Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία

ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΛΕΥΤ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2023 17:38

Με στόχο να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος ερημοποίησης, αλλά και να διασφαλιστεί η μέγιστη αντιπλημμυρική θωράκιση, η Κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος θα λειτουργήσει πιλοτικά για δημιουργία αντίστοιχων φορέων σε όλη τη χώρα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη.

«Η Κυβέρνηση για τη διαχείριση των υδάτων και αντιμετώπιση των πλημμυρών», όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «υιοθετεί ένα πρωτόκολλο τριών επιπέδων ασφαλείας:
1ο επίπεδο: Έμφαση στην Πρόληψη: Δημιουργούμε ισχυρά προστατευτικά μέσα και υποδομές. Όλες οι αντιπλημμυρικές υποδομές αναθεωρούνται και αναπτύσσουμε πρόγραμμα με σκοπό να «ξαναχτίσουμε καλύτερα».
2ο επίπεδο: Εκσυγχρονισμός της Διοίκησης με έμφαση στη διαλειτουργική διοίκηση.
3ο επίπεδο: Διαχείριση κρίσεων/Άμεση ανταπόκριση: Περιλαμβάνει έγκαιρα συστήματα προειδοποίησης και ειδική εκπαίδευση στελεχών και πολιτών. Η κλιματική κρίση αποτελεί τη νούμερο ένα σύγχρονη απειλή για το μέλλον του πλανήτη», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος χαρακτηρίζεται ως το «Hot Spot» της κλιματικής αλλαγής, λόγω της ενισχυμένης απειλής ερημοποίησης.
Η σωστή διαχείριση των υδάτων αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα της ερημοποίησης, σημείωσε ο Υπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την ολλανδική εταιρεία, HVA International, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία και τεράστια εμπειρία στη διαχείριση νερού πολύπλοκων αρδευτικών έργων, προκειμένου να μελετήσει τη θωράκιση της Θεσσαλίας και να προτείνει λύσεις.
Σύντομα η εταιρεία -έως το τέλος Φεβρουαρίου- θα παραδώσει το masterplan για τη Θεσσαλία που θα οδηγήσει σε πλέγμα προτάσεων για συνολική αντιπλημμυρική προστασία της περιφέρειας. «Σκοπός μας να αποσοβήσουμε τον οποιονδήποτε κίνδυνο ερημοποίησης της περιοχής και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη αντιπλημμυρική θωράκιση!», είπε ο ΥπΑΑΤ, αναφέροντας ότι την κατάσταση έχει επιδεινώσει η άναρχη κατάσταση των 420 ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλία, στον ενιαίο φορέα θα ενσωματωθούν όλοι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας.
Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό, πέρα από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα επιβλέπουν την ορθή λειτουργία του φορέα, θα έχουν, επίσης, αντιπρόσωποι από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Θεσσαλίας. Η Θεσσαλία αποτελεί τη βάση γι’ αυτό το μοντέλο.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, το master plan για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο 5μηνο. Αντιλαμβανόμενος ο ΥπΑΑΤ το μέγεθος του κινδύνου, υπενθύμισε ότι πρότεινε στον γενικό διευθυντή του FAO τη συνδιοργάνωση Ημερίδας στη χώρα μας, με θέμα τη διαχείριση των υδάτων στη Μεσόγειο, όπου θα συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες και στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων. Μάλιστα, η χώρα μας ορίζει άμεσα ως εθνικό συντονιστή -μια θέση που ήταν κενή για χρόνια- εντεταλμένο μέλος του Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Τέλος, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, τον Νοέμβριο οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας, μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αποφασίσαμε, μεταξύ άλλων, την ανάληψη κοινών δράσεων και την αποστολή κοινής επιστολής στην Επιτροπή, όπου, μεταξύ άλλων, ζητάμε:
α) Τη δημιουργία ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και
β) τη διαμόρφωση πολιτικών για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη της υπαίθρου.
Στις αιτιάσεις του Βασίλη Κόκκαλη για έλλειψη εδαφολογικών μελετών, ο Λευτέρης Αυγενάκης του θύμισε ότι προφανώς αγνοεί το έργο του ΕΛΓΟ από τις πλημμύρες και μετά, στη Θεσσαλία. Κλείνοντας, ο ΥπΑΑΤ είπε: «Το θέμα της Θεσσαλίας είναι και ευρωπαϊκό θέμα, όχι μόνο εθνική υπόθεση. Και σε αυτό το ζήτημα, σας θέλουμε συμμάχους και συμπορευτές. Δεν περισσεύει κανένας. Η Θεσσαλία είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Έχει υποστεί ζημιές. Έχει γονατίσει. Αλλά θα ξανασταθεί στα πόδια της και θα περπατήσει ξανά, γιατί το πιστεύουμε και υπηρετούμε με πάθος αυτόν τον στόχο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass