Στροφή της Θεσσαλίας στην επιχειρηματικότητα

*ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ *ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027»

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2024 13:01

Του Κώστα Γκιάστα
Παραπάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ υπάρχει η δυνατότητα να εισρεύσει στη θεσσαλική οικονομία μέσω του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027», που παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο νέο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως έγινε γνωστό στην τέταρτη κατά σειρά τεχνική σύσκεψη και αφού προηγήθηκαν Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλος, στόχος ήταν η αναλυτική ενημέρωση των δικαιούχων του προγράμματος από τον περιφερειάρχη, κ. Δημήτρη Κουρέτα, και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για τα βήματα που απαιτούνται σχετικά με την έκδοση των προσκλήσεων και αμέσως μετά να ξεκινήσει ο κύκλος της διαβούλευσης για την εξειδίκευση των προτάσεων.
Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην αίθουσα, το συνολικό ποσό που δικαιούται η περιοχή μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι 553.885.667 ευρώ, εκ των οποίων: τα 470.802.817 είναι με ενωσιακή συμμετοχή (κατά 85%) μέσα από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ενώ το υπόλοιπο 15%, δηλαδή 83.082.850 ευρώ, με εθνική συνεισφορά (15%).
Όπως υπογραμμίστηκε και από τον κ. Κουρέτα, το βάρος θα δοθεί στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας - καινοτομίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως άμεση προτεραιότητα αποτελούν οι προσκλήσεις του Α’ και Β’ τετράμηνου του 2024 και ειδικότερα οι δράσεις που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό να αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ οι σχετικές προσκλήσεις αναμένεται να εκδοθούν περίπου στις αρχές Μαΐου. Σημειώθηκε ακόμα πως θα προηγηθεί τον Μάρτιο η πρόσκληση που αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους μέσα από διαδικασίες συμμετοχής τους σε εκθέσεις. Αναφέρθηκε, μάλιστα, πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συστήσει ήδη ειδικό γραφείο επιχειρηματικότητας προκειμένου να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους σε τεχνικό επίπεδο για τη σωστή υποβολή των φακέλων. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, η ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής αποτελεί βασικό ζητούμενα, ειδικά μετά την καταστροφή από τον «Daniel».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουρέτας δήλωσε με αφορμή την τελευταία αυτή παρουσία του νέου ΕΣΠΑ στη Λάρισα πως: «Ουσιαστικά ανοίγει ένας κύκλος δημόσιας διαβούλευσης, για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη εξειδίκευση, ούτως ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι οι Δήμοι και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο ΕΣΠΑ, για να μπορέσουν, όταν θα βγουν οι προσκλήσεις, να είναι έτοιμοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ούτως ώστε να γίνει η απορρόφηση σωστά».
Είπε, ακόμα, πως έμφαση θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, όπου «είχαμε πολύ κακό σκορ και είναι από τα πρώτα πράγματα που έθεσε η κοινότητα και θα δώσουμε μεγάλη έμφαση για να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την κεντρική παρουσίαση ανέλαβε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Πολυτίμη Γραββάνη. Στη συνέχεια κι άλλοι υπάλληλοι από τη ρυθμιστική αρχή μίλησαν για διάφορους τομείς των προσκλήσεων, όπως την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική οικονομία, το περιβάλλον, την ενεργειακή αναβάθμιση και την καινοτομία. Ανέλυσαν το συνολικό ποσό, ενώ δόθηκαν και διευκρινίσεις για την υλοποίηση των αιτήσεων.
«Οι Δήμοι, τα Πανεπιστήμια, οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να τα παρακολουθούν, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι ακόμη και να συνεργαστούν» διευκρίνισε ο κ. Κουρέτας, για να τους καλέσει όλους να μη σημειωθεί μεγάλο ποσοστό απορρόφησης των πόρων του προγράμματος και να μη χαθούν χρήματα.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Σύμφωνα με την κεντρική παρουσίαση, οι στόχοι και οι προτεραιότητες του προγράμματος έχουν ως ακολούθως. Ο πρώτος είναι μια πιο έξυπνη Ευρώπη, με την προτεραιότητα να βρίσκεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας. Οι δράσεις είναι: έρευνας, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης, ψηφιακών υποδομών.
Αναφέρθηκε πως ειδικοί στόχοι είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας και η αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών. Είναι, ακόμη, η αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης για τους πολίτες, τις εταιρείες, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις δημόσιες αρχές. Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜμΕ, μεταξύ άλλων μέσω παραγωγικών επενδύσεων.
Άλλος στόχος είναι μια πιο πράσινη Ευρώπη, με προτεραιότητες να αποτελούν το περιβάλλον και η ανθεκτικότητα. Οι δράσεις είναι: προστασία περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, εξοικονόμηση ενέργειας, πολιτική προστασία, αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής.
Στόχος, επίσης, είναι και μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας, με προτεραιότητα να αποτελεί η βελτίωση μεταφορικών υποδομών και συνδεσιμότητας και οι δράσεις να σχετίζονται με οδικά δίκτυα και ασφάλεια.
Ακόμα ένας στόχος είναι η κοινωνική Ευρώπη, με προτεραιότητα να αποτελούν οι υποδομές ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής για χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Οι δράσεις θα είναι για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής και αντιμετώπισης της φτώχειας με βελτίωση της αγοράς εργασίας και ενίσχυση της απασχόλησης, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση, κοινωνική ένταξη, αντιμετώπιση της υλικής στέρησης, κοινωνικές υποδομές (υγεία – εκπαίδευση), σε πεδία πολιτισμού και τουρισμού.
Τέλος, ένας ακόμα στόχος είναι μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες, με προτεραιότητα να αποτελούν οι ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις με δράσεις για χωρικές επενδύσεις σε αστικές (δηλαδή στις 4 πρωτεύουσες), αλλά και σε μη αστικές περιοχές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass