της Θεσσαλίας από την παρουσία του περιφερειάρχη στην ηγεσία της ΕΝΠΕ, ο κ. Αγοραστός είναι απόλυτος: «Μόνο κέρδη θα έχει η Θεσσαλία. Όταν ο περιφερειάρχης της, ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών θα συνδιαλέγεται με υπουργούς της κυβέρνησης και ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. σίγουρα πρέπει να προσδοκά πολλά πράγματα. Για παράδειγμα αν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ προέρχονταν από την Αττική, τότε στην ατζέντα του θα κυριαρχούσαν θέματα που σχετίζονται για παράδειγμα με τα σκουπίδια και το μεταναστευτικό. Τώρα η αγροτική πολιτική, το αρδευτικό πρόβλημα, η κοινωνική πολιτική σίγουρα θα απασχολήσει και την κεντρική επικαιρότητα. Επίσης κακά τα ψέματα, οι πόρτες των υπουργών ανοίγουν πιο εύκολα, όταν επρόκειτο να περάσει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, απ ότι ένας περιφερειάρχης. Επίσης στις προθέσεις μου είναι η ΕΝΠΕ να λειτουργήσει αποκεντρωτικά. Να πραγματοποιηθούν και στις 13 περιφέρειες της χώρας διάφορες εκδηλώσεις, συσκέψεις και επαφές. Για παράδειγμα προχθές η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, που εδρεύει στην Αθήνα και βασικός της ρόλος είναι η στήριξη της δημόσιας διοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, πραγματοποίησε στη Λάρισα την πρώτη της τεχνική σύσκεψη για το νέο ΕΣΠΑ. 250 περίπου στελέχη της βρέθηκαν στην πόλη, απηύθυνα χαιρετισμό και συνάμα ενισχύθηκε και ο συνεδριακός τουρισμός της περιοχής».

Τον ρωτάμε όμως αν η ενασχόληση του με τα τεκταινόμενα της ΕΝΠΕ θα τον απορροφήσει, για να μας καθησυχάσει, λέγοντας: «Και στην ΕΝΠΕ και στην Περιφέρεια Θεσσαλία υπάρχει ένα αξιόλογο έμψυχο δυναμικό που μπορεί κανείς να το εμπιστευτεί, συντονίζοντας απλά τις δράσεις του. Υπάρχει μια συνέχεια και στις δύο περιπτώσεις και δεν ανησυχώ. Τα καλύτερα έρχονται...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass