Ευρωπαϊκό ζήτημα η ανάκαμψη του θεσσαλικού κάμπου

* ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ, Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ * ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2023 13:00

Να συναινέσουν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου ταμείου αρωγής για τον πρωτογενή τομέα που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο, ζήτησε από Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας Υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι από ελληνικής πλευράς καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να υπάρξει γρήγορη, αλλά με πρόγραμμα και σοβαρές μελέτες παρέμβαση, με συνεργασία, για να επιστρέψουν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους και την κανονικότητα, χαρακτηρίζοντας «ευρωπαϊκό ζήτημα» την καταστροφή που υπέστη ο θεσσαλικός κάμπος από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
Μετά την επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε., Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου, οι 5 υπουργοί Γεωργίας Βουλγαρίας Kiril Vatev, Κύπρου Πέτρο Ξενοφώντος, Μάλτας Anton Refalo, η υφυπουργός της Σλοβενίας Eva Knez, διπλωμάτες γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κων. Αγοραστό, τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη, κ. Δημ. Κουρέτα, αυτοδιοικητικούς και τοπικούς συνεταιριστές, υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας των Ολλανδών που συντάσσουν το νέο αντιπλημμυρικό σχέδιο της Θεσσαλίας, αρχικά πέταξαν με σινούκ και διαπίστωσαν από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής. Οι περισσότεροι δήλωσαν «συγκλονισμένοι και άφωνοι από τις ζημιές», συμφωνώντας με τον Έλληνα ΥπΑΑΤ ότι «η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τους πλημμυροπαθείς».
Πρώτη στάση της περιοδείας τους ήταν η Καρδίτσα και συγκεκριμένα η περιοχή Σταυρός στο δίκτυο Ταυρωπού, όπου διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Το δίκτυο έχει διαλυθεί και η αγωνία των αγροτών είναι έκδηλη και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Ακολούθησε επίσκεψη στο τυροκομείο στη Νέα Λεύκη Λάρισας, το οποίο καταστράφηκε πλήρως από τις πλημμύρες και τελευταίος σταθμός ήταν τα Κανάλια Μαγνησίας και τα παρακάρλια, όπου χιλιάδες εκτάσεις παραμένουν κάτω από το νερό μέχρι και σήμερα.
Ο Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας των ομολόγων του της Ε.Ε. για την επίσκεψη, που υποδηλώνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη της Ε.Ε. για τη χώρα μας και τη Θεσσαλία και τους πολίτες της ειδικότερα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταβολή των προκαταβολών ύψους 17 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2.000 κτηνοτρόφους και προανήγγειλε ότι την επόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου θα καταβληθούν σε περίπου 30.000 αγρότες οι προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεών τους.
Για την επόμενη μέρα στον θεσσαλικό κάμπο ανέφερε τα εξής: «Ξέρουμε ότι μένουν πολλά ερωτήματα για να απαντηθούν. Δύο πράγματα είναι βέβαια: Πρώτον, ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι και δεν περισσεύει κανείς. Είναι η εποχή των μεγάλων συναινέσεων όπως ανέφερε σωστά και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης κ. Κουρέτας. Αυτό μας καλύπτει και το υιοθετούμε άπαντες. Η συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα με τον Κώστα (σ.σ. Αγοραστό) και η συνεργασία που θα έχουμε στη συνέχεια με τον Δημήτρη (σ.σ. Κουρέτα) και με τους δημάρχους είναι κάτι που πρέπει να φέρει αποτέλεσμα.
Οι πολίτες θέλουν αυτήν τη στιγμή δουλειά, αποτέλεσμα, ηρεμία, ασφάλεια γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να δουλέψουμε οργανωμένα και μεθοδικά και ό,τι λέμε να ισχύει. Ερωτηθήκαμε πότε θα μπορέσουν οι παραγωγοί να σπείρουν, πότε θα έχουμε επιλύσει τα θέματα που υπάρχουν; Θα δίνουμε απαντήσεις μονάχα όταν έχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία και ό,τι λέμε θέλουμε σε κάθε περίπτωση να τηρείται με απόλυτη ευλάβεια. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν πληγεί και ταλαιπωρηθεί και μια ανασφάλεια που πρέπει σιγά-σιγά να την αποβάλουμε. Η κοινωνία πρέπει να πάρει μπροστά. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κάνουν τα πάντα και όλοι εμείς είμαστε συντονισμένοι στον δικό του ρυθμό να κάνουμε το καλύτερο. Το project των Ολλανδών έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν και επιμέρους συζητήσεις, γιατί εμπλέκονται πολλά Υπουργεία και να συντονίσουμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία» τόνισε, μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. «Καταλαβαίνουμε τον πόνο και την αγωνία τους, αλλά δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε μαζί μια ομάδα» κατέληξε.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Για μια περίοδο πρωτόγνωρων συναινέσεων έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης κ. Δημ. Κουρέτας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση. Δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με όλους για την αποκατάσταση των υποδομών και την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής υπαίθρου.
* «Η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου. Γρήγορα να επανέλθουν όλοι στις καλλιέργειες, γρήγορα να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας και αυτό χρειάζεται πρόγραμμα, σοβαρές μελέτες, συνεργασία και συνέργεια» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.
Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ Θανάσης Καραΐσκος και Χρ. Τσιτσιρίγκος επισήμαναν ότι είναι σημαντικό που η Ε.Ε. αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας και ζήτησαν να αξιοποιηθεί κάθε χρηματική δυνατότητα.
Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Δημ. Σοφολόγης τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί ανωτέρας βίας, ενώ επανέλαβε την απόφαση του ΓΕΩΤΕΕ να στηρίξει τους πληγέντες.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass